Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 11 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 11 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 11 months
Selvbygger
Camilla, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months
Kort hår
Tor, 3 years, 11 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 6 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 8 months
50 book challenge
Camilla, 11 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024

Silje er gjesteskribent

Egentlig hadde jeg tenkt å skrive om språk da Tor spurte meg om jeg kunne skrive noe om dannelse –enten språkdannelse eller de ulike språkfamiliene, men dette er et veldig omfattende tema som vil kreve en del research fra min side, og det har jeg ikke tid til akkurat nå fordi jeg trener altfor mye. Jeg vil derfor skrive om de klassiske dramatiske grepene i den greske tragedien fordi disse grepene brukes flittig den dag i dag av dannende mennesker; er man dannet, burde man så absolutt ha kjennskap til begreper som hybris, hamartìa, katharsis og anagnórisis. Det synes nå i hvert fall jeg.

Hamartìa er kanskje den termen som er minst kjent og minst brukt i dannet konversasjon, men på mange måter ligger hamartìa i bunn for forståelsen av de andre begrepene, så jeg tar den med likevel.
Hamartìa kan oversettes med ”heltens uforskyldte feil” eller noe i den dur. I de klassiske greske tragediene er dette en side ved helten han selv ikke kjenner til, et feilgrep i heltens fortid, ofte begått av andre enn ham selv eller som han selv ikke er klar over. I den mest klassiske av alle greske tragedier Oidipus Rex som blant annet har gitt navn til Freuds ødipuskompleks, er helten Oidipus’ hamartìa at han uten å vite det har drept sin egen far og giftet seg med sin egen mor (noe som kunne skje fordi han var ”adoptert” uten selv å vite det, og derfor ikke kjente sine biologiske foreldre)

Hamartìa leder ...
Read more Comments (4)
Camilla likes this

Fieldsmedaljen

Fieldsmedaljen blir som mange kanskje vet sett på som Nobelprisen i mattematikk, selv om den naturligvis ikke er det. Nobel lot angivelig være å lage en pris i mattematikk fordi han mislikte en fyr som het Mittag-Leffler.

Fieldsmedaljen er oppkalt etter John Charles Fields, som donerte 47000 dollar til dette fondet i testamentet sitt da han døde i august 1932. Han hadde foreslått at det burde finnes en slik pris, og at den burde være så internasjonal som mulig, og at den ikke burde være knyttet til noen person eller noe universitet. Allikevel ble den oppkalt etter ham. De frekkingene. Den første medaljen ble utdelt i Oslo av alle steder i 1936. Siden den gang har ikke fondet vært spesielt imponerende investert, og prisen, som deles ut hvert fjerde år, ligger nå på 15000 kanadiske dollar, som er småtterier sammenlignet med nobelprisene, som hver er på ca 10 millioner svenske. Og der er det altså snakk om seks priser, så det går unna noe penger der i gården.

Når det gjelder kjente Fieldsmedaljevinnere så må jeg innrømme at jeg kun har hørt om to.

Rene Thom vant Fieldsmedaljen i etellerannet for sitt arbeide innen topologi. Samme året fikk også briten Klaus Roth medaljen, for arbeid som ikke later til å være relatert. Jeg er ikke skråsikker på hvordan delingen av Fieldsmedaljen funker, men det later ikke til å være som for Nobelprisen, der prisen blir delt mellom forskere som har jobbet med samme tema. De siste årene har Fieldsmedaljen vært ...
Read more Comments (2)
Camilla likes this

Nobelprisen i kjemi

Jepp, da var det kjemi som stod for tur. Når det gjelder generelt snikksnakk om hvordan prisvinner(e) velges ut referer jeg til gårsdagens spalte om fysikkprisen. Fremgangsmåten er den samme. Også her er det vanligvis 250-350 nominerte hvert år. Når det gjelder hvor mange som får prisen er det vanligere at fysikkprisen deles på tre enn at kjemiprisen blir det. De siste 20 årene har prisen vært tredelt ti ganger, todelt fem ganger, og en enkelt vinner fem ganger.

Da tar vi med noen nobelprisvinnere i kjemi det kan være greit å ha hørt om. Ikke slik å forstå at jeg mener at alle bør huske alle detaljer, men et par navn kan være greit å vite når man befinner seg i dannet samtale.

Den aller første prisen gikk til Jacobus Henricus van 't Hoff, for hans arbeide om osmotisk trykk. Osmosetrykk er spennende saker, som man driver å vurderer å utnytte i osmosekraftverk. Dere husker kanskje fra naturfag på videregående at vi tok en slik blank plastpølse og fylte med sukkerløsning, og la den i rent vann, også ble trykket større inne i plasten? Det var osmose. Vannet strømmer fra der det er høyest konsentrasjon av vann, altså rent vann, til der konsentrasjonen er lavere.

Marie Curie greide jammen å snike til seg en nobelpris i kjemi også. Det er slett ikke værst, for som vi husker fra i går fikk hun en i fysikk også. Kjemiprisen fikk hun for å ha greid å isolere radium. Isolere er ...
Read more Comments (2)
Camilla likes this

Problem del to

Ja, her kommer altså de resterende punktene fra i går. Men frykt ikke, dette er ikke den egentlige posten min i dag. Følg med i kveld, for en artikkel om Fieldsmedaljen.

8. Hvis du har en sorthvittfilm, og det står c-41 på den, så kan den ikke fremkalles i vanlige kjemikalier for sorthvitt. I allefall kan du ikke forvente godt resultat.

9. I motsetning til hva man kanskje skulle tro, finnes det også politiske tegnere som slår vitser i feil retning. F.eks. er det enkelte som fremstiller hele FN som en kriminell organisasjon designet for at Kofi Annan skal snuske til seg penger, og det finnes dem som fremstiller USAs innsats i Irak som kjempebra.

10. dagbladet.no er Norges største nettavis.

11. vg.no er Norges største nettavis.

12. Dagbladet baserer konklusjonen på antall unike bruker i oktober 2004. Vg støtter seg til daglige lesertall i 4. kvartal 2004.

13. Det finnes mange dårlige mennesker som lager nettsteder for å tjene penger. Eksempel:
www.luminous-landscape.com
www.luminouslandscape.com

14. Er det mest koffein i vanlig kaffe eller espresso? Det er det ikke så lett å finne ut av. Se her for eksempel.

Sheit!! Visste du at det er mindre koffein i espresso enn vanlig kaffe??

Men leser du litt til ser du at de sammenligner en cup (7 oz) med en espresso, og en espresso er kanskje 2 oz eller noe slikt.

Konklusjon: Det er høyere konsentrasjon av koffein i espresso, men du må sikkert drikke tre stykker for å matche innholdet i en vanlig kopp kaffe.

15. Napoleons fineste bestikk var ikke laget av gull. Ikke sølv heller. Eller noe annet pent. Det var faktisk laget av aluminium, som var grisedyrt den gangen, fordi det er svinaktig vanskelig å fremstille uten shitloads med strøm.

-Tor Nordam
Comments (5)

You know the score

Da er dagen endelig kommet. På tide å ta fram det blide ansiktet og være glad. Det er fredag og fri. I dag hadde jeg tentk å prøve å sjonglere. For som jeg nevte sist uke så skal jeg skrive om CD-1 i Merzbox, men jeg kunne også tenke meg å gi dere et middagstips. Så det blir begge. Om dere leser videre får dere altså lese om sursøt fiskesuppe (Canh chua ca) og OM Electrique. Jippi! Smakebit på Merzbow blir det også, men kvaliteten er elendig, siden jeg ikke orker å bruke tid på å lage mp3er.

Dette trenger du for å lage sursøt fiskesuppe:

Forberedende:
1 kg steinbit eller lignende mager fisk (hel)
1 ss fiskesaus
1/4 ts nykvernet svart pepper
1 vårløk i tynne skiver
Selve suppen:
1 ss olje (f.eks. solsikkeolje)
2 sjalottløk i tynne skiver
3 stilk sitrongress skåret i 3-4 cm lange stykker og knust
evt. revet skall av én stor sitron.
1,5 l vann eller hønsebuljong (valgfritt)
60 g tamarindmasse, hakket, eller saften av 2 sitroner
2,5 dl kokende vann
175 g ananas i biter
75 g bambusskudd
2 små, røde chilipepper skåret i skiver (fjern frøene)
1 ss sukker
2 ss fiskesaus (avhengig av smak)
2 små, faste tomater skåret i båter i passende størrelse
60 g bønnespirer
1 lime skåret i båter

salt og pepper etter smak
frisk koriander eller mynte


Det første som slår en ved OM Electrique er at det virker ikke som om det ...
Read more Comments (2)

Problem

Ja, da har jeg altså pådratt meg et problem. Det består i at jeg føler at jeg har forpliktet meg til å skrive langt og bra i dag, samtidig som jeg føler at jeg burde legge meg, fordi jeg skal opp tidlig. Jeg kom nemlig akkurat hjem fra mørkeromskurs. Jeg tror derfor jeg gjør det litt lettvint for meg selv, og følger trenden fra Jørgen, og skriver 15 ting man burde vite om alt mulig, så lover jeg heller å komme sterkt tilbake i morgen.

1. Hvis man skal skrive store tall kan det være greit å skrive dem på standard form. 20000000 f.eks. kan man skrive som 2,0·10^7. Ser dere sammenhengen? 7 nuller bak totallet, 10 opphøyd i 7. Ganske smart?

2. Hvis man skal skrive små tall kan det være greit å skrive dem på standard form. 0,00000002 f.eks. kan man skrive som 2,0·10^-7. ser dere sammenhengen? 7 nuller mellom komma og totallet, 10 opphøyd i -7.

3. En kilowattime er som navnet tilsier en kilowatt i en time. Hvis du f.eks. har en ovn som bruker 2000 watt, og den står på i en time, så har du brukt 2 kilowattimer.

4. Shinai størrelse 37 er ganske lite. Faktisk så lite at den kun er beregnet for jenter under 16 år som er lavere enn 165.

5. En tomme er 25,4 millimeter.

6. Gif er kanskje ikke tapsfri komprimering, men med maks 256 farger er det ikke noe å samle på uansett.

7. Det blir ikke mer enn 7 punkter i dag. Følg med i morgen for den spennende fortsettelsen.

-Tor Nordam
Comments (8)

Fine fat flies.

Tor har bedt om en tema-uke, så her kommer mitt bidrag i kategorien dannelse. Femten ting man kanskje burde vite om alt mulig.

1. Du bør alltid vaske husveggene utvendig før du maler dem.

2. Koking av egg: Bløtkokt, seks minutt. Hardkokt, åtte minutt. Smilende, sju minutt.

3. Et glass vann med en spiseskje eddik hver dag er godt for magen og kroppen.

4. Raging Goblin + Blazing Shoal x 2 + Myojin of Infinite Rage x 2 + Mountain = 21 skade på tur én.

5. Power nine = Ancestral Recal, Time Walk, Timetwister, Mox Jet, Mox Ruby, Mox Pearl, Mox Sapphire, Mox Emerald og Black Lotus = 4600$ = 29123 NOK.

6. Modernismen er ikke død, på tross av hva de pessimistiske postmodernistene prøver å overbevise oss om.

7. Adolf Hitler skal visstnok ha brukt met-amfetamin. Visstnok. Mer å legge til på lista.

8. At det er god mat betyr ikke at det tar lang tid å lage den.

9. Musikk komprimeres ved hjelp av en teknikk som kalles psykoakustikk. Fungerer nesten som JPG-kompresjon, bare at det er lyd og ikke bilde.

10. Turbohjerter er mye morsommere enn vanlige hjerter.

11. Fra Gosen waka shu: To tell others that / It is a rumor / Will not do. / When your own heart asks, / How will you respond?

12. Norge "moste" Sverige 34-31.

13. De norske alpinjentene er fornøyd med egen innsats og vil heller sparke den udugelige treneren pga. de dårlige resultatene.

14. Dronning Maud var også motedronning.

15. "Piratkopiering er å stjele. Å stjele er forbudt"
Comments (11)

Nobelprisen i fysikk

Hvert år, vanligvis tidlig i oktober, blir det offentliggjort hvem som har fått nobelprisen i fysikk. Det kan velges en, to eller tre vinnere, fra en liste på vanligvis 250-350 nominerte. Listen over nominerte blir først tynnet ut av Nobelkomiteen, som består av 5 personer fra Det Kongelige Svenske vitenskapsakademiet, med hjelp fra folk som har peiling de ulike temaene, deretter stemmer hele akademiet over hvem som skal få prisen. Nobelprisen i fysikk er ikke som andre nobelpriser. Ta en kikk på listen over vinnere, så ser du at det er ganske vanlig at den gis til tre personer per år. De siste 20 årene har den vært tredelt 12 ganger, todelt 5 ganger og kun 3 ganger har det vært en vinner. Hvis vi sammenligner med vinnere av fredsprisen ser vi at de siste 20 årenene har den vært tredelt kun en gang, todelt tre ganger, og hele 16 ganger har det vært en vinner, hvis vi teller f.eks. Kofi Annan/FN som en vinner.

Grunnen til at fysikkprisen så ofte er delt er naturligvis at det nå om dagen er mindre av typen geniale-innfall-oppdagelser, og mer av typen forske i årevis sammen med teamet ditt. De som deler prisen har vanligvis jobbet med samme ting, men ikke alltid sammen. F.eks. i 2002 var det tre stykker som delte prisen, der to hadde jobbet sammen, og fikk 25% hver, mens den tredje hadde jobbet på noe litt annet, og fikk 50%. Men alle tre jobbet med kosmisk ...
Read more Comments (2)
Camilla likes this

Batteridannelse

Mitt dannelsesinnlegg i dag (inspirert av noe Tor nevnte for noen dager siden) handler om batterier, nærmere bestemt litium-ion-batterier. Nå er det jo slik at Hvermansen har minst èn dings som er drevet av et batteri - i alle fall en mobiltelefon - og den er oftest drevet av et li-ion-batteri. Det er relevant å vite litt om hvordan batteriet bør behandles.

Fra gammelt av, da man brukte nikkel-kadium-batterier, ble man opplært til at det var lurt å la batteriet lade seg helt ut før man lader det igjen. Dette er ikke tilfelle med li-ion, faktisk sliter dette ekstra på batteriet. Jeg skal gi en kjapp oppsummering av retningslinjene man finner på en URL lengre ned.

- Lad batteriet ofte. Flere delvise utladingninger og ladinger er bedre enn èn "dyp" utlading/lading. Personlig pleier jeg å lade mobilen hver kveld; da vet jeg også at jeg har den jusen jeg trenger hvis det skulle bli unormalt mye ringing en dag.

- Batterier i enheter med batterimålere bør lades ut fullstendig og så lades helt opp igjen hver 30. gang man lader. Dette gjøres for å sørge for at batterimåleren er nøyaktig. Stort sett går vel dette av seg selv, hvem glemmer vel ikke å lade mobilen iblant... (da gjelder det også å sørge for at den lades helt opp).

- Sørg for at batteriet oppbevares noenlunde kjølig. Varme biler, for eksempel, er ikke bra. Varme gjør permanent skade på batterier og reduserer levetiden og ytelsen. Det slår meg at min vane med å tusle rundt ...
Read more Comments (4)

She's too much for my mirror

Mandag nok en gang, og i dag har jeg tatt en ny vri. Dagens post ligger som kommentar til Tors lørdagsinnlegg, så den finner du der. Den om Harry Potter, om det skulle være noen tvil. Ellers forløp helgen og uken forholdsvis stille, men nokså hektisk. Det blåste mye i går og været var stort sett dårlig. Noen kunne for eksempel finne på å si at det var heller ugreit å ta seg "ur skogen" og fram til Bunnpris. Jeg synes i alle fall at det var litt kjett. Fest i Malvik stod på programmet lørdagskveld og det var en trivelig sak med mange blide typer. Bare synd at Malvik ikke ligger i Dronningens gate.
Comments (1)
Flashforum
Speak you're branes
Tor 13.08.24 12:41

You can just write stuff
Are 04.09.23 19:49

Ja.
Camilla 13.04.23 17:28

Mener du den heftige farten på samtalen, Are?
Are 21.10.22 09:33

Dette er artig å vise frem til kollegaer!
Tor 15.05.21 12:28

Ikke allverden. Retter eksamen. Ser frem til sommeren.
Eivind 28.03.21 20:38

Skjer?
Tor 15.11.20 18:02

Test
Tor 02.01.20 21:29

Godt nyttår!
Are 15.03.19 14:18

Godt nyttår! ;)
Tor 01.01.19 10:46

Godt nyttår!
Tor 30.12.17 20:43

Og lynforumet funker igjen! For første gang på et par år.
Tor 30.12.17 20:43

Vi er på lufta igjen, etter et par ukers nedetid (som kanskje ingen la merke til?). Oppdatering følger.
Tor 30.12.17 19:58

Testpost
Kjelll 15.01.16 21:53

Og ja, typisk PisseGuri!
Kjelll 15.01.16 21:51

Sjeldent vært så enig med D Tennant: https://youtu.be/yarNp2Z5TSE?t=1m10s
Are 15.01.16 12:54

Måtte bare forsikre meg om at dere ikke går glipp av den. :)
Tor 03.12.15 19:55

Hmmnja, ok.
Jørgen 03.12.15 12:25

Den var ikkje ein del av rommet. Av same grunn som det ikkje var berre éin hovudskalle i slottet (med unnatak av andre gongen han gjekk gjennom sirkelen).
Tor 03.12.15 08:11

Den var ganske kul. Men hvorfor gikk ikke diamantveggen tilbake til opprinnelig tilstand når han kom inn i rommet igjen?
Jørgen 02.12.15 10:36

Heaven Sent. Steike. Beste eg har sett av Doctor Who nokon sinne! (Sånn. Eg måtte berre få det ut. Takk.)
Tor 15.11.15 19:31

Planen er 1. juledag, på Øverlandsvannet, men det er litt væravhengig. Det må nesten være skikkelig is, eller ingen is. Retiro kan også være et alternativ.
Are 13.11.15 11:10

Når skal julebadet finne sted?
Tor 02.11.15 11:04

Jeg vil oppfordre alle til å ta del i pollen som er oppe for tiden. Og naturligvis vil jeg oppfordre alle til å bli med på julebadet.
Camilla 07.10.15 23:20

Hurra!
Are 05.10.15 21:31

Jørgen 25.09.15 16:45

Haha! Det har eg ikkje tenkt over før. Men no skal eg byrje å ta det i bruk til dagleg.
Tor 15.09.15 07:12

Og RG-beatdown, ikke minst.
Tor 15.09.15 07:07

Har ikke tenkt over før at mange navn på Magic-deck også egner seg som navn på politiske konstellasjoner i norske kommuner. UG-madness, for eksempel.
Ragnhild 06.09.15 21:51

Grattis, Camilla!
Are 06.09.15 10:34

Gratulerer med dagen, Camilla!
Tor 03.08.15 18:55

I andre nyheter: Det viser seg at posting til lynforumet ikke har fungert etter en django-oppdatering i mai eller juni. På lufta igjen nå (åpenbart).
Tor 03.08.15 18:55

På grunn av ubetenksom omgang med databasen mistet vi ca ti minutter i dag. Beklager til alle som postet mellom ca 18.10 og 18.20.
Tor 20.05.15 22:40

Thanks. It was a nice day, almost no rain, champagne for breakfast, etc. Good stuff.
Tim 17.05.15 16:37

Happy 17 May, Norwegians!
Tor 20.02.15 18:59

Bra xkcd i dag. Jeg har sagt omtrent nøyaktig dette i en forelesning.
Tor 03.01.15 23:10

Legg merke til at vi nå har bokser som viser tilfeldige artikler også fra to og ti år tilbake.
Tor 31.12.14 16:31

Uansett, Tangen og jeg tok nyttårsbadet rundt kvart på tre. Kan melde om friske temperaturer i vannet.
Tor 31.12.14 16:31

Mulig det er noe der.
Camilla 31.12.14 12:25

Kanskje fordi alkohol og isbading ikke går så bra sammen?
Tor 30.12.14 21:31

Skjønt, hvorfor 12.00? Midnatt er jo mye kulere.
Tor 30.12.14 21:30

Det eksisterer tilsynelatende en tradisjon for nyttårsbading i Molde. Møt opp, på Retiro klokken 12.00 i morgen.
Tor 22.12.14 00:04

(Vintersolverv er (var) i år klokken 00:03 den 22 desember.)
Tor 22.12.14 00:02

God Vintersolverv!
Ragnhild 20.11.14 14:42

Apple-idiotiet mitt fortsetter: Ved lette småskader på iPhone vraker de altså telefonen og sender deg en ny. Nå har jeg mistet nydelige bilder fra Chile og Spania.
Ragnhild 05.11.14 17:21

Hehe. "Bør Mac fra 2008 oppgraderes". Nå skal eplehuset bestille minnekort (?) slik at de kan oppgradere maskinen min (10.5.8)til Yosemite. Det går visst an. Alt man lærer!
Ragnhild 30.10.14 09:09

@Camilla: Gratulerer med det!
Camilla 29.10.14 15:55

@Ragnhild: Jeg jobber nå på Luftkrigsskolen. Mer engelsk språk og krigshistorie enn tung litteraturteori, men interessant (og med forskningstid).
Ragnhild 29.10.14 08:59

Lynforumpostene mine har hatt en tendens til å multiplisere seg selv. Bør mac fra 2008 oppgraderes? Er det dyrt?
Tor 28.10.14 23:03

Calcuttagutta er jo hovedsaklig utviklet på en Mac fra 2008, så det burde funke greit.
Tor 28.10.14 23:02

Hva er det som ikke funker med lynforumet?
Ragnhild 22.10.14 16:02

Lynforum+min mac fra 2008=dårlig match.
Ragnhild 22.10.14 16:01

Camilla: Har du funnet deg en spennende jobb nå? Er nysgjerrig.
Ragnhild 22.10.14 16:01

Camilla: Har du funnet deg en spennende jobb nå? Er nysgjerrig.
Are 15.10.14 21:07

Fusjon! (AviationWeek)
Camilla 28.09.14 22:07

For de med interesse for jazz og litteraturteori: Derrida og Coleman.
Camilla 14.09.14 19:53

Camilla 14.09.14 19:53

Jeg har ikke lest Marta Breen, dessverre; men det jeg har sett av henne virket fornuftig.
Ragnhild 12.09.14 10:13

Camilla: Leser at du stadig er feminist, og lurer på om du har en kommentar til Marta Breens nye bok? Anbefales for øvrig til alle som ikke har lest den!
Tor 07.09.14 22:03

Jeg ville lagt til fortran, som er et lysssvert. An elegant weapon, for a more civilised time.
Camilla 16.07.14 23:12

Jeg skal kuratere We The Humanities neste uke. (@wethehumanities)
Tor 23.04.14 07:59

Tor 15.04.14 01:00

Tor 08.04.14 20:44

Hmm, to måneder uten aktivitet i lynforumet, og over to uker mellom artikler. Jeg tror jeg må skjerpe meg litt.
Tor 01.02.14 12:47

Kul, men det ser ut som de har løftet den fra wikipedia, fjernet kildehenvisningene og lagt til rotete grafikk