Most recent comments
Badingen fortsetter
Camilla, 1 week, 2 days
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Selvbygger
Camilla, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 year
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 6 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 3 weeks, 1 day
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Halifax

Siden lørdag har jeg vært i Halifax (i Canada, ikke i England), i anledning den samme konferansen som tok meg til Vancouver i fjor på denne tiden. Konferansen begynte ikke før på tirsdag, men jeg tok et par dager ekstra for å se meg litt rundt, når jeg først reiste såpass langt. Skjønt, det er faktisk ikke så langt som man kanskje skulle tro. Jeg valgte å fly med Icelandair, via Reykjavik, og på veien hit var det 2.5 timer fra Trondheim til Reykjavik, og så 4.5 timer til Halifax. Slett ikke ille, sammenlignet med i fjor da jeg først fløy 2.5 timer til Amsterdam og så 11 timer til Vancouver.

Grønland, sett fra flyet

Hjem igjen blir riktignok litt mer irriterende. Det gikk ikke direktefly fra Reykjavik til Trondheim, så jeg må via Oslo, og jeg reiser herfra klokken halv ti i kveld, som betyr at jeg neppe får mer enn to ganger to timer søvn før jeg står på Gardermoen klokken 11 i morgen tidlig og håper det ikke har brutt ut streik. Jeg så pilotstreiken ble avverget, men vi har fortsatt vekterstreiken og den svenske pilotstreiken som potensielt kan rote til planene mine om å komme meg hjem i morgen. Jeg har derfor valgt å helgardere med billetter på både tog og fly, og så velger jeg det som passer og avbestiller den andre.

Halifax er en by som later til å være kanskje dobbelt så stor som Trondheim. Ganske sjarmerende sted, men litt ...
Read more Comments (2)
Are, Karoline likes this

Sony Smartwatch 3 review

(This five-day review of the Smartwatch 3 was actually meant to be a series of tweets, but splitting it into 140 character parts was so tedious that I realised it would be easier to make a brief blog post.)


Transflective LCD, yay.

Coming from an original Moto 360, I love that it can go anywhere (IP68) and is easy to clean, loves sunlight (transflective LCD) and that it lasts for two days with normal use. Performance is markedly smoother than the original Moto 360, and I feel interacting with Wear works better on a square screen. The SW3 is comfy to wear, and I like the understated design. GPS tracking with Strava and just the watch works really well. Paid $180 for it and am quite happy. Here's hoping it gets Wear 2.0 - and that Sony makes a truly standalone SW4 with LTE.

As for the whole "does anyone really need a smartwatch yada yada" - I find myself missing it when I for some reason forget to put it on. It's useful to have when biking or in other scenarios when the phone is inconvenient, for instance when carrying stuff (say a kid). It's more comfy to have just a watch as compared to a phone strapped to your arm when running. And I think I use my phone less when I can scratch the notification checking itch using just the watch.

Aaaaand this Fall LTE will become mainstream on smartwatches, and going through most of ...
Read more Comments (1)

Numerikk, takk

Jeg har vært en ekstremt passiv blogger i det siste, faktisk mer passiv enn noen gang tidligere siden begynnelsen i 2005. Uten å nøle lemper jeg store deler av skylden over på det at jeg har forelest numerisk fysikk dette semesteret. Faget, som er ment å gi en bred introduksjon til en lang rekke verktøy en numerisk fysiker med respekt for seg selv bør ha i verktøykassen, viste seg å være relativt krevende. Det positive er naturligvis at jeg har blitt nødt til å repetere ganske grundig en hel del ting jeg ikke har tenkt så mye på siden jeg tok kurset selv, og jeg har fått økt innsikt i en del ting jeg driver med til daglig. Det er noe i det man sier, om at det hjelper på forståelsen når man må forklare ting til andre.

Kurset ble avsluttet for tre uker siden, tradisjonen tro med en hjemmeeksamen over fire dager. Jeg husker godt min egen eksamen i dette kurset, i det herrens år 2008, og jeg vet det har vært flere andre legendariske eksamensoppgaver siden da. For eksempel har ved flere anledninger artikler blitt skrevet basert på arbeid gjort på eksamen i numerisk fysikk, noe jeg tror er et relativt unikt fenomen. Jeg følte dermed et visst press, og historien på mine skuldre og denslags.

En god eksamensoppgave i numerisk fysikk må etter mitt syn oppfylle sånn omtrent følgende kriterier:
  • Lett å forstå essensen i problemet
  • Ikke for komplisert fysikk
  • Bør gi spennende resultater som kan engasjere ...
Read more Comments (2)
Camilla, Are likes this

Topp tur

Jeg anser det som relativt sannsynlig at skisesongen er over for min del, om jeg ikke virkelig skulle få ånden over meg og hive meg med noen av mine mer moderne friluftsorienterte venner på en såkalt «topp tur». Og det høres jo topp ut, for all del, men jeg merker at jeg blir litt skeptisk når skituren starter med en tretimers biltur. Jeg er rett og slett bortskjemt hjemmefra med muligheten til å ta på skiene rett utenfor døren.

Uansett, skisesongen er antagelig over, og det er på tide med en liten oppsummering. Vinteren startet relativt sent i Trondheim, jeg mener å huske jeg syklet på sommerdekk til langt ut i november, og det var vel essensielt umulig å gå på ski i Trondheim før jul. Jeg har hørt at de lagrer snø i store hauger under bark i Granåsen, og at de så sprer dette tynt utover en asfaltert løype sånn i oktober en gang, så de aller ivrigste kan få på seg skøyteskiene, men jeg forstår det slik at det ble 10 grader og regn senere den uken, så det var nok begrensede muligheter selv for de ivrigste.

I Molde må det nok ha falt litt snø i løpet av desember, men da jeg kom hjem til jul var det fint lite igjen. Tangen og jeg tok en fottur opp til Øverlandsvannet på julaften, og da var det bare is i løypene. Og da tenker jeg ikke på is som i snø med litt store krystaller, men skikkelig ...
Read more Comments (1)

Tolkien reading day

Today is Tolkien reading day.

"What?" I can hear you ask, "Isn't every day Tolkien reading day?" and I concede that you may have a point. But it is the way of our people to set aside some days of the year for things of great importance.

Tolkien reading day has been celebrated for over a decade (ah, the murky depths of time), with the date of 25th of March chosen because it is the date of the Fall of Barad-Dûr and the downfall of Sauron in The Lord of the Rings, which seems as good a date to celebrate as any. All the more so this year, perhaps, as the Tolkien Society's theme for this year's reading day is "Life, Death and Immortality", in commemoration of the 100th anniversary of the Battle of the Somme, where Tolkien fought and (unlike many others) lived.

It is hard to escape Tolkien's connection to war writing. Gandalf's "You shall not pass!" aside, the creation of the world started during the First World War, and the trilogy was published shortly after the end of the Second. And when Tolkien writes that
as the years go by it seems now often forgotten that to be caught in youth by 1914 was no less hideous an experience than to be involved in 1939 and the following years. By 1918 all but one of my close friends were dead.1
it becomes all the harder to discount the Great War as ...
Read more Comments (1)

Filsystem

Jeg mener å huske, fra hine hårde dager, at noen fortalte meg om fordelene med filsystemet FAT32. Fritt etter hukommelsen gikk det ut på noe slikt som at FAT32 kan adressere flere blokker enn FAT16, og dermed kan hver blokk være mindre. Siden en fil aldri kan ta opp mindre plass på disken enn en blokk (eller er det sektor, det heter?), betyr det at FAT32 gir mindre bortkastet plass hvis du har mange små filer. Jeg kan ikke akkurat si at dette temaet er noe som har opptatt meg mye.

I dag ble jeg imidlertid ufrivillig oppmerksom på at filsystemer kanskje er noe som er verdt å ofre en tanke eller to på. Jeg hadde en mappe, med ca 400.000 filer, og du -sh rapporterte at mappen brukte 383 GB på disken. Problemet var at jeg mente å vite hva som lå i den mappen, og når jeg regnet på det kom jeg frem til en størrelse på rundt 7 GB. Å lete gjennom en mappe med flere hundre tusen filer for å finne ut hva som egentlig tar plass er en smule utfordrende, fordi selv enkle ting som å bruke ls tar lang tid og produserer mye output, men jeg fikk i allefall bekreftet at de første filene i mappen var som forventet, og at de siste filene i mappen var som forventet, samt at det ikke lå noen andre mapper i mappen.

Her var jeg egentlig i ferd med å gi opp, da det plutselig falt ...
Read more Comments (0)

Numerisk fysikk

Jeg har tidligere nevnt at jeg har hatt en litt travel høst, fordi jeg har jobbet deltid på NTNU som foreleser i kvantemekanikk. Nå viser det seg at det også ligger an til å bli en travel vår, fordi jeg har tatt på meg nok et vikariat på NTNU, denne gangen som foreleser i numerisk fysikk. Jeg har riktignok redusert min vanlige stilling noe, men det blir likevel litt over 100%, så jeg har nok å holde på med.

Numerisk fysikk var et skikkelig kult fag å ta som student, og dedikerte lesere vil kanskje huske at jeg tok dette faget i 2008. Jeg mener å huske jeg tok faget fordi noen fortalte meg at det var en lur ting å gjøre hvis man ville ha en jobb, og i ettertid tror jeg at det muligens var noe av det lureste noen sa til meg i løpet av studietiden. Jeg lærte meg å programmere samtidig som jeg tok kurset, og i ettertid må jeg si at jeg er veldig fornøyd med at jeg valgte å bruke python, og ikke lisp, som var min opprinnelige idé. Det er mulig det hadde gått fint det også, men om lisp kanskje er mer elegant tror jeg det er et ubestridelig faktum at python er noe et noe mer matnyttig språk å kunne.

Det viser seg også at numerisk fysikk er et ganske kult fag å forelese. Det er på en måte et litt frakoblet fag, for det bygger ikke på noe spesielt annet ...
Read more Comments (3)

Umberto Eco & why he is wonderful

And on the advice of Marsilius, who had taken a liking to me, they decided to place me under the direction of a learned Franciscan, Brother William of Baskerville, about to undertake a mission that would lead him to famous cities and ancient abbeys.
This is where Umberto Eco caught me. I was 11 or 12 and had struggled through the introduction and the beginning of Adso's story, but Baskerville was a name which resonated.

In some ways, I was far too young when I first encountered Eco. The library in my home town had just moved, and the grown-up section was no longer separated from the children's section with an impassable barrier (or a terrifying staircase, as the case may be). I had seized the opportunity to read Sherlock Holmes (and Wodehouse and Dickens). And then, The Name of the Rose.

But much as I was awash in a sea of references that I could not hope to catch, the description of Brother William gave me one of my first conscious experiences of literary allusion (tall, thin, with penetrating eyes and a beaky nose!), and once it was pointed out that the man could solve mysteries, I was safely on firm ground. With that as my guideline, I could observe (and absorb) references to people and places I had never heard of (yet), and with them a feeling of complexity and depth that I think I've been looking for in books ever since. The plethora of ...
Read more Comments (1)
Tor likes this

Havstrøm

Jeg har tidligere skrevet opptil flere artikler om plotting av data på kart, som er noe jeg driver med ganske ofte på jobb. Og så, her en dag, fikk jeg en epost fra en person som lurte på om jeg kunne demonstrere plotting av havstrømmer. Det er jo litt morsomt at noen finner det jeg skriver nyttig og/eller interessant, og det krever uansett bare en ganske liten modifikasjon å plotte strøm i stedet for temperatur, så det kan jeg naturligvis gjøre.

Her må jeg imidlertid ta et ørlite forbehold. Det finnes to (og kanskje flere) ganske vanlige måter å fremstille strømdata på et kart. Den ene er å regne ut farten, og plotte denne som et fargekart (heatmap), og den andre måten er å lage et vektorplott. Det jeg skal demonstrere her er fargekartet, og grunnen til det er at vektorplottet er litt mer prakk. Og for å forstå hvorfor må vi ha litt bakgrunnsinformasjon.

Havstrømmer uttrykkes naturligvis som vektorer, med komponenter \(u\) og \(v\) i horisontal retning, og \(w\) i vertikal retning. Skjønt det er ganske vanlig med datasett som ikke inkluderer vertikakomponenten. De horisontale komponentene oppgis på forskjellige måter, og to vanlige valg når det gjelder modellerte data later til å være å oppgi komponentene på nord-øst-basis (\(u\) er farten mot øst, og \(v\) er farten mot nord), eller på en grid-basis. Gridbasis betyr at enhetsvektorene peker langs griddet dataene er levert på, som vil variere med datakilden. I bildene under kan man se at kanten av ...
Read more Comments (0)

Plymouth

I forrige uke var jeg en tur i England fra søndag til onsdag. Anledningen var eksperimentelt arbeid folk fra jobb skulle utføre på universitetet i Plymouth, i det som kalles en «flume» på fagspråket. Det later til å være mest vanlig at man sier flume på norsk også, skjønt jeg antar «renne» kan være en grei oversettelse. De eksisterer i ulike varianter, men den i Plymouth ser essensielt ut som en 30 meter lang renne, bygget av glass og stål, som er omtrent 1 meter dyp, 60 cm bred, og den kan fylles med vann. I tillegg har den et rør på omtrent 60 cm i diameter som går under rennen, fra ende til ende, og en solid pumpe som gjør at man kan sette opp en kontinuerlig strøm av vann, som går langs rennen, og så tilbake til begynnelsen gjennom røret. Og som om ikke det var nok finnes det også muligheter for lage bølger.

Vi ønsket å bruke denne saken til å se på turbulens under is. Vi, og når jeg sier vi mener jeg egentlig labingeniøren vår, pluss en eller to andre, med lite eller ingen input fra meg, konstruerte derfor et lokk av kryssfiner trukket med bobleplast. Bobleplasten (som var min idé) var ment å lage en ru overflate, for å etterligne undersiden av is. Tingen er at når man har en konstant strøm av vann mot en ru overflate, får man noe som kalles et grensesjikt (boundary layer). Langt borte fra overflaten er hastigheten til ...
Read more Comments (0)
Camilla, Karoline likes this
Flashforum
Speak you're branes
Tor 13.08.24 12:41

You can just write stuff
Are 04.09.23 19:49

Ja.
Camilla 13.04.23 17:28

Mener du den heftige farten på samtalen, Are?
Are 21.10.22 09:33

Dette er artig å vise frem til kollegaer!
Tor 15.05.21 12:28

Ikke allverden. Retter eksamen. Ser frem til sommeren.
Eivind 28.03.21 20:38

Skjer?
Tor 15.11.20 18:02

Test
Tor 02.01.20 21:29

Godt nyttår!
Are 15.03.19 14:18

Godt nyttår! ;)
Tor 01.01.19 10:46

Godt nyttår!
Tor 30.12.17 20:43

Og lynforumet funker igjen! For første gang på et par år.
Tor 30.12.17 20:43

Vi er på lufta igjen, etter et par ukers nedetid (som kanskje ingen la merke til?). Oppdatering følger.
Tor 30.12.17 19:58

Testpost
Kjelll 15.01.16 21:53

Og ja, typisk PisseGuri!
Kjelll 15.01.16 21:51

Sjeldent vært så enig med D Tennant: https://youtu.be/yarNp2Z5TSE?t=1m10s
Are 15.01.16 12:54

Måtte bare forsikre meg om at dere ikke går glipp av den. :)
Tor 03.12.15 19:55

Hmmnja, ok.
Jørgen 03.12.15 12:25

Den var ikkje ein del av rommet. Av same grunn som det ikkje var berre éin hovudskalle i slottet (med unnatak av andre gongen han gjekk gjennom sirkelen).
Tor 03.12.15 08:11

Den var ganske kul. Men hvorfor gikk ikke diamantveggen tilbake til opprinnelig tilstand når han kom inn i rommet igjen?
Jørgen 02.12.15 10:36

Heaven Sent. Steike. Beste eg har sett av Doctor Who nokon sinne! (Sånn. Eg måtte berre få det ut. Takk.)
Tor 15.11.15 19:31

Planen er 1. juledag, på Øverlandsvannet, men det er litt væravhengig. Det må nesten være skikkelig is, eller ingen is. Retiro kan også være et alternativ.
Are 13.11.15 11:10

Når skal julebadet finne sted?
Tor 02.11.15 11:04

Jeg vil oppfordre alle til å ta del i pollen som er oppe for tiden. Og naturligvis vil jeg oppfordre alle til å bli med på julebadet.
Camilla 07.10.15 23:20

Hurra!
Are 05.10.15 21:31

Jørgen 25.09.15 16:45

Haha! Det har eg ikkje tenkt over før. Men no skal eg byrje å ta det i bruk til dagleg.
Tor 15.09.15 07:12

Og RG-beatdown, ikke minst.
Tor 15.09.15 07:07

Har ikke tenkt over før at mange navn på Magic-deck også egner seg som navn på politiske konstellasjoner i norske kommuner. UG-madness, for eksempel.
Ragnhild 06.09.15 21:51

Grattis, Camilla!
Are 06.09.15 10:34

Gratulerer med dagen, Camilla!
Tor 03.08.15 18:55

I andre nyheter: Det viser seg at posting til lynforumet ikke har fungert etter en django-oppdatering i mai eller juni. På lufta igjen nå (åpenbart).
Tor 03.08.15 18:55

På grunn av ubetenksom omgang med databasen mistet vi ca ti minutter i dag. Beklager til alle som postet mellom ca 18.10 og 18.20.
Tor 20.05.15 22:40

Thanks. It was a nice day, almost no rain, champagne for breakfast, etc. Good stuff.
Tim 17.05.15 16:37

Happy 17 May, Norwegians!
Tor 20.02.15 18:59

Bra xkcd i dag. Jeg har sagt omtrent nøyaktig dette i en forelesning.
Tor 03.01.15 23:10

Legg merke til at vi nå har bokser som viser tilfeldige artikler også fra to og ti år tilbake.
Tor 31.12.14 16:31

Uansett, Tangen og jeg tok nyttårsbadet rundt kvart på tre. Kan melde om friske temperaturer i vannet.
Tor 31.12.14 16:31

Mulig det er noe der.
Camilla 31.12.14 12:25

Kanskje fordi alkohol og isbading ikke går så bra sammen?
Tor 30.12.14 21:31

Skjønt, hvorfor 12.00? Midnatt er jo mye kulere.
Tor 30.12.14 21:30

Det eksisterer tilsynelatende en tradisjon for nyttårsbading i Molde. Møt opp, på Retiro klokken 12.00 i morgen.
Tor 22.12.14 00:04

(Vintersolverv er (var) i år klokken 00:03 den 22 desember.)
Tor 22.12.14 00:02

God Vintersolverv!
Ragnhild 20.11.14 14:42

Apple-idiotiet mitt fortsetter: Ved lette småskader på iPhone vraker de altså telefonen og sender deg en ny. Nå har jeg mistet nydelige bilder fra Chile og Spania.
Ragnhild 05.11.14 17:21

Hehe. "Bør Mac fra 2008 oppgraderes". Nå skal eplehuset bestille minnekort (?) slik at de kan oppgradere maskinen min (10.5.8)til Yosemite. Det går visst an. Alt man lærer!
Ragnhild 30.10.14 09:09

@Camilla: Gratulerer med det!
Camilla 29.10.14 15:55

@Ragnhild: Jeg jobber nå på Luftkrigsskolen. Mer engelsk språk og krigshistorie enn tung litteraturteori, men interessant (og med forskningstid).
Ragnhild 29.10.14 08:59

Lynforumpostene mine har hatt en tendens til å multiplisere seg selv. Bør mac fra 2008 oppgraderes? Er det dyrt?
Tor 28.10.14 23:03

Calcuttagutta er jo hovedsaklig utviklet på en Mac fra 2008, så det burde funke greit.
Tor 28.10.14 23:02

Hva er det som ikke funker med lynforumet?
Ragnhild 22.10.14 16:02

Lynforum+min mac fra 2008=dårlig match.
Ragnhild 22.10.14 16:01

Camilla: Har du funnet deg en spennende jobb nå? Er nysgjerrig.
Ragnhild 22.10.14 16:01

Camilla: Har du funnet deg en spennende jobb nå? Er nysgjerrig.
Are 15.10.14 21:07

Fusjon! (AviationWeek)
Camilla 28.09.14 22:07

For de med interesse for jazz og litteraturteori: Derrida og Coleman.
Camilla 14.09.14 19:53

Camilla 14.09.14 19:53

Jeg har ikke lest Marta Breen, dessverre; men det jeg har sett av henne virket fornuftig.
Ragnhild 12.09.14 10:13

Camilla: Leser at du stadig er feminist, og lurer på om du har en kommentar til Marta Breens nye bok? Anbefales for øvrig til alle som ikke har lest den!
Tor 07.09.14 22:03

Jeg ville lagt til fortran, som er et lysssvert. An elegant weapon, for a more civilised time.
Camilla 16.07.14 23:12

Jeg skal kuratere We The Humanities neste uke. (@wethehumanities)
Tor 23.04.14 07:59

Tor 15.04.14 01:00

Tor 08.04.14 20:44

Hmm, to måneder uten aktivitet i lynforumet, og over to uker mellom artikler. Jeg tror jeg må skjerpe meg litt.
Tor 01.02.14 12:47

Kul, men det ser ut som de har løftet den fra wikipedia, fjernet kildehenvisningene og lagt til rotete grafikk