Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 1 month
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 1 month
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month
Kort hår
Tor, 3 years, 1 month
Ravelry
Camilla, 2 years, 8 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 7 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 10 months
50 book challenge
Camilla, 1 month, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

xkcd

På døra på lesesalen til Torgar henger det to aldeles brilliante tegneserier. Jeg så dem første gang i desember tror jeg, og spurte hvor de kom fra, uten at jeg fikk rede på det. Det dreier seg om strekmenn, og den ene har til og med et fysikk-tema. Aldeles genialt. Så genialt at jeg skulle ønske jeg hadde laget dem selv. Jeg har jo pleid å tegne strekmenn, fordi det stort sett er det jeg kan tegne, og humoren var virkelig så perfekt at jeg hadde vært utrolig fornøyd om jeg hadde kommet på det selv.

Når jeg kom tilbake til Trondheim nå over jul så jeg dem igjen, og denne gangen spurte jeg Ole Petter, som sitter på den samme lesesalen, og det viste seg at det var han som hadde hengt dem opp, og etter en smule overtalelse gikk han med på å fortelle meg opphavet til disse gullkornene. Og det er jeg veldig glad for, for det viser seg at det er langt flere der de kommer fra.

Det dreier seg om web-tegneserien xkcd, som tegnes av en fyr som pleide å jobbe for NASA, helt til han sluttet nå i fjor, og livnærer seg på tegneserien, samt salg av effekter. Han kan tydeligvis en del fysikk og matte, og dette er temaer som stadig dukker opp. Som for eksempel i denne, som var en av dem som hang på døra på lesesalen. Andre temaer er også internett og nerde-greier, og her er det virkelig mye bra å finne. Som denne. Og flere. Ikke alle er like gode, etter min mening i alle fall, og noe er litt sånn halv-dypt, men jeg føler det var en god investering å bruke et par timer på å lese alt sammen. Jeg føler meg beriket på en måte. Jeg vil derfor anbefale alle andre å gjøre det samme, skjønt jeg føler jeg må overbringe advarselen tegneserien er utstyrt med:

Warning: this comic occasionally contains strong language (which may be unsuitable for children), unusual humor (which may be unsuitable for adults), and advanced mathematics (which may be unsuitable for liberal-arts majors).

Det er mulig Ole Petter ikke setter så stor pris på at jeg skriver dette her på blaggen, for jeg tror han var ganske fornøyd med å sitte på hemmeligheten om hvor de geniale strekmennene på døra kom fra. Og jeg kan sympatisere med dette, for all del. Jeg liker å sitte alene på en kilde til geniale tegninger like mye som alle andre. Men samtidig liker jeg å få cred for kunnskapene mine. Helst massiv cred fra alle på en gang. Og da oppstår det jo helt tydelig en konflikt. Heldigvis for dere er det min snille side som vinner frem, så dere også kan dele denne gullgruven av sær humor. Alt jeg ber om er at dere tenker på meg når dere sitter der og ler høyt. Og Ole Petter kanskje.

Når det gjelder mugg-problemet har vi inhentet juss-hjelp i dag. Det viser seg nemlig at det finnes velferdsordninger i dette landet også. Først snakket vi med en dame hos The Central Citizen Advice Bureau, som ikke sa så mye annet enn at vi burde snakke med The City of Edinburgh Council. Jeg hadde tidlig et litt anstrengt forhold til dem, fordi det så ut til at jeg måtte betale Council Tax til dem, ettersom jeg ikke studerte ved et britisk universitet. Det slapp jeg imidlertid, fordi jeg bare bodde her på Camilla sin kontrakt et par-tre måneder. Council Tax er ganske dyrt, det kan være snakk om en del tusen i året, men nå vet jeg litt mer om hva pengene brukes til. Det går til ting som feiing i gatene, muligens søppelinnsamlig og slike ting, men også til å betale vennlige menn med slips som snakker med oss helt gratis.

Hos The Private Housing Departement, som er en underavdeling av The Edinburgh City Council fikk vi snakke med en av de nevnte vennlige mennene med slips (rosa slips), som fortalte oss om våre rettigheter og slike ting. Stort sett er saken at husverten har en plikt til å fikse problemet, men det finnes ingen tidsfrist i loven. Vi kan imidlertid forlange reduksjon i leien om problemet medfører vesentlig ulempe. Hvis derimot imot vurderingen er at rommet er helseskadelig å bo i må de finne et midlertidig bosted mens problemet fikses. Så hvis mannen som var på befaring her på fredag konkluderer med at det er farlig å bo her er det det som vil skje. Hvis han mener det ikke er farlig sa den vennlige mannen med slips at vi skulle ringe ham tilbake, så ville han sende noen fra The Environmental Health Office for å sjekke ut saken, og de kan også besteme at rommet er «unfit for human habitation» og pålegge utleieselskapet å finne et alternativt sted å bo mens problemet blir utredet.

Så det er i grunnen tingen. Vi venter rett og slett på å høre hva utleieselskapet bestemmer seg for i morgen. I mellomtiden kan dere jo lese denne, som er den andre stripen som henger på døra på lesesalen. Eller denne, som også er veldig morsom. Eller alle.

-Tor Nordam
Are likes this

Comments

Anders,  16.01.07 00:33

I expect you to die. Hehe, herlig.

Kjellove,  16.01.07 01:35

Jeg visste allerede om hemmeligheten – TipeX pusha denne tegneserien på meg, og jeg videresendte til Tor og sa: «Minner litt om tidlig Nordam, eh?», hvorpå T. svarte: «Minner litt om all Nordam, egenlig» (sånn mer eller mindre).

Så jeg bør nå få mye kred.

Tor,  16.01.07 11:10

Her må jeg nok protestere. Jeg husker at vi snakket litt om denne serien på MSN, men jeg er skråsikker på at det var jeg som sendte deg den første linken, og ikke motsatt. Jeg har ikke laptopen min her og nå, men hvis du er uenig kan jeg sjekke loggen når jeg kommer hjem. Kred er viktige og seriøse greier man ikke må la gå fra seg uten kamp.

Torgar,  16.01.07 11:32

Jeg synes creden bør gå til Ole Petter, spesielt siden han sitter to meter fra meg med slagvåpen.

Camilla,  16.01.07 12:32

Slagvåpen? En penn?

Tor,  16.01.07 12:33

Alonso & Finn?

Torgar,  16.01.07 13:31

Cred til Tor, det var ikke akkurat Alonso & Finn, men det var en bok :)

Kjellove,  16.01.07 17:05

Tor: Ja, det stemmer sikkert at du sendte en stripe til meg, skjønt da visste jeg allerede om fenomenet. Vi kan dele kreden og kjøpe oss noe fint hver.

Kjellove,  16.01.07 17:06

Eventuelt kan vi ta en stripe hver og lese samtlige xkcd-installasjoner.

Skybert,  16.01.07 18:08

Kan du sende en stripe til en glemt onkel i Gamlebyen også, Tor?
Jeg kan lese alt jeg og.
Category
Miscellaneous
Tags
lesesal
xkcd
mugg
Views
5183