Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 1 month
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 6 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 1 month
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 4 weeks, 1 day
Kort hår
Tor, 3 years, 1 month
Ravelry
Camilla, 2 years, 8 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 7 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 10 months
50 book challenge
Camilla, 1 month, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Pent brukt iBook selges

Det begynner å bli en stund siden sist jeg skrev noe om Mac, så jeg tror det er på tide igjen. Jeg har jo etterhvert vent meg til denne nye verden, og blitt ganske så fornøyd med den. Men etterhvert har jeg blitt oppmerksom på flere ting som plager meg eller gjør meg litt usikker, og samtidig har jeg oppdaget av Mac fremdeles blir møtt med fordommer i mange lag av samfunnet. Jeg trodde ærlig talt vi hadde kommet lengre enn dette i 2006.

Kristian og Christian har begge snakket om dette med laptop i det siste, og når de spurte om råd anbefalte jeg naturlig nok en Mac. Det var et velment råd, fordi jeg faktisk mener at en Mac er en bra maskin, og jeg kan ikke se at den er uforholdsmessig dyr heller. Jeg ble imidlertid aldri tatt på alvor, og diskusjonen vendte øyeblikkelig tilbake til pc. Det var omtrent som om jeg skulle ha foreslått å kjøpe en Monstertruck i stedet for en pc. Litt morsomt, men ikke så veldig, og fullstendig useriøst.

På den annen side, dette er nøyaktig det samme jeg ble utsatt for da vi så film hos Are i fjor sommer, så det er kanskje meg det er noe galt med? Are spurte hvilken film folk ville se, jeg foreslo Harry Potter 3. Så snakket vi litt om filmen, før Are spurte hvilken film folk ville se. Skjedde tre ganger, før "vi" ble "enige" om Batman og Robin eller noe slikt.

Jeg får imidlertid høre fra Are at ikke alle er like sterkt plaget av fremmedfrykt. Han kunne fortelle meg at ikke bare har han og Anders Bjarne kjøpt, eller kommer til å kjøpe, Mac, men også Kristian Farstad og Lars Kristian. Og Camilla har også bestilt en. Ganske utrolig.

Jeg har jo hatt min iBook ganske lenge nå, og jeg er i grunnen storfornøyd. Det enste er at den er litt i tregeste laget når jeg laster inn massevis av raw-filer i Bridge, og den er ikke bra nok til å dra Aperture, som krever eget videominne. Jeg hadde derfor planlagt å få Camilla til å ta over min, så jeg kunne kjøpe en ny, men hun kuppet hele planen, og kjøpte ny selv. Antagelig bare for å kunne le av meg. Så der gikk den planen i vasken, hvis ikke noen andre vil kjøpe den.

En annen ting jeg legger merke til er dette voldsomme fokuset på iLife og lignende. Som Are sa, kjøp en Mac, så kan du Blogge™. Jeg blir rett og slett litt knekt. Du trenger jo ikke en mac for å blogge, og det å podcaste er jo for faen ikke noe annet enn et fancy ord på å legge opp en mp3 med snakking. Dammit, la oss holde det ekte her. Jeg sjekket ut mulighetene som følger med en .mac-konto, da jeg er på utkikk etter et sted å legge filer, og jeg greide rett og slett ikke å finne ut hvor mye det kostet, eller om man bare kan legge filer der, fordi jeg umiddelbart ble bedt om å velge hvilken bakgrunn jeg ville ha på min hjemmeside. Og jeg er heller ikke komfortabel med at en ny Mac kommer med 3-4 giga preinstallert middelmådig programvare for musikk, bilder og dvd-brenning. iLife meg i rompa sier jeg bare. Dette er jo et poeng i en av de fancy tv-reklamene for Mac. Dialogen går slik:

Mac: Hello, I'm a Mac
PC: And I'm a PC
Mac: Oh hey, iPod, nice
PC: Yes, just a little something to hold my slowjams
Mac: Yeah
PC: Yeah, and it works so seamlessly with iTunes
Mac: Did you check out iMovie, iPhoto, iWeb, because the all work like iTunes. You know iLife. Comes on every Mac
PC: iLife. Well, I have som very cool apps that are bundled with me.
Mac: Like what? What have you got?
PC: Calculator
Mac: That's cool. Anything else?
PC: Clock
Mac: Sounds like hours of fun
PC: Yeah

Og i dette tilfellet vil jeg faktisk heller ha Windows-kalkulatoren, til tross for at den suger. Den tar i allefall bare noe få kilobyte. Jeg lar meg også provosere over den reklamen som indikerer at Mac er raskere ute med støtte for nye digitalkamera. Hvordan dette henger sammen hvis du plugger kameraet rett i maskinen med en USB-kabel vet jeg ikke, men i min verden er det enste som teller at raw-filene er støttet av Camera Raw, og det skjer samtidig på Window og Mac. Så den kjøper jeg ikke.

Men ellers er jeg altså storfornøyd med Mac. Jeg er forbi alle innkjøringsproblemene jeg skrev om i høst. Jeg har til og med blitt vant med en-knapp-mus. Selv om jeg fremdeles mener det er inkonsistent og teit å late som om de har kommet på noe nytt når de lanserer Mighty Mouse med flere knapper og scroll, og så samtidig selge trådløs mus med en knapp.

-Tor Nordam

Comments

Anders,  06.06.06 00:34

Jeg har lenge lurt på hva denne podcasting var, nå vet jeg det. Takk for grei forklaring.

I tillegg til det, Batman og Robin!!!?? Fysj, det er jo som dere snakket om pc og mac og blei enig om en casio-klokke med kalkulator.

Kjellove,  06.06.06 00:42

I første klasse hadde jeg en robotklokke som kunne tas av håndleddet og gå noen vaklende skritt bortover asfalten. Den ble ødelagt da en som var ett år eldre lurte meg til å kaste den opp i luften, og den krasjlandet i nettopp asfalten.

Are,  06.06.06 09:01

Mac rocker. Men som selskap har de en mengde "issues", for eksempel nekter de å gå med på at det fins støyproblemer med en stor andel av MacBook Pro'ene som er i omløp (CPUen lager en hvinelyd). Dessuten er de veldig uvillige til å ta til seg smarte ting som Microsoft eller andre har kommet opp med, for eksempel mus med to knapper, eller styreplate med to knapper.

Og OS X mangler mulighet til å stille DPI-innstillingen på skjermen (slik at ALT kan gjøres litt større i grensesnittet, veldig praktisk på små skjermer med høy oppløsning), noe Windows har hatt en god stund nå.

Jeg lurer av og til på om vi hadde vært noe bedre stilt om Apple hadde hatt Microsofts markedsposisjon - det er slett ikke sikkert. På noen måter, kanskje. Men Apple kan være utrolig arrogante.

Anders K.,  06.06.06 14:09

Heldigvis har du nå en Mikke Mus-klokke. Som riktignok sluttet å gå av seg selv etter et par dager, om jeg husker rett.

Tor,  06.06.06 17:30

Are: Har dere sett dette: Noen MacBooks har blokkert ventilering

Tore,  06.06.06 19:17

Det er godt å se du har et fortsatt sunt forhold til iCrap selv om du har mac. Betryggende rett og slett.

Men er Windows noe bedre, med sin explorer, outlook, windows media player, etc? Vi er jo så vant til at det skal være der at vi tenker ikke over det, men når man installerer xp er det jo ikke annet enn side opp og side ned med skryt at funksjoner og innebygde systemer. Winows også kommer jo med feks windows movie maker, men det er jo ingen andre enn bestemødre som bruker det fordi de fleste har vett til å finne seg et bedre alternativ, fordi man som windowsbruker har den muligheten.

Podcasting gjør at jeg kan sove til 2 på fredager og allikevel få med meg kommisjonen på kanal 24, til og med uten reklame og musikk. Selv om jeg får frysniner nedover ryggen hver gang Atle Antonsen sier "...og så fikk du ikke med deg hele programmet kan du podcaste det fra kanal 24 sine hjemmesider."

Nå venter jeg bare på at nrk skal gjøre det samme med tazte priv, som forøvrig går i reprise nå under nrk-streiken. Måtte den vare evig.

Are,  06.06.06 21:31

Tor: Det har vi / jeg. Jeg blir meget overrasket om du finner en Mac-defekt jeg ikke har hørt om. Du aner ikke hvor mye tid jeg har brukt på forumene på Think Secret, AppleInsider, MacNN, MacRumors og så videre.

Akkurat den med blokkert ventilering er visst ikke så vanlig, men mange har funnet horribelt mye kjølepasta på sine MacBook Pro-maskiner. Ellers ser det rett og slett ut til at Apple har gjort en middels jobb med kjølesystemet på disse siste maskinene. Gjennomgående virker det som de er varmere enn tilsvarende maskiner fra andre leverandører (som riktignok ofte er mye tykkere og dermed enklere å bygge), og spesielt mye varmere sammenlignet med forrige generasjon PowerBook / iBook.

Min erfaring er at MacBooken er "veldig varm". MacBook Pro-maskinen til Anders er "shit hot!", da snakker vi om "kan ikke ha fingeren der, nei"-varm.

Gleder meg til å bestille i morgen! Dæven, det blir kult å bli en ivrig podcaster! Kanskje jeg skal lage fast videoblogg fra Vindern? Dæven, det hadde vært tragisk. Noen som ville lastet ned noe sånt?

Tor,  06.06.06 22:12

Skal den være shit hot? Hva sier de hvis du sender en mail? Er det i det hele tatt mulig å finne en mailadresse man kan sende til?

Jørgen,  06.06.06 22:50

Jeg ble superfornøyd da resonanceFM startet med podcast. Bare litt teit at jeg ikke har en iPod.

Tore,  07.06.06 22:57

Du trenger ikke noe ipod for å høre podcast.....

Are,  08.06.06 21:22

Tor, ja, den skal visst være det. Det svaret jeg oftest har hørt gjengitt er at "it is within spec". Det er jo ingen hemmelighet at aluminiumskabinettet på en MBP fungerer som en eneste stor varmespreder. Da blir den jo varm :)

Det virker som litt av årsaken til dette er at Apple har prioritert å ha lavt støynivå på disse maskinene. Istedetfor at viften starter blir maskinen veldig varm, men forblir stille. Dette burde vært mulig å velge selv, spør du meg. Men akkurat slikt er ikke Apples sterkeste side...

Tor,  08.06.06 23:27

Ergerlig. Jeg var skikkelig i ferd med å jobbe opp et fiktivt behov for en MacBook Pro, og så får jeg vite dette. I tilegg til at jeg var en tur på Eplehuset her en dag, og oppdaget at den faktisk er temmelig diger, og dessuten nokså stygg. Med felter i forskjellig tekstur og en million tilkoblinger på siden så den jo nesten ut som en PC!

Kjellove,  09.06.06 00:06

MBP høres mest ut som et militært fartøy.

Are,  09.06.06 12:58

Tor: Haha. En million tilkoblinger? Den kan umulig ha noen flere enn din. Den har kanskje lyd inn og firewire i tillegg?

Det med varmen er nokså individuelt - ikke alle plages like mye av det. Prøv en. Jeg får forhåpentligvis min MacBook (svart) i fanget rundt 21 - 22. juni (skal sendes 15. juni fra Apple). Gleder meg. Spotlight for the win! Bruker du OS X Tiger på den du har nå, forresten?

MBP? Du tenker på MTB, ja, som Forsvaret vittig nok har omdøpt fra "Motortorpedobåt" til "Missiltorpedobåt". Om jeg ikke husker helt feil. Apropos militærfartøy, her er masse bilder av KNM Fridtjof Nansen som jeg tok når den lå åpen for publikum for noen dager siden.

Tor,  09.06.06 14:05

Den har digital lyd inn, video inn, mikrofon inn, expresscard (hva nå det er) og større strømtilkobling og skjermtilkobling. Totalt en million tilkoblinger.

Er det ikke et tegn på at noe er galt at noen plages av ekstrem varme? Jeg siterer fra hjemmesidene til apple:

MacBook Pro er kun 2,54 cm tynn - det strider mot all fornuft og bryter sannsynligvis flere fysiske lover.

Så det stridet altså mot all fornuft, men de bygger den allikevel. Mycket kontroversielt!

Joa, jeg bruker Tiger. Jeg tror min maskin var blandt de første som ble solgt med Tiger. Jeg tror vi er oppe i OS X 10.4.6 nå, men det er mulig jeg tar feil.

Men hvorfor kjøpte du svart? Lot du deg lure av at den har større harddisk som standard, og tenkte at det var vel verdt de 1800 ekstra? Eller leste du at Dagbladets anmelder sa:

MacBook i svart har nemlig samme problem som den svarte iPod nano: Den er til å sikle over når den kommer jomfruelig ut av esken, men etter kort tids bruk skjemmes den matte overflaten av stygge fingermerker, særlig på styreflaten og rundt skjermen.

Skal du ha den svarte, anbefales hyppig håndvask og pusseklut for hånden.


og tenkte at du liker hyppig håndvask?

Jeg føler at jeg kanskje hakker litt mye både Apple og ditt valg av farge, men jeg regner med jeg ikke spør om noe du ikke har tenkt igjennom.

Du nevnte forresten noe med avslag. Hva tenker du på da, og hvorfor fikk du mindre enn ventet? Det er vel sånn at hvis du sier du er student får du 5%, mens hvis du melder deg inn i ADC, og betaler 100$ for ett års studentmedlemskap får du 20% rabatt på alle pro-maskiner, og 10% på alle andre?

Anders K.,  09.06.06 16:17

MBP høres ut som en av de tusen tingene britiske flottenfeiere kan skrive bak navnene sine, slik som for eksempel Mr Sir Richard Starkey esq. MBE BBC FOP Please Thank You.

Tor,  10.06.06 16:10

Ikke tro du kan snike deg unna ved å vente til artikkelen forsvinner fra siste 24-listen, Are. Jeg forlanger svar på mine vanskelige spørsmål. Hvis du nekter å rettferdiggjøre hvorfor du kjøpte svart macbook blir jeg tvunget til å anta at du ikke bare er usikker på din egen seksualitet, men at du også skammer deg over det, og gjerne vil bli som Hemmingway, som slepte kuer etter båten sin så han kunne jakte hai med gevær.

Are,  10.06.06 23:08

Jeg har vært bortreist, det kan jeg si til mitt forsvar.

Du har helt rett mht ADC. Det lønner seg *såvidt* hvis man kjøper en MacBook og lønner seg veldig hvis du kjøper en MacBook Pro. Jeg ble villedet av en svenske på Apple Store, som sa jeg skulle få 17%.

Svart? Jo. Fordi jeg har sammenlignet den med den hvite - "side by side" - og funnet ut at det er verdt det. Jeg hadde rett og slett mye mer lyst på en svart enn en hvit. Skitten blir de begge to. That's life!

Mikrofon inn og digital lyd inn er vel samme pluggen.

Video inn? Det var nytt for meg. Du har vel strøm, VGA, 2x USB og firewire på din - så det ekstra blir vel expresscard (som er nyttig - nestegenerasjons PC-Card eller PCMCIA) og lyd inn? Og ja, du har en modemport som de har fjernet nå, tror jeg, så minus expresscard er det like mange porter. Har du en million porter på iBooken?

Tykkelsen er det vel ikke så saklig å bitche om; den er nøyaktig like tykk som PowerBook'en var. Apples PR-speak kan vi hoppe elegant over. At de blir varme er det ingen tvil om. Apple har ikke gjort en god jobb der, men det er fine maskiner uansett (og MB er mindre plaget med varme enn hva MBP er).

Er du klar for å investere i en MBP? Aldri igjen noe problem å vente på bussen i kulda!

Tor,  11.06.06 10:42

Are, du som er villig til å bla opp masse penger for å se kulere ut på kaffebar, hva med en slik:
Bæreveske i tofarget nylon

Carry your 13-inch MacBook in Italian style, with the two-tone nylon Alba bag from Tucano. Combining a handbag and a computer case, the Alba makes it easy to take your 13-inch MacBook,14-inch iBook or smaller notebook wherever you go. It offers the comfort and convenience of three-position adjustable handles, lightweight nylon construction, spacious accessories pockets, a removable padded notebook sleeve and an adjustable shoulder strap for the main case and removable sleeve.

Alt dette for the low, low price of $ 119.95

Jørgen,  11.06.06 12:04

Ser for meg at Are er en fyr som sitter på kafé med en slik. Kanskje to.

Tore,  11.06.06 12:17

I Oslo blir den jo stjelt hvis du drar den fram på en kaffebar. Mest sannsynlig blir du slått ned også, og vennene drept foran øynene dine.

Are,  11.06.06 14:22

Synd jeg ikke drikker kaffe (og er på kafé en gang i året). Forøvrig regner jeg med at vi som har overlevd Oslo i årevis blir stemplet som usedvanlig harde.

Ellers er jeg faktisk på utkikk etter en veske til MacBooken min. Dicota har neoprengreier, men bare i 12", 15,4" og 17". 12" er for lite, og 15,4" blir for stort. Regner med de kommer med 13" snart.

Tor,  11.06.06 14:42

Du blir i hvertfall stemplet som hard hvis du sitter på en kaffebar i oslo med to macbooks, og skriker kjøp og selg inn i to mobiltelefoner, mens du drikker kaffelatte og leser financial times

Are,  11.06.06 15:16

Hmmm. Svart Macbook og the Economist får holde. Forresten kult Technology Quarterly i denne ukas utgave.

Bruker du Spotlight mye i OS X?

Tor,  11.06.06 16:08

All the time (med slik kul stemme som i Beastie Boys-sangen)
Category
Miscellaneous
Tags
Views
6386