Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 1 month
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 1 month
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month
Kort hår
Tor, 3 years, 1 month
Ravelry
Camilla, 2 years, 8 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 7 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 10 months
50 book challenge
Camilla, 1 month, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Tor mener ting om flyplasser

Dette er en anmeldese av forskjellige flyplasser. Jeg skal prøve å ikke la den farges av at trådløsnettet på Gardermoen akkurat kostet meg en artikkel, men det er ikke sikkert jeg greier det.

Arlanda
Svenskenes hovedflyplass er aturlig nok en ganske stor sak. Da vi kom med flybussen kunne vi gå av på tre forskjellige steder, avhengig av hvilken terminal vi skulle til. Utvilsomt et tegn på storhet. Jeg løp ikke så mye rundt på flyplassen, så noe komplett bilde har jeg ikke, men vi fant i allefall at sted som hadde mat, sjokoladekake, og gjennomsnittlig flyplasskaffe, samt personale som fant det enklest å snakke engelsk til meg. På Arlanda må du ta ut laptopen før du sender sekken gjennom scanneren, og trådløsnett koster 50 kroner for en halvtime. Jeg testet det ikke, men det er i allefall dyrt nok. Metalldetektoren finner beltespennen min.

Bologna
Har denne flyplassen et annet navn? Ikke vet jeg. Det er uansett et tvilsomt sted. Da vi kom måtte vi gå ombord på en av disse bussene de er så glade i på store flyplasser som ikke opprinnelig var tenkt å være store. Der stod vi og ventet dritlenge, sikkert ti minutter, før bussen kjørte. Når bussen endelig flyttet på seg kjørte den circa femten meter, før vi ble gjetet ut og inn i bygget. Der var det ikke en eneste toller eller synder i sikte, så vi fikk passere fritt med alt vi måtte ønske av kontrollerte substanser. Kaffebaren nektet oss et bord, da vi ikke kjøpte mat, kun kaffe. Når vi skulle dra hadde vi en litt shabby bag med oss, så vi benyttet oss av en innpakkingstjeneste. Den bestod av to hårete fyrer som stod og hang, som pakket inn bagen vår i plastfolie på ca 15 sekunder, for the low, low price of 8 euro. Metalldetektoren ignorerte beltespennen min.

Gardermoen
Norges stolthet er kanskje en logistisk katastrofe, men den er i allefall nokså pen, som man ikke kan si om alle katastrofer. Et bygg som på sett og vis representerer vår tid. Bare synd at den er bygget av drit, og aldri vil bli stående i tusenvis av år. Men det er vel det vår tid står for. Gardermoen er rimelig stor, og har et lass med små spisesteder. Noe for enhver smak, men upraktisk for store grupper som vi sitte sammen. Mitt favorittsted er nok baguette-stedet på det motsatte av airside, utenfor ankomsthallen etter tollpassering. Tollerene er forøvrig useriøse og dårlige menneskekjennere. Jeg passerte med en hel boks Red Bull i sekken, og ingen av dem kastet mer enn et blikk på meg. I sikkerhetskontrollen trenger du ikke ta laptopen ut av sekken, og metalldetektoren finner ikke beltespennen min. Trådløsnettet, som er ekkelt og ustabilt og hatbart koster 59 spenn for en time. Dyrt og elendig.

Schipol
Til tross for at jeg har vært der to ganger har jeg enda mindre oversikt over Schipol enn Arlanda. Jeg kan imidlertid fortelle at det lukter rart der, og at deres ide om avgerenset røykeområde er noen bord med potteplanter rundt. Jeg var kun airside, så sikkerhetskontrollen kan jeg ikke si noe om.

Værnes
Trønderhovedstadens flyplass for sivile er ikke så veldig stor, og ikke så veldig spennende. Den gjør imidlertid jobben. Maten koster av en eller annen grunn mindre på kiosken enn på spisestedet ved kiosken. Antagelig momsregler, selv om jeg vil si at overgangen mellom take-away og spise her er ganske flytende på en flyplass. Ikke mye å gjøre med en gang du kommer inn på Værnes, så det er like godt å komme seg gjennom sikkerhetskontrollen med en gang. Da må du ta laptopen ut av sekken, men beltet kan du beholde på. I allefall hvis du har Snickers-belte. Trådløsnettet er samme dealen som på Gardermoen, 59 for en time, brought to you by Avinor.

-Tor Nordam

Comments

Are,  20.02.06 02:07

Må si jeg generelt er nokså fornøyd med Gardermoen. Schipol var helt okei. Hong Kong var knall. Men wifi burde vært gratis alle steder. Internett er en menneskerett. ;)

Her er det vel på sin plass å linke til en artikkel fra Gardermoen, en artikkel fra Schipol og en fra Hong Kong. Yay! Minnene strømmer på.

Anders K.,  20.02.06 11:51

Schipol har verdens minst effektive røykeavdeling, ja. Med en stor mengde merkelig utseende folk, altså nederlendere med dress og slips. Vanligvis har de bare hamp-klær fulle av kjønnssaft.

Leonardo da Vinci/Roma har gress og buskas på, og geiter like ved, rullebanen. Det er like før skjeggete folk med sombrero ligger der, og ruller seg av betongen når/hvis de ser at flyet kommer. Italiensk kustus, asså.

Keflavík er på størrelse med en fyrstikkeske, og omgitt av slike enorme flying fortresses som heter Betty Belle eller Pretty Smell og har en pin-up på nesa. Utenfor basen, i alle retninger (og helt til kysten, for den del), ser det ut som om man er på månen.

Alle flyplasser i Tyskland er helt identiske,

og Torp er omtrent som å være nedi en to cm dyp gjørmedam.

Årø, derimot, er fylkets flyplass of choice, selv om man skal til Ålesund, faktisk. For Ålesund lufthavn Vigra ligger flere timer med buss (etter flybusstakst: 100 000 kroner) unna bysentrum. Årø: 19 kroner og 15 minutter. Det enkle er ofte det beste, liksom, da. Flere steder på Sunnmøre ligger faktisk nærmere Årø enn Vigra. Men ingen av dem har like fancy navn som Kristiansund.

Camilla,  20.02.06 19:07

Jeg er helt enig i karakteristikken av Torp. Det er det tristeste jeg har vært borti. Kanskje med unntak av Årø før utbyggingen. Men det husker jeg bare vagt.

Mitt førsteinntrykk av Schippol var mye bedre enn mitt andre inntrykk, kanskje fordi jeg fikk sett mer av den den første gangen, mens den andre gangen virret vi bare omkring i stort sett det samme området sammen med en hel masse italienere og slikt.

Jeg har lært å sette pris på Gardemoen og føler virkelig at jeg kan uttale meg om den etter å ha tilbragt flere lange dager der i AFS' tjeneste. Den er fin, oversiktlig og fin å se på. Jeg vet ingenting om byggematerialer, så det spiller ikke noen rolle for meg. Min holdning til flyplasser er litt som min holdning til operativsystemer. Hvis de fungerer relativt greit spiller det ingen stor rolle for meg om de har hull eller slikt, så lenge de ser bra ut.

Jeg er fortsatt bitter på damen i Bologna som ikke lot oss sitte. Men vis slapp heldigvis å vente så veldig lenge.

Lene,  21.02.06 11:07

Schiphol synes jeg stort sett var bra - bortsett fra at det var utrolig langt å gå til bagasjeutleveringen. Fint med tog til flyplassen også :)

Nairobi hadde gress og trær rett ved rullebanen, og jeg landet midt i en afrikansk soloppgang. Innendørs er det derimot ikke så bra - få steder å sitte, få steder å spise, og "sikkerhetssjekk" ved hver gate som stort sett består i å sortere de hvite og vestlige fra de svarte og afrikanske. De hvite får gå rett igjennom uten nevneverdige problemer, mens de afrikanske må gjennomgå tredjegrads forhør om hva de egentlig skal i London, f.ex. - angivelig av redsel for at alle sammen skal flykte til England og nekte å dra tilbake.

Addis Abeba i Etiopia har en sånn stor, flashy, ny flyplass - beregnet for ca hundre ganger mer trafikk enn det som er nødvendig (det kan garantert diskuteres om det var en lur investering). Skumle sikkerhetsfolk, noen med store våpen, som ikke bryr seg så veldig om hva som er i bagasjen din, men som derimot er fryktelig interessert i om spilene i bh'en din er et mulig våpen. De blir derimot fort snille når du har alle papirene dine i orden og bh'en ikke var et våpen allikevel. Og så har de grønn Fanta og god kaffe der.

Beijing var ganske spennende - etter SARS og sånt sjekker de temperaturen din før de slipper deg inn i landet, og du må fylle ut en egenerklæring på at du er i god form og ikke hoster og ikke har vært i kontakt med fugler og sånt. Sikkerhetssjekken var ikke noe utenom det vanlige, bortsett fra at det virket som de ikke gadd å åpne den før det var minst fem-seks laaaange køer. Og så går det meste utrolig tregt - alle papirer skal jo stemples, signeres og stemples en gang til.

Skybert,  21.02.06 12:46

Vel, ikke for å være kranglete. Men flybussen fra Årø tar under fem min når jeg kjører. Kanskje oppimot et kvarter når "han derre" gamle kjører i rushen. Men. Det var ikke det jeg ikke skulle krangle på. Det koster ikke nitten kroner. Det koster den nette sum av tredve kroner per person. Førti prosent mindre om man er tre eller flere. Så, ja, det er faktisk billigere å reise tre sammen enn to! Dårlig research der, Q.

OK. Kanskje jeg litt med disse minuttene mine. Jeg bruker kanskje seks, kanskje sju minutter, om det ligger en minstepesjonist som er redd for bilen sin foran meg.

Anders K.,  21.02.06 19:53

Du har nok rett, fagmann som du er. Min research bestod i å ta ringbussen i jula og oppdage at det kostet adskillig mindre enn for fire år siden.

Mange steder får man riktignok grupperabatt om man er bare to! Som om det er en gruppe, liksom.

Matteus,  22.02.06 06:00

Two is a company, three is a crowd?

Flyplassen i Singapore er absolutt ikke verst, gratis internett også for de som ikke drar med seg en laptop overalt, selv om man må logge på igjen hvert 15. minutt.

Flyplassen i Houston innehar det nette navnet George Bush International airport, noe som kan virke avskrekkende nok, i tillegg til den avskrekkende mannen som selger pizza og kaller alle kundene for darling på bredt Texasmål.

Anders K.,  22.02.06 21:38

Prøv å ha gruppesex med bare én person til. Det blir ikke helt ordentlig.

Flyplassen i Hovdebygda er fin. Den er en grusbane á la idrettsdag, men uten markeringer for liten og stor ball. Der kan man køyre rundt og kaste med granata frå baksetet i ein Ford Granada.
Tor,  14.02.11 00:32

Siden denne artikkelen ble skrevet har jeg tilbrakt mye mer tid på Gardermoen, og mine to favorittsted er nå Sinnataggen (til venstre og opp trappen etter sikkerhetskontrollen) og Kon Tiki (på utland, den ligger der handleområdet slutter og gatene begynner). På begge steder kan man sitte i andre etasje og det er som regel relativt rolig så man kan jobbe. Stikkontakter finnes også.

Forøvrig: Anders, jeg visste ikke at du hørte på Side Brok.
Camilla,  14.02.11 00:49

Det er litt sjokkerende at den ikke er på listen.

Det er ikke en hyggelig flyplass. Den har et par fine barer, men det er ikke nok plass i dem. Og de driver alltid og bygger om. Det er til å bli sprø av. Legg til at de bare har ekkel kaffe etter at du har gått gjennom sikkerthetskontrollen, og det er ikke mye å rope hurra for.

Anders K.,  14.02.11 13:53

Det er der jeg har all min informasjon om Hovdebygda fra. Bortsett fra den gangen jeg var der og så på flyplassen.