Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 1 month
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 1 month
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month, 1 week
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 7 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 10 months
50 book challenge
Camilla, 2 months
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Peace Geeks

Jeg er i Oslo på besøk hos søskenbarnet mitt, Monica. Jeg er i ferd med å revurdere mitt bilde av byen. Ikke bare finnes det en bokhandel med flere gode engelske bøker enn hele Trondheim til sammen, men mens man går fra den ene bokhandelen til en annen kan man komme til å snuble over nobelprisvinnere. Og andre kjendiser.

Det var jo som kjent nobelprisutdeling i dag. I morges, faktisk, men det gikk jeg glipp av fordi jeg hadde engelsk-eksamen på det tidspunktet. Mohamed ElBaradei og IAEA er altså i Oslo. Idet vi gikk forbi Grand Hotel la vi merke til store mengder sorte biler og litt presse og politi.

Klokken var ti over halv fire, og vi tenkte at om vi stilte oss opp litt på siden av pressegjengen (som vel egentlig besto av en fire-fem stykker og en liten mann med en linse som var nesten like stor som han selv og som hadde et eget stativ til støtte. Linsen, altså, ikke mannen) og tenkte at vi kunne jo vente og se om noen store mennesker (nærmere bestemt ElBaradei) kom ut. Tiden gikk.

Klokken ble fire.
Vi så Yoyoma, som jeg faktisk gjenkjente, en kjent cellist som jeg tror underholdt ved utdelingen i dag. Han kom ut av en stor taxi med celloen sin og ga taxisjåføren en gave.

Klokken ble noe over fire.
Plutselig dukket det opp en gjeng fjortiser der, og alle mine fordommer fikk seg en kakk. Siden når begynte blonde jenter med trange bukser stappet ned i stygge støvletter med hvite dunjakker som går dem til midt på magen å bry seg om verdenspolitikk? Jeg må medgi at jeg var veldig forvirret en stund.

Så dukket Geir Lundestad, tidligere AFS-student og nå leder av Nobel-instituttet og sekretær for Nobel-komitéen, ut av en bil og gikk inn på hotellet. Vi antok naturlig nok at han var kommet for å hente ElBaradei. Hele denne tiden greide vi å ikke huske at utdelingen hadde foregått tidligere på dagen.

Fjortisene gjorde seg igjen bemerket: De hoppet opp og ned og sa ting som "nå kommer han" og "se, der er han", noe som kanskje ikke ville vært en uventet reaksjon fra freds-nerder som Monica og meg, men som virket noe malplassert i den sammenhengen. Noen lot til å ha planer om å be fredsprisvinneren om en autograf... Vi begynte å bli bekymret for at Westlife eller noe annet ekkelt skulle komme ut av døren og få oss til å se ut som idioter.

Ikke lenge etter dukket Bob Geldoff ut av døren og smilte til blitslysene. Fjortisjentene stakk en mikrofon opp i ansiktet på ham, og Monica og jeg var skjønt enige om at verden ga mening igjen. Vi hadde nå stått og frosset i regnet en stund, og den siste halvtimen hadde vært preget av kommentarer som "hvis han ikke kommer om fem minutter, går vi hjem". Da Geldoff dro sin vei, forsvant også det aller meste av pressekorpset. Et par store biler og noen politimenn ble imidlertid værende og det ble vi også. I ti minutter.

Så begynte kulden VIRKELIG å gå inn på oss. Vi gikk til en deli-butikk a la 7 eleven der de solgte spennende godteri og god kaffe og kjøpte litt av begge deler for å styrke oss på veien hjem. Da vi kom ut var det tydelig flere politimenn i området, overraskende mange av dem på motorsykkel.

Som de entusiastiske freds-elskerne vi er, ga vi selvsagt opp alle tanker på hjemreise og løp for å stille oss opp utenfor hotellet. Etter mye frem og tilbake, fikk jeg Monica til å ta frem kameraet.

Argumentasjonen gikk noe slikt som dette: Vi har allerede stått utenfor hotellet her i en time, det regner, men det hindrer oss ikke. Det er ingenting som kan gjøre oss mer geeky enn vi allerede er. Så Monica tok dette bildet:Ut kom ElBaradei og noen andre mennesker som vi ikke gjenkjente, sammen med Geir Lundestad. Vi klappet mot kaffekoppene, smilte og lo. Så satte mennene seg inn i biler, noen vaktmenner så seg omkring og satte seg så inn i bilen HELT samtidig. Veldig imponerende.

Så gikk vi hjem.
Veldig fornøyde.

Comments

Tor,  10.12.05 20:52

Hvem i alle dager er denne Geldoff? Jeg så i dag at Bondevik har lovet å hjelpe han med noe når han bare blir ferdig med boka si. Jeg håper for Geldoffs skyld at Bondevik ikke er som Robert Jordan.

Anders K.,  10.12.05 22:35

Geldof er en irsk musiker, antagelig middelmådig sådan, siden han er irsk og siden han er minst kjent for musikken sin. Han er derimot mest kjent for A) å ha holdt på med veldedighetsting (tror han oppfant Live Aid eller Band Aid eller en av de greiene), noe jeg mistenker ham for å være dårlig til etter at han lovpriste den katastrofale gjeldsslettingen på G8-møtet i Skottland tidligere i år, og B) for å ha spilt hovedrollen i den fabelaktige filmen Pink Floyd: The Wall, noe han var flink til.

Du kan altså velge mellom ukjent musiker, PR-kåt veldedighetsdude eller ålreit skuespiller.

Are,  10.12.05 22:35

Hehe, dødskult, Camilla!

Hvilken bokhandel var du på? Norli?

Camilla,  10.12.05 23:54

ark på egertorget, deretter tanum på paleet.

Kjellove,  11.12.05 17:14

Snakk om kjendishysteri! Ikke faen om jeg ville stått i timevis på gata for å få et glimt av en skabbete ire eller bebrillet egypter.

Men det skal Geldof ha, selvbiografien hans er rasende festlig!

Anders K.,  12.12.05 09:32

Men det er nesten verdt det å se at en av livvaktene (eller kanskje el-Baradei selv) har brodert, eller muligens applikert, en festlig og forholdsvis diger blomst på ryggen av dressjakka si.

Kjellove,  12.12.05 13:22

Apropos etternavnet til han som vant: Er ikke ElBaradei en ganske teit skrivemåte? Burde det ikke være al-Baradei eller (som AQK skriver) el-Baradei?

Anders K.,  12.12.05 13:55

Wikipedia skriver også ElBaradei, men ingen andre har noen gang stavet arabiske artikler/prefikser på den måten. Wikipedia er jo tross alt Wikipedia. Riktignok skiller ikke araberne selv mellom prefikser og hovedord, men det har å gjøre med at de ikke egentlig opererer med den forskjellen, like lite som de har store og små bokstaver. Det er alt i alt veldig lite til felles mellom disse to skriftsystemene. Så og si alle vestlige transkripssjonssystemer "skiller ut" artikkelen, og stor forbokstav midt i et ord er vel forbeholdt nymotens IT-ord som eBay, PriceWaterhouseCooper og lignende.

Ellersom uttalen er tilnærmet æl b'raady, kan man nok velge mellom el eller al, likeså bindestrek. Det finnes tung presedens begge veier. Norsk presse har valgt formen el uten bindestrek, noe som gjør at det vil vøre den mest gjenkjente formen.

Liten forbokstav er dog de fleste enige om, selv først i en setning, noe det ofte syndes mot i Norge.

Jørgen,  12.12.05 13:56

Officer Barbrady fra South Park?

Anders K.,  12.12.05 20:31

Hva? Officer Barbrady -- lovens lange, om enn noe dumme -- arm? En nuclear sand-nigger?! Ikke planer!
Category
Today's exploits
Tags
Muhammed ElBaradei
IAEA
Nobelpris
fred
Views
6238
Google hits
1
Last google search
www kåte jenter i dunjakker