Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 11 months
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 11 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 11 months
Selvbygger
Camilla, 1 month, 4 weeks
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 11 months
Kort hår
Tor, 3 years, 11 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 6 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 5 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 8 months
50 book challenge
Camilla, 11 months, 3 weeks
Ten years ago
Nissebading
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024

Enda litt mer om fysikk

I dag skal jeg være så frekk at jeg snakker stort sett om ting som angår meg. Jeg skal nemlig kjapt oppsummere de fire fagene jeg har eksamen i i år. Jeg kjører på, uten mer vissvass:

Partikkelfysikk
Som tittelen antyder dreier dette seg om partikler. Jeg har snakket om partikler før, så de fleste vet vel hva det dreier seg om. Det er stort sett elementærpartikler, og kombinasjoner av to eller tre av disse. Det er egentlig et ganske interressant fag. Vet dere for eksempel hvorfor protonet er stabilt, mens nøytronet ikke er det? Det er fordi nøytronet kan henfalle til et elektron og et proton og sikkert et antinøytrino for å bevare leptontallet, mens et proton kan ikke henfalle til noe som helst, fordi det ikke finnes en kombinasjon av partikler som bevarer ladning og alt det der og som samtidig er lettere enn protonet. Det er nemlig et krav at en partikkel alltid må henfalle til noe som er lettere, og den massen som blir til overs blir til energi. Einstein og alt det der.

Faststoffysikk
Jeg ser egentlig for meg at jeg har snakket om dette også. Det dreier seg altså om fysikken til faste stoffer, og stort sett i pene tilfeller, det vil si stoffer med en relativt enkel krystallstruktur som er enkel å regne på. Opprinnelig var Kristian og jeg skeptisk til dette faget, men han sa han hadde hatt en åpenbaring i helgen, så jeg skal se om jeg ikke får litt bedre følelse for det jeg også. Uansett tror jeg at jeg ved en senere anledning skal poste noen av bildene vi tok på laben med elektronmikroskopet. Ganske kule i grunn.

Statistisk fysikk
Hvis du har en kule i bevegelse inni en boks kan du forutsi hvor den kommer til å være i fremtiden. Har du to kuler går det også greit, og har du tre lar det seg gjør om du antar at ikke alle tre kolliderer på en gang. Har du derimot 10^22 partikler er det straks værre. Det er da du innser at statistikk er din venn. Du er nemlig aldri interressert i å vite hvor alle disse partiklene er, og hvor de er på vei, du greier deg lenge med å vite hva de gjennomsnittlig driver med. Denne oppførselen beskriver vi med de kjente størrelsene volum, trykk og temperatur. 10^22 er forresten et greit tall å huske. Avogadros tall, 6,02x10^22 er antall partikler i et mol. Et mol er et tall, akkurat som et dusin, bare mye større. Et mol er så mange partikler som det er i 18 gram vann. Det er altså et ganske typisk antall atomer i en liten desj materie.

Kompleks analyse og differensialligninger
Kompleks analyse dreier seg om roten av -1. Dette er et sjokkerende tall, til tross for at det ikke har fått noe drept, slik roten av 2 har. Det representerer nemlig ikke noen ting. Som man vet er det ingen vanlige tall som ganget med seg selv gir -1. 1^2=1 og (-1)^2=1. Så hva gjør man så om roten av noe negativt dukker opp i en utregning? Man kaller svaret i, regner videre mens man holder seg for ørene og nynner høyt, og smiler når svaret stemmer med det man forventet. Eller det var i allefall slik man gjorde det for noen hundre år siden. Nå om dagen er dette mer stuerent, og det er dessuten skrekkelig praktisk. Derfor har man et fag dedikert til denslags.

Seså, nå føler jeg at vi alle kjenner hverandre mye bedre. Nå kan jeg se en Babylon 5-episode med god samvittighet.

-Tor Nordam

Comments

Arne,  23.11.05 10:59

I Super-Kamiokande laboratoriet i Japan driver de jo faktisk og leter etter henfallende protoner. De har naturligvis ikke lyktes, men de har visstnok satt en nedre grense på halveringstiden til protoner (til omtrent 10^35 år). Og det er jo noen "Grand Unification Theories" som setter sin lit til at dette skal være teoretisk mulig..det blir i så fall temmelig banebrytende om noe slikt skulle skje!

Forresten så er vel Avogadros tall ca. 6,02 × 10^23?

Jørgen,  24.11.05 00:46

Mmm, jeg får vann i munnen av å tenke på dette. Avocado er faktisk ganske godt. Spesielt på brødskiva sammen med litt salat, mozzarella, tomat, pepper, skinke og litt olivenolje.

Eivind,  24.11.05 00:48

Du har lovet meg en slik en, ikke glem det!

Jørgen,  24.11.05 00:55

Ja, jeg er fullt klar over det og jeg har tenkt å holde det løftet. Det er jo snart jul og da pleier det alltid å bli anledning for litt matlaging i godt selskap. Høres det ut som en vag plan som kanskje lar seg gjennomføre? Jeg tror ja.

Jeg synes alle skal gi en kort oppsummering over fagene de tar dette året. Kjekt å vite hva dere driver med (og ha et plass jeg kan sjekke det opp på, hvis jeg skulle glemme det). Da er det jo bare rimelig at jeg følger min egen oppfordring.

Utvikling av informasjonssystemer i organisasjoner
Dreier seg hovedsakelig om systemutvikling kombinert med organisasjonsteori. Egentlig interessant, men vi har noen rapporter som må leveres inn - om endringer på mikro og makronivå i en organisasjon - som er usedvanlig kjipe, da vi ikke har klart å finne relevant stoff til å besvare den noe vage problemstillingen.

Mobilt arbeid
Hvordan benyttes mobile enheter (mobiltelefoner, PDAer, osv) i arbeidslivet? Hva fins av tjenester? Hva kan gjøres bedre? Ymse i den retning. Ganske så interessant. Vi har sett på hvordan sjåfører i fraktbransjen benytter PDAer til å samle inn informasjon om når pakker leveres og hentes, og dette skal vi lage en fyldig rapport om. Går jeg lei av rapportskriving? Ja.

Utvikling av åpen kildekode-programvare i globale nettverk
Her lager vi et program for innsamling og analyse av helseinformasjon som er ment brukt i land i den tredje verden mm. Veldig utfordrende, da mye er opp til oss selv, og det er masse teknologi å sette seg inn i. Mye av tiden har gått med til det, og lite til å faktisk lage noe. Likevel en interessant opplevelse. Involverer mye kodeforståelse - vi snakker da om java, javascript, velocity og ymse XML.


Konklusjon: Neste år vil jeg ha noen fag med klart definerte mål, som involverer teknologi jeg allerede forstår godt. Ja til praktisk arbeid og produksjon av rapporter som dreier seg om håndfaste ting. Ligger an til litt systemutvikling for mobiltelefoner og muligens litt datakommunikasjon. Og kanskje litt design av interaktive nettsteder, vi får se. Det skal jo komme en mastergrad ut av dette også, kanskje må jeg sette av 10 sp. til det.

OK, jeg forventer oppfølging her nå, altså!

Tor,  25.11.05 00:32

Mmm, neste år blir bra. Da skal jeg ta:
Klassisk mekanikk
Klassisk feltteori
Anvendt kvantemekanikk

Og ett eller to av:
Mangfoldigheter
Optikk
Termisk fysikk

Og kanskje ta Algebra på nytt? Eller kanskje ikke.

Eivind,  25.11.05 00:43

I år tar jeg:

Generell Design
Webdesign
Animasjon og Interaktivitet 1
Medie, lek og spillhistorikk
Tegning og modellering

Neste år:
Animasjon og interaktivitet 1
Tegning og modellering
3D-modellering
Lydproduksjon
og et fag til, tror jeg. Neste semester blir digg

Tor,  25.11.05 07:22

Neineinei, du må beskrive årets fag. Tulling.

Anders K.,  25.11.05 09:33

Jeg vet ikke helt hva greia er, men den består av tre fag. Tre fag med obligatoriske ting, i alle fall. Kanskje flere for øvrig. Det er vanskelig å se forskjell på dem. Noen handler om tall, andre om samfunnet, og noen om helt andre ting (det er ikke helt enkelt å skjønne hva). Av og til handler det om flere ting samtidig, tydeligvis. Det varer i tre år.

Eivind,  25.11.05 16:24

Tre år. Uff det er lang tid :(

Drekka i helga, Anders?

Anders,  25.11.05 16:39

Kanskje..skjer jo alltid, pluss ryktet sier at Trond kommer.

Eivind,  25.11.05 16:40

Sorry, mente han andre Anders! "Kvernie".

Anders,  25.11.05 17:38

Det er bare en Anders

Ida Lovise,  25.11.05 19:10

Det er nok dessverre flere. Men jeg er den ekte.

Som jeg allerede har informert deg om, "Eiv", så pakker jeg snippesken og drar til Bergen i dag. Men kom gjerne innom i fremtiden. Jeg har hjerterom. Ta med han der eskimoen, da vel.
Category
Physics
Tags
eksamen
faststoffysikk
partikkelfysikk
statistisk fysikk
kompleks analyse
Views
5644
Google hits
1
Last google search
bevaring av leptontall