Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 1 week
Ten years ago
Bading
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Om det å være


Tiden er inne for at jeg Kristian Berland skriver en ny artikkel.

I dag skal jeg analysere hva det vil si å være.

Tiden er en løs tann, var det noen som sa en gang. Men la oss ikke gå videre inn på det temaet. Det er også en kjensgjerning at å gå inn på det temaet er svært alvorlig, men så var utsagnet også selvinnlysende om man bare tenker litt over saken.

Hva har tiden med saken å gjøre? For trenger man tid for at noe skal være. Spørsmålet er avansert. Jeg ønsker kommentarer på det. Men vi har nå først tid, og da får vi vel bare godta det.

Er, eller i den mindre kjente form å være: Hva innebærer dette for deg? Dette spørsmålet blir vanligvis drøftet på et plan hvor vi antar det finnes en bevissthet. Det er for øyeblikket et åpent spørsmål om denne finnes. Et annet spørsmål er om dette er en nødvendig antagelse i en teori. Fra et fysisk ståsted er alt som er en en eksitajon i et felt, hvilken Lagrange-funksjon får plass på en side. Noen vil påstå det er mye mer enn dette, som kunst og matematikk. Ifølge en lærebok i Quantum Computing, er dette feil. Ettersom dette er informasjon og informasjon er en fysisk ting. Da er vel den saken oppklart, men fra om med dette later jeg som om vi ikke vet dette.

Ifølge en greker kunne ingenting være uten at det alltid fantes, ettersom det var utenkelig at noe kunne forsvinne. Dette umuligjorde all forandring. Vi ser forandring hver dag. Men om verden er determinert, alt er avgjort og tilfeldigheter ikke finnes, da kan vi kanskje se på verden som i 4-romdimensjoner og dermed skjer det heller ingen ting. Sprøyt! Er nok den kommentaren du vil komme med. Kvantemekanikken sier jo at ting er tilfeldige. Da sier jeg til deg om du er fysiker eller matematiker (er du kjemiker så kan du slutte å lese denne artikkelen, den er ikke lagd for deg! ); gå hjem og se på Scrødinger ligningen og fortell meg; Hvor i ligningen er tilfeldighetene??? Om du ikke er noen av delene, kan jeg fortelle deg at slik jeg ser på saken er ikke dette avgjort ennå (men de fleste fysikere lener mot determinisme.) Ifølge Kant, spiller det ingen rolle om verden var deterministisk for vår frie vilje. Heldigvis er Kant død, så slipper vi å høre på slikt tøvprat.

Ifølge en annen greker var alt som fantes i evig forandring. Dette har nok noe med at alt er laget av vann. En meget god teori synes jeg. Hver høst renner det vann ut av nesen min, og når Tor knuser meg i debatt renner det tårer ut av øynene mine. Og når jeg spiser renner det vann ut av munnen min. Men det er ikke så mange andre som synes dette er en god teori. Om alt hadde vært vann, hadde det besvart mange spørsmål. Det er hvertall sikkert.

Nå er jeg sulten. Dette har også en nær sammenheng med konklusjonen min å gjøre. For å spise må jeg ødelegge ting. Og hva kommer ut? Nei, ikke snakk om det. Poenget er at jeg må ødelegge noe for å spise. Og jeg må spise for å være. Ergo vil jeg påstå at det å være er denne prosessen. På litt skikeligere vis, vil jeg si at det som er, er det som skaper uorden i verden. Om noe ikke skaper uorden kan det heller ikke påvirke noe som helst (kjent fra Termodynamikken) og dermed heller ikke forandre noe. Så alt er forandring. Om verden i tilegg er determinert, får begge grekerne rett.

Noen vil kanskje påstå at Descartes hadde noen tanker om denne saken også. Men jeg mener at det hadde vært flaut på hans vegne å presentere hans mening om saken.
Camilla likes this

Comments

Camilla,  28.10.05 07:02

Kant var kanskje smågal, men desidert blant en av de mest briljante smågale jeg har hørt om (digresjon: Nietzsche og Kant respresenterer jo det ypperste blant to ytterpunkter i europeisk filosofi, og begge var hakket over normalt sprø. Jeg undrer meg på om det er tilfeldig). Pre-sokratikerne kan vel sies å ha hatt et poeng når de sa at man ikke kan ha forandring, i alle fall dersom man er villig til å overføre det hele på energi, som ikke kan skapes eller forsvinne etter hva jeg har forstått. Man kan kanskje si at hovedproblemet deres var at de så for stort på ting. Eventuelt for smått.

Forøvrig er jeg enig angående Descartes.

Tor,  27.10.05 23:59

Tiden var definitift inne for dette. Men kan du si litt mer om determinisme, gjerne i litt mer normal skrivestil. Sier du at fysikere mener at alt er forutbestemt? Jeg skjønner ingen ting. Er min frie vilje bare en illusjon, selv når Camilla ikke er hjemme?

Esbanos,  29.10.05 11:47

tror du har "the hots" for grekere jeg

Anders,  30.10.05 00:46

Hva du gjør på Espen?? Utenom å mobbe grekere??

Are,  31.10.05 09:40

Jeg har litt trua på at Tors frie vilje er fraværende når Camilla er hjemme og en illusjon når hun ikke er det, da hennes fravær uansett er midlertidig. Perioden innimellom vil preges av etterdønningene av det som akkurat har hendt kombinert med forventningen om det som vil skje, og således blir det umulig for Tor å handle helt uavhengig av Camillas vilje.

Forutbestemt? Camillabestemt? Kvinnebestemt?

Egentlig er den delen av determinisme jeg har mest tiltro til følgende: Uansett, uansett: Før eller senere vil harddisken din kræsje og alle data du har på den gå tapt. Så ta en backup - i dag - du også.

Esbanos,  31.10.05 16:23

anders: jeg sniffer kvikksølvdamp og drikker pcb ellers går det hovedsaklig i gambling og hor
litt offtopic men men

såg ett program på discovery her forleden om folk som hadde fått transplantert organer og fått minner/interesser fra donoren, jævla interessant faktisk da dette stilte spørsmål om bevisstheten og om den lever uendelig. discovery ftw!!!
Category
Miscellaneous
Tags
Views
5319
Google hits
2
Last google search
scrødingers ligningen