Most recent comments
Badingen fortsetter
Camilla, 1 week, 2 days
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 3 years
Moldejazz 2018
Camilla, 5 years, 5 months
Romjulen 2018
Camilla, 6 years
Selvbygger
Camilla, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 12 months
Kort hår
Tor, 4 years
Ravelry
Camilla, 3 years, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 5 years, 6 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 3 weeks, 1 day
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023
+ 2024
+ 2025

Åpent brev til Øystein Djupedal

Hei, og gratulerer med ny jobb.

Som en av de som stemte på deg og ditt parti ved valget tenkte jeg at det var på sin plass å sende deg et brev, for å dele noen av mine synspunkter med deg. Du er jo en av mine representanter på Stortinget, og jeg er for tiden student, så jeg føler det blir riktig at jeg skal henvende meg til deg. Jeg forstår naturligvis at om alle Norges studenter skulle skrive brev til deg ville du få tid til lite annet enn å sprette konvolutter, for det er vel noe slikt som 120.000 studenter i Norge (104.000 personer søkte utdanningsstipend fra Statens Lånekasse for Utdanning i 2001), men jeg regner ikke med at alle kommer til å skrive brev til deg. Men hvis du vil kan du godt late som om jeg er rimelig representativ for de fleste andre, og således legge stor vekt på det jeg sier.

Det første jeg vil si er at jeg er meget glad for at en person fra et sosialistisk parti har ansvaret for høyere utdanning. De siste årene har vært preget av et forsøk på å effektivisere og strømlinjeforme utdanningen etter noe som kan minne om en modell fra en privat bedrift. Dette fokuset på "kvalitet" har jeg liten tro på, og en økning av den obligatoriske arbeidsmengden tror jeg er egnet til å kvele det lystbetonte, persontilpassede selvstudiet. Jeg forstår jo at det er et økende problem at mange studenter ikke egentlig produserer vekttall, eller tar en utdanning som kan brukes til noe, men generelt tror jeg et samfunn der flere har høyere utdanning er en bra ting. Du trenger ikke se lengre enn til en statistikk over hvem som stemmer Fremskrittspartiet for å finne eksempler på dette.

Et av de verste utslagene av kvalitetsreformen er den økte bruken av midtsemesterprøver. Mange mener at dette er en bra ting, og kommer med det gamle poenget om at hvis du har en dårlig da på eksamen kan du ødelegge et halvt års innsats på bare noen få timer, men det har jeg lite til overs for. En knallsterk midtsemester som teller 20% utjgør uansett for lite til å redde deg om du kollapser på eksamen. Det eneste den gjør er at den tvinger meg til å jobbe jevnt gjennom året med alle fagene, som av ulike grunner kan passe dårlig, og hvis man gjør en svak midsemester er det det samme som å trekkes en karakter ned på eksamen. Får man 40% på midtsemesteren og 90% på eksamen burde det være liten tvil om hva som er representativt, men karakteren blir fortsatt B. Dette synes jeg er et stort problem, og om du kunne ordne opp i dette innen onsdag klokken 10.15 hadde jeg blitt meget fornøyd. Jeg har stor tiltro til deg.

En annen ting jeg føler er viktig å kikke litt på er dette med forskjellen på Høyskole og Universitet. I utgangspunktet skal jo dette være en hel del, men det kan virke som den er på vei bort, med nye universiteter alle veier. Særlig på mitt universitet, NTNU, er dette noe jeg legger merke til. Langt de fleste av de som studerer fysikk ved NTNU er jo sivilingeniørstudenter, eller kanskje teknologistudenter, jeg er ikke helt oppdatert på hva de liker å kalle seg, men det hører vel egentlig mer hjemme på en høyskole. Tradisjonelt sett har det jo vært slik at de som vil drive med grunnforskning har gått på universiteter, mens de som vil bli et eller annet har gått på høyskoler, og sånn kunne det i grunnen godt fortsette. Da ville man jo delvis bli kvitt dette problemet med alle de umotiverte studentene på universitetene, og så kunne man heller kvalitetsreformere høyskolene, og innføre mer obligatoriske aktiviteter der, ettersom kreativ og selvstendig tenking er mindre viktig for en ingeniør enn en forsker.

Fra det jeg har skrevet så langt skjønner du kanskje at jeg er opptatt av høyere utdanning. Det er jo ikke urimelig, ettersom jeg er student, men jeg tror ikke mine grunner for å være opptatt av dette er kun egosentriske. Det er viktig å ha en utdannet befolkning, og høyt utdannet arbeidskraft er jo en av de tingene vi er gode på i Norge. Dette tror jeg det er viktig å ta vare på. En gang må jo oljen da slutt, og da må vi finne på noe annet. Jeg har ikke svaret på hva det skal være, men jeg tror det er rimelig sikkert at vi ikke kan bli konkurransedyktige på jordbruk. Det er derfor en liten bekymring for meg at høyere utdanning nå er plassert under samme departement som resten av oppveksten. Alle vet jo at gode oppvekstforhold er viktig, og jeg ser for meg at de delene av oppveksten som kommer før lett kan få mer oppmerksomhet i media. For å ta et eksempel kan jeg sakse fra dagbladet.no:

I Stoltenbergs regjering skal tobarnsfaren fra Sør-Trøndelag være kunnskapsminister, en ny post som tar for seg barns oppvekst fra de er født til de trår ut i voksenlivet som 18-åringer.

Dette er jo en fullstendig hårreisende beskrivelse av din stilling, som ikke nevner høyere utdanning med et ord. Den nevner faktisk ikke tredjeåret av videregående skole engang. Dessverre kan jeg se for meg at slik tankegang som dette kan være representativt. Barndommen og ungdomsårene er jo meget viktige, og det er jo her mennesker får formet svært mange av sine meninger, det er her de begynner, eventuelt ikke begynner, med narkotika, og det er i det hele tatt her de lærer å være mennesker som fungerer i samfunnet. Og det er klart dette er viktig, men det er også viktig at fokus ikke forsvinner fullstendig fra høyere utdanning. Dere politikere er jo avhengige av å forholde dere til media, og dennes "dagsorden-funksjon", men også saker som ikke selger VG er viktige. Faktisk vil jeg gå så langt som å si at saker som hjelper VG å selge som regel er uviktige, og det er nødvendig å også jobbe med saker som ikke får like mye oppmerksomhet som debatten omkring tradisjonelle muslimske klesplagg i skolen.

Da tror jeg at jeg stort sett har sagt det jeg ville si, og hvis det er noe jeg har glemt får jeg heller komme tilbake til det senere. Det samme vil jeg naturligvis gjøre om du foretar deg noe jeg føler fortjener kritikk, såvel positiv som negativ. Da vil jeg bare avslutte med å ønske deg lykke til i en vanskelig og viktig jobb. Ikke bare skal du påse at barna får barnehageplass, at de lærer engelsk og blir dyktigere enn dagens lærerskolestudenter i matte, men du må også passe på at de ikke begynner med narkotika, eller blir behandlet dårlig av sine foreldre. Og i tillegg må du forsøke å rette opp skadene etter flere år med en statsråd fra Høyre som ansvarlig for forskning og høyere utdanning. Det høres tøft ut, men jeg har tro på at du kan greie det, hvis ikke ville jeg ha stemt på noen andre.

Vennlig hilsen
Tor Nordam
Skribent på www.calcuttagutta.com

Brevet er oversendt statsråden via hjemmesidene til utdannings- og forskningsdepartementet.
Camilla likes this

Comments

Camilla,  17.10.05 23:56

Som SV-velger og student stiller jeg meg helt og fullt bak dette brevet.
Jeg håper inderlig jeg ikke må ete i meg det jeg sa til Berland i dag om at hans bekymringer ikke ga mening...

Anders,  18.10.05 00:32

Hvis du får hele regjeringen til å lese calguttagutta Tor så føler jeg at det er håp for dette landet.

Torgar,  18.10.05 10:08

Forestiller meg en debatt i stortinget om forskjellen på Caffe Latte og Café au lait. Da hadde vi vært på rett veg.

Bra brev forresten.

Tor,  18.10.05 11:43

På grunn av tekniske problemer med departementets hjemmeside har jeg fortsatt ikke fått oversendt brevet, og jeg vurderer nå å benytte snailmail. Det betyr nok at det er best jeg leser litt på midtsemesteren min allikevel.

Rihards,  18.10.05 22:38

iMarkedet.no har sett nærmere på hva SVs finanspolitiske talsmann, Øystein Djupedal, har ment om så mangt. Aksjemeglere og næringslivsfolk med dårlig hjerte bør ikke lese dette:


http://www.imarkedet.no/php/art.php?id=266006

Are,  20.10.05 10:43

Bare for å si det selvsagte; det blir veldig spennende å se hvorvidt denne regjeringen klarer å gi inntrykk av at det faktisk gjør en forskjell hvem som sitter med makten. Det er en stund siden noen hadde den muligheten på ordentlig.

Ellers er jeg ikke helt enig i dette med midtsemester (eller annet karaktergivende arbeid før slutteksamen) og jobbing gjennom semesteret, men IT-studier arter seg jo litt annerledes enn badass realfagsgreier. Jeg synes det er fint om studiene har mer felles med "virkelig" arbeid - altså at man jobber jevnt og med reelle problemstillinger. Gjerne kombinert med forskning.

Faktisk høres det ut som jeg bør skaffe meg lederjobb hos Google, hvor de som kjent lar de ansatte styre med mer eller mindre akkurat det de vil i 20% av arbeidstiden...

Tor,  20.10.05 14:00

Dette med "virkelig" arbeid funker ikke på fysikere. Vi kan ikke brukes til noe annet enn det vi allerede driver med; drikke kaffe, og drive med fysikk.

Torgar,  25.10.05 21:28

Nå må du få se å posta det brevet...

Tor,  25.10.05 22:15

ops

Camilla,  26.10.05 12:33

din slask

Rihards,  29.11.05 22:15

Nyvalgt nestleder i SV, Audun Lysbakken, vil fjerne Børsen og ta makten fra Kjell Inge Røkke og Øystein Stray Spetalen - for å sikre menneskehetens overlevelse.....På bildet ser eg en fyr med mobil fra turbo-kapitalistisk Japan og med T-sjort fra Kina ;)


--------

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=110048

Dusjet nedi løypa
Adlød ute i pysjen
Pilende tøy-judas
Upleiet sjø-dandy
Pen sjøldaud yeti
Diet-punsj øydela
Sjeløyd nedi puta
Isj, padlende utøy
Enya dusj løpetid
Ai plenty Jesu død
Teddy pai julesnø
Ødipale dynetusj
Spyle Jøde-DNA uti
Dust øydela pinje
Dødslei tjue nypa
Sjiapuddel Tøyen
Udøpte nisje-lady
Enøyd sleipt UD ja
Adjø, du lytepenis
Jødepuledynasti

studvest.no/baksida
Category
Miscellaneous
Tags
Views
4816