Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 2 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 1 week
Ten years ago
Bading
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Er våpen slemme?

I dag stiller jeg et kvasiretorisk spørsmål, er våpen onde?

Men først kan jeg fortelle bakgrunnen for at jeg stiller dette spørsmålet. Jeg er nettopp blitt tilbudt jobb på FFI, og kommer til å takke ja. Jeg liker å fortelle alle om dette, for jeg er veldig fornøyd med å ha fått meg en noenlunde relevant sommerjobb. Det viste seg at ikke alle jeg kjenner deler oppfatningen av at dette er positvt. "Når vi går på universietetet bør vi i det minste ha et lite håp om at det vi gjør skal være godt for menneskeheten." Jeg regner selvsagt med at jeg ikke kommer til å jobbe med våpenutvikling, men det jeg gjør vil nok på en eller annen måte bidra til krigsteknologi.

Beklager om du finner mine tanker om dette irriterende, jeg skriver bare om det så jeg slipper å tenke mer på det i natt.

Så tilbake til spørsmålet. Er våpen et onde?

Jeg vet ikke! Mange prominente vitenskapsmenn (en urettferdig sammenligning med meg selv, men de er jo mine idol) har solgt seg til våpenkunst. Maleren av Mona Lisa brukte jo mesteparten av tiden på å konstruere krigsmaskiner. Den berømte Heisenberg, mannen som først lagde en skikkelig kvantteori, jobbet med atombomber (visstnok for de slemme). Det gjorde også de fleste andre fysikere på 1940-tallet, unnatt Einstein, det var han som fikk presidenten til å lage dem.

Feynman, en artig skrue, mente at det var opp til politikerne å avgjøre hva som var rett og galt, og at vitenskapsmenn skulle stille sine evner tilgjengelig. Dette mener jeg blir litt slapt.

Hadde verden vært bedre uten alle disse våpnene? Vanskelig spørsmål, men jeg er lei av å være en kynisk drittsekk så jeg svarer Ja. Hva skal jeg gjøre med dette?
Vel, uansett hva jeg bidrar med i Norge så har dem forlengst funnet ut det samme i USA. (de ligger langt foran i våpenteknologi), så jeg tar det ikke så tungt.

Comments

Anders,  14.04.05 00:55

Våpen er bra, hadde man ikke hatt bomber og helautomatiske maskingevær ville vi hakket hverandre ned med masjeter eller spisse pinner uansett. Vi kan dessuten takke atombomben for at vi ikke har hatt en tredje verdenskrig. Jeg sier til deg Berland gjør ditt beste for å heve norges våpenkompetanse, for da vil ingen tørre å fucke med oss.

Eivind,  14.04.05 00:56

Tror folk som vil ha mer våpen er generelt slemme. Var inne på FFIs hjemmesider og fant overskrifter som "The slaying of Theo Van Gogh al-Qaida inspired?" og "Hva er det som skaper radarekko i en atmosfærehøyde som skulle være tom for ekko ?".

Jeg ville tatt jobben!

Dag Martin,  14.04.05 01:04

Nå ble jeg litt våt i trusa.

Eivind,  14.04.05 01:12

This post has been removed by the author.

Are,  14.04.05 03:12

Aa see noe saant som dette:


Dag Martin said...
Nå ble jeg litt våt i trusa.
1:04 AM

Eivind said...
This post has been removed by the author.
1:12 AM


Tror jeg tar fullstendig kaka naar det kommer til tvilsomhet. Jeg kommer til aa bruke resten av dagen til aa tenke paa hva Eivind skrev der.

Dette med forsvarsteknologi og saant - vel - man kan jo proeve aa tro at man bidrar til Norges forsvar, og at det er en bra ting. Vi maa nok se langt etter en verden uten krig, og saa lenge det er konflikter er det naivt aa tro at man kan gi blaffen i alt som smaker av vaapen og paa den maaten bidra positivt. Saa lenge det fins svinepelser vil vi trenge maktmidler. Naa har jo verdensutviklingen akkurat i det siste gaatt i retning av aa bli kvitt svinepelser, og det er jo en enormt bra ting. Kanskje vi oyner en fremtid med mindre behov for vaapenmakt.

Personlig ser jeg ikke noe galt med aa f.eks. arbeide i Forsvaret; aa jobbe for FFI er vel ikke prinsipielt forskjellig. Kan hende er man da med paa aa lage vaapenteknologi som eksporteres til slemminger, men det er jo ikke direkte sannsynlig.

Camilla,  14.04.05 22:33

Du kan sabotere!
Lage våpen, men endre tegningene litt slik at idioter ikke får det til. a la da vinci!

Diverse,  15.04.05 18:54

Æhh, det er da ikke skikkelig sabotering. Skal det først saboteres, er Nils Waltersen Aasen forbildet å ha! De første håndgranatene han lagde, hadde visstnok lunter, og disse brant med forskjellig hastighet - så det sies at et nevneverdig antall franske offiserer strøyk med i utprøvingsfasen (det ble vel betraktet som hendelige uhell, men jeg ser ikke bort fra at tanken hans var å utslette det franske militæret). Og allikevel slår de ham til ridder og kaller ham æresoberst. Forstå det den som kan...

Forøvrig sies det også at han tok royalties istedenfor patent på en del av oppfinnelsene sine, fordi han ville ha æren for å ha tatt svenskene heller enn penger. Det står respekt av den, det skal han ha.

http://no.wikipedia.org/wiki/Nils_Waltersen_Aasen
Category
Miscellaneous
Tags
Views
5359