Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 3 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 3 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 10 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 9 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years
50 book challenge
Camilla, 3 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

got oil?

Ja, hvor mye olje har vi egentlig? Og når regner vi med å ha brukt den opp? Calcuttagutta gir deg harde fakta om verdens kanskje viktigste råstoff.

Det er estimert at verdens totale forråd av råolje er 2390 milliarder fat. Det er altså da et estimat som sier hvor mye olje som fantes i verden før vi begynte å bruke den, basert på oljefelter man kjenner størrelsen av i dag. Av dette har vi nå brukt ca 30%. Det er viktig å vite at uoppdagede oljefelter og oljefelter som i dag ikke lønner seg å utvinne, eller av andre årsaker er utilgjengelige, ikke er regnet med.

Estimater av de uoppdagede reservene varierer ganske mye, fra 250 til 1500 milliarder fat. Når man i tillegg tenker på at felt som i dag ikke er økonomiske kan bli det i fremtiden, ettersom oljeprisen stiger, og folk begynner å bli desperate etter bensin til de enorme bilene sine, samt at teknologien formodentlig blir bedre og man dermed kan utnytte mer av oljen i eksisterende felt er det et åpent spørsmål når oljen vil ta slutt. I 2001 brukte verden ca 28 milliarder fat olje. Dette gir oss et laveste estimat på 68 år, forutsatt at forbruket ikke øker, noe det antagelig gjør. Det er dermed usikkert om noen av oss vil oppleve at verden går tom for olje.

Det som imidlertid er sikkert er at produksjonen vil avta. Hubbert Peak theory sier at oljeproduksjon øker, når en topp, og avtar. Han utviklet denne teorien ved å se på oppdagelsen av amerikanske oljebrønner, og overførte dette til produksjonen. Han så at nye oppdagelser nådde en topp på 30-tallet, og sank deretter. Fra dette kunne han estimere når produksjonen ville nå en topp, og i en artikkel i 1956 forutså han at dette ville skje mellom 1965 og 1970. Amerikansk oljeproduksjon nådde en topp i 1971, og har sunket siden da. Teorien går ut på at verdens totale oljeproduksjon vil følge et lignende forløp, omtrent som en normalfordelingskurve, og mange har forsøkt å gjette på når toppen vil nås. Det finnes sågar de som mener toppen er nådd.

Mange, deriblant oljeprodusenter, sier at alt dette bare er bull. Man mener for eksempel at Amerikas oljeproduksjon sank fordi det ble billigere å importere olje enn å utvinne den selv. Jeg kan ikke se at dette har noe med saken å gjøre, og kan heller ikke se hvordan man kan kritisere teorien. Det synes åpenbart at så lenge man ønsker å øke produksjonen må den før eller senere komme til en topp, for så å synke etterhvert som felt går tomme. Man kan naturligvis krangle lenge og vel om når og hvordan dette vil skje, men det vil skje.

Et argument for at toppen er nær er at etter at det forsvant noen boreinstallasjoner i forbindelse med denne stormen i USA (de ble sikkert stjålet av Rednex i SUVs, som ville ha dem i hagen, for å sikre olje til å drive storskjerm-TVene de også stjal) har Saudi-Arabia sagt at de ikke har mulighet til å øke produksjonen for å kompensere.

Problemet er i såfall at produksjonen snart vil synke, mens forbruket øker. Det vil i første omgang føre til en enda høyere oljepris, hvorpå etterspørselen rett og slett ikke kan møtes, uansett hvor mye penger man spar opp, og da blir det spennende å se hvem som kan argumenetere mest overbevisende for at akkurat de bør få kjøpe olje. En del store selskaper i USA burde i allefall være godt dekket.

Det er uansett ingen tvil om at dette vil kunne skape store konsekvenser. Jeg siterer fra en artikkel på Hegnar Online:

En rapport utarbeidet for det amerikanske energidepartementet (DoE) datert februar 2005 konkluderte blant annet med: ”If peaking [of liquid energy, like oil] is imminent, failure to initiate timely mitigation could be extremely damaging.”

Oljekrisen i 73/74 førte til bilfri helg og planer om bensinrasjonering og gode greier. Kongen tok trikken til Holmenkollen, og alle smilte og var glade for den rene snøen. Om det er like enkelt å gjennomføre slike tiltak i dag er jeg usikker på.

Konklusjonen er at vi har olje en del år til, antagelig minst 60 år, sannsynligvis mye lengre, kanskje opp mot flere hundre år om man blir mer Gung-Ho på gjennvinning av bildekk og plast og slikt. Produksjonsraten vil imildertid avta, og det betyr at det årlige forbruket må avta, antageligvis på kort sikt.

Kilder/videre lesing:
Artikkel på Hegnar Online
Wikipedia - Petroleum
Wikipedia - Oil Supplies
Wikipedia - 1973 Oil Crisis
Norsk Wikipedia - Oljekrisen
Oljeforbruk i 2001
Hubberts orginale artikkel fra 1956
hubbertpeak.com

Comments

Camilla,  07.09.05 09:17

Jeg er enig med kritikerne i at det er problematisk å basere teorien på observasjoner av amerikansk oljeproduksjon, nettopp fordi det kan virke som om USA faktisk sparer egen olje til en eventuell krise. At teorien stemmer likevel er jo greit nok.

Jeg vil ha vindkraft. Jeg leste en interessant artikkel om flyvende vindmøller her en dag. Kjempespennende.

Are,  07.09.05 10:22

Har lest litt om dette, og det er et interessant tema. Mens man før sa "ånei, snart tom for olje!!" er det nå mer et spørsmål om man vil gå tom i det hele tatt. Hvis reservene varer i hundrevis av år er det jo sannsynlig at vi vil finne andre energikilder lenge før vi går tom. Uansett burde bevaring av miljøet være god nok grunn til å redusere oljeforbruket.
Det er utrolig irriterende at amerikanerne ikke skattlegger bensin mer enn de gjør. Grums.

Arne,  07.09.05 10:59

Fysikklæreren min på videregående sa en gang han haiket med meg(!) at jeg ikke måtte finne på å drive med data eller noe slikt tull. Nei, fremtiden lå i oljen, for den kom aldri(!) til å ta slutt.

Matteus,  07.09.05 19:26

Vi har jo en glitrende alternativ energikilde, nemlig atomkraft. Vi trenger bare noen bøtter med penger (kanskje studentenes fedre kan bidra) til å finpusse avfallshåndteringen.

Forresten så er vel vann et viktigere "råstoff".

Tor,  08.09.05 00:02

Hva som er viktigst er jo et spennende tema for lange diskusjoner. Vann er naturligvis viktig, langt viktigere enn olje om vi bruker "Hvor lang tid tar det før vi dør som fluer hvis vi må greie oss uten dette råstoffet-testen". I såfall kan man argumentere for at luft er enda viktigere.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
5363
Google hits
12
Last google search
hubbert peak theory