Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 1 month
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 1 month
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month
Kort hår
Tor, 3 years, 1 month
Ravelry
Camilla, 2 years, 8 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 7 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 10 months
50 book challenge
Camilla, 1 month, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Tror du noen kjøper narkotika med bankkort?

Rasmus Woxholt foreslår i følge en artikkel på VG.no å fjerne tusenlappen. Tusenlappen er kun til nytte for kriminelle som håndterer store summer, fordi alle andre kan bruke bankkort og regninger og slikt.

Det minner meg om en gang jeg tok bussen fra Trondheim til Molde. Det gikk på en fyr på ferga, og han gikk av igjen ved Krifast. Han så ut som en ekte sprøytenarkoman, med litt rare klær, og langt, fett hår, blek hud og nervøse bevegelser. Hele tiden mens han satt på bussen, som var ca 20 minutter, satt han sammenkrøllet, nesten sidelengs, i setet sitt, og talte penger. Stort sett tusenlapper og femhundrelapper. Og da snakker jeg ikke om at han hadde tre sedler som han talte på nytt og på nytt, neida, vi snakker flere slike ruller med strikk rundt. Ganske sprøtt.

Forøvrig står det i den artikkelen i VG at 60% av sedlene i Norge er tusenlapper. Det syntes jeg hørtes mye ut. Hvem er det egentlig som trenger så jævlig med tusenlapper? Er det kun yrkeskriminelle?

Ellers må jeg bare si at jeg ser frem til bok 11 kommer, og det synes jeg flere burde gjøre. Les til dømes denne anmeldelsen fra en fyr som har sneket seg til å lese boka tidlig i kraft av å være webmaster på en fan-side. Anmeldelsen er egentlig litt sucky, fordi den bare sier "Å, det er så bra, å, det er så bra, å det er så bra" uten å hinte bittelitt til noe spennende som skjer, men den sier i allefall at det er bra. Den sier også at (!) at RJ faktisk avslutter plotlines og besvarer spørsmål fra tidligere, og det må jo være en bra ting.

Her kan du lese et utdrag fra prologen, helt gratis, uten registrering eller noe tull. Ganske spennende, eh?

-Tor Nordam

Comments

Are,  27.08.05 11:23

Min erfaring tilsier at det bare er pensjonister som bruker tusenlapper. Det er som regel noen over seksti innom på en gjennomsnittlig Byggmakker-dag som flekker opp en når de skal betale noe til 73,50.

Det første jeg tenkte var "Yes! Da slipper jeg å få inn tusenlapper i kassa; de er så kjipe, jeg får jo aldri vekslet dem ut igjen likevel!". Hm. Nå blir jo denne rollen tatt over av femhundrelapper, hvis de fjerner tusenlappen, så egentlig er jeg kanskje like langt.

Takk for URL til bok 11-utdrag. Jeg leser.

Torgar,  27.08.05 12:40

Trenger vi kontanter i det hele tatt?

Jeg som jobber midt i Oslo sentrum burde se noen tusenlapper. Og det gjør jeg faktisk også. Nå skal det også sies at det stort sett er folk med hvit fråde om munnen eller folk som ikke er hvite i det hele tatt som bruker de. Men det er besides the point. Pensjonister kan av og til betale med store penger, men de er faktisk veldig oppdatterte med bankkort for tiden. Ellers har det vært en bølge av studenter i det siste som kjøper datamaskiner til mellom 7 og 16000 kontant, men det skjer sjelden. Det skal også sies at det har vært folk innom som har betalt to pioneer plasma tv'er på 61 tommer kontant altså 320000 kroner i kontanter. Hun hadde ikke med seg privatsjåfør og koffert som man skulle tro. Bare en veske med 320.000 kroner i en mix mellom tusen og femhundrelapper.
Tilbake til narkomane, så betaler de av og til de merkeligste ting med store penger, sånn som batteri, ledninger og kontantkorttelefoner. Hvis de da ikke segner om i en rar stilling over pallen med printere, eller dvd'er. Mens de stønner og sier at de må noe viktig.
Noe som er enda mer viktig på dagsorden er at vi må få avviklet 20'kroningen. Fordi da slipper vi spillegale. De er de som betaler med irriterende valutta, altså klingende mynt vunnet på nærmeste spillautomat. Det er enten Geir-Arne fra Grorud, eller så er det Vhi Thei Nguyen fra Ammerud. De kommer med Rimibæreposer lastet med 20 kroner og vil betale med de. Jeg har hatt kunder som har handlet LCD'tv og DVD recorder til en sum av 17000 kroner og nesten bare betalt med 20 kroner. Det tar litt tid å telle. Faktisk så sier loven om gyldig betalingsmiddel at en forhandler kun plikter å ta imot et normalt antall mynter av samme slag. En lov som skulle hindre folk i å kjøpe seg ny bil med 10'øringer. Men selvsagt i selgerens ydmyke rolle må man bare bite det i seg og si at det ikke er noe problem, selv om du har lyst å denge kunden og be ham slutte å gå på trygd når han tjener mer enn meg bare i å tømme automater.
50'øren kunne man forøvrig også smeltet om til et nytt bronsjemonument. Det er den dummeste mynten i hele banken. Folk gidder ikke en gang og ta den med seg hvis det er noe som koster xx,50 så vil ikke folk ha veksel. Hvis man skal ha tilbake 5 kroner og vi bare har 50'ører i kassa så går kunden og sier det er greit. Ingen liker de små brune. Kanskje det er fargen. No bling bling, no craving.
Når man tenker seg om så ville hele samfunnet vært mye bedre om man sluttet å ha mynter i det hele tatt fordi da hadde tiggerne forsvunnet fra gatebildet. Enten det eller så hadde de måttet utstyre seg med seddelkasse eller GSM-basert betalingsterminal.
Forøvrig så er det vel bare meningheter som har skjønt at det er veien å gå.

Tor,  29.08.05 10:20

Programmet vi bruker for å regne priser og slikt på jobben avrunder faktisk ned til nærmeste hele krone. Vi gjør altså en innsats for å bli kvitt 50-øringen

Torgar,  29.08.05 10:42

Sukk, savner 10 øren jeg.

Are,  29.08.05 13:43

Hmm. Vi bruker faktisk ikke femtiøringer på BM heller, med det resultat at enkelte blir misfornøyd med 50-øringene som hoper seg opp. Vi blir jo i utgangspunktet ikke kvitt dem igjen uten å være direkte kjip og for eksempel betale tilbake 9 kr i femtiøringer.

Tor,  29.08.05 23:08

Min begrensede erfaring tilsier ikke at alle gamle mennesker er oppdaterte på bankkort. De fleste greier seg sikkert fint, men det er fortsatt noen som står med en lapp i ene hånden, (på strak arm fordi de ikke har på lesebrillene) og taster kode med den andre.

Også dette med slik reserveløsning er vanskelig. Når terminalen bestemmer seg for å benytte VISA-delen av kortet holder det å trykke klar for å godkjenne beløpet, men mange trykker i vei med koden sin uten å registrere at det kommer en skjærende feilmeldingslyd ved hvert trykk. En kar ble tilogmed hissig når jeg ba om underskrift på kvitteringen. Han mente at det var da for helvete ikke nødvendig å skrive under når man betalte kontant.
Anders K.,  30.08.05 16:02

Da jeg leste om han der sikkerhetsduden som først uttalte seg i Aftenposten eller noe, på side 1000, tenkte jeg "For en tulling". Noen dager senere var han på Dagbladets fremside! Bare elektro-penger? For noe sprøyt.

Men femtiøringen kan man gjerne ekskevere. Den er kun for spesielt interesserte.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
4999
Google hits
3
Last google search
7OG16000