Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 1 month
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 6 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 1 month
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month
Kort hår
Tor, 3 years, 1 month
Ravelry
Camilla, 2 years, 8 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 7 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 10 months
50 book challenge
Camilla, 1 month, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Tor lærer deg triksene, del I

Har du av og til drømt om å kunne handle på et lager, men aldri turt å prøve? Er du redd for å dumme deg ut overfor de mandige mennene? Frykt ikke, i denne artikkelen vil Tor lære deg triksene, så du slipper å oppføre deg som en n00bz0r.

Det første du må gjøre hvis du er på et ukjent lager er å skaffe deg hjelp. Ikke gå bort til en ansatt som åpenbart er opptatt og spør om han er ledig, da virker du bare teit (fordi du er teit). Still deg heller opp på et stort åpent område, og se ut som om du venter på hjelp. Hvis du er en ung kvinne er det sannsynlig at dette vil ta kort tid. Har du det travelt kan du eventuelt nærme deg en ansatt som ser opptatt ut (med mindre han er opptatt med en annen kunde), og spørre om ikke han kan hjelpe deg litt. Er du tøff og vil prøve på egen hånd kan du spørre hvor du finner det du skal ha, så kan du lete litt selv.

Når du har tatt kontakt med en ansatt må du forklare hva du skal ha. På forhånd bør du ha skaffet deg oversikt over faguttrykk, slik at du slipper å spørre etter "sånn buet aluminiumsfjøl til å ha nederst på taket som vannet kan renne i" eller "slik spiss jerngreier med slik flat jerngreier i enden til å feste planker på veggen". Vet du ikke hva det du skal ha heter, prøv å forklare uten å bruke for mange ord som greier, dings, lissom og lignende. Beksriv gjerne behovet fremfor det du tror er løsningen.

Når du har fått frem hva du skal ha gjelder det å finne det frem. Her er det viktig å holde det reellt. Skal du faktisk bruke gipsplatene gjør det ikke noe om en av dem har fått seg en kakk, fordi du uansett må sparkle, og du skal sikkert kappe minst en allikevel. Begynner du å bitche på slike ting skjønner den ansatte med en gang at du ikke har peiling, og han kommer til å le av deg i kaffepausen.

Når det gjelder tre er det viktig å være litt fleksibel. Tre er ikke laget av plast, og derfor er det naturlige variasjoner, og det er ikke dumt å regne med litt kapp. 10% er ikke uvanlig. Hvis du skal ha en planke på 3,7 meter og den ansatte finner en på 4 meter, så er det greit. Hvis du prøver deg med å si at det blir mye kapp er du dum, for det er ikke mye, det er lite, det er under 10%.

Når det gjelder lengder er det verdt å være oppmerksom på at planker som regel kommer i forskjellige lengder, normalfordelt om omkring 4 meter. Skal du f.eks. ha tusen lengder på 2,7 meter har du et problem, fordi det er få planker som er så korte som 2,7, og få som er så lange som 5,4. I slike tilfeller bør du vurdere å skjøte, som aldri blir så stygt som man tror. Å forvente at de ansatte skal åpne tre-fire pakker material for å finne lengdene dine er i allefall en bra måte å bli ledd av i kaffepausen.

En annen ting er at hvis du skal ha spesielle lengder er det lurt å fortelle den ansatte hvilke lengder du skal ha, uten å legge dem sammen på forhånd. Hvis du f.eks. sier at du skal ha en list på 5,6 meter, og den ansatte bruker en halvtime på å få tak i den eneste listen som er så lang, så ser det utrolig teit ut om du tar saga og sager den i tre fordi du egentlig skulle ha to på 2 meter og en på 1,6. Dette skjer oftere enn man skulle tro.

Kvister er også et fascinerende tema. Hvis du tror du kan få panel uten kvister er du dum, og hvis du kommer på et lager og sier du skal ha panel uten kvister kommer de til å spørre om du noen gang har sett et tre uten grener, og le av deg i kaffepausen. Er du en slik person som liker å være litt ekkel og teit på slike ting vil jeg anbefale at du skaffer deg en snekker, og får han til å handle for deg. Eventuelt kan du ta med deg en ung venninne, og få henne til å være kranglete på dine vegne, og selv spille litt undertrykt. Lageransatte kan tilgi nesten hva som helst fra unge kvinner. Hvis du derimot har grep om virkeligheten selv, og du vet at din bedre halvdel ikke har det, vil jeg anbefale at du parkerer henne hjemme eller et annet sted. Jeg har sett mange menn som åpenbart skammer seg over sine kvinners fjasete meninger om byggevarer.

Det dukker imidlertid opp tilfeller der det kan være viktig å være litt pirkete. Hvis du bare skal ha litt material til å lage et møbel eller noe slikt, eller du har en annen grunn til at det må være meget bra. Da er det viktig å være oppmerksom på at du stiller store krav, og si fra om det. Gjør oppmerksom på at du må være vanskelig, og forklar hvorfor. Jeg er i allefall slik at jeg føler et visst engasjement i kundens prosjekt hvis jeg får en grundig forklaring, og da er jeg langt villigere til å snu en hel materialstabel opp-ned enn hvis en dame med aggressiv hårfarge sier "Jeg skal ha panel til 200 kvadrat meter, og det skal være uten kvist."

Når varene er funnet frem skal de på bilen og hjem. Lytt til erfarne lagerfolk, og hold forslagene dine for deg selv. La den ansatte avgjøre om det skal brukes truck eller ikke. Det er nesten alltid raskere å ta en truck enn å bære i to-tre omganger, og det er mer behagelig for deg, så bare vær fornøyd.

Sørg for å ha montert skistativet først, og hvis du planlegger å låne henger er det lurt å ha en bil med hengerfeste. Her også er det viktig å ha grep om virkeligheten. Ikke over- eller undervurder skistativet ditt, og vær klar over at det går knirkefritt å kjøre lengder på 5 meter på taket, selv om det kanskje ser langt ut. Skal du skaffe deg en henger, så skaff for guds skyld en som man kan legge ned sidekarmene på. Det gjør det evig mye enklere å sette på tunge ting med truck. Det er også lurt å ha solid tau eller stropper i bilen. De fleste lager har gratis tau, men siden det er gratis er det også billig, og ubehagelig å jobbe med. Jekkestropper er også veldig bra, men det lønner seg å kjøpe de som koster mer enn ti kroner, og som faktisk lar seg bruke.

Da har du kommet til det siste, som er oppgjøret. Som regel har du valget mellom å skrive opp, som vil si at du får regning i posten om et par uker, eller å betale kontant. Uavhengig av hva du velger er det viktig å huske at den lageransatte driter i om du pleier å få rabatt med en kar du kjenner på kontoret. Han driter faktisk i alt som har med rabatt å gjøre, og han har hørt alle rabattvitsene før, og han syntes ikke de var morsomme da heller. Det samme gjelder forsåvidt når du kommer til betalingen, selv om han som tar imot betaling ofte har makt til å gi deg rabatt. Folk som får rabatt er folk som handler ofte, og det vil si at de kjenner deg igjen. Får du ikke rabatt er det fordi du ikke fortjener det. Nå skal det sies at de fleste som betaler kontant får en viss rabatt automatisk, i allefall der jeg jobber, og denne blir ikke større om du forteller en rabattvits. Kommer du inn, og sier du skal ha 100% rabatt får du kanskje den samme rabatten som alle andre, men i tillegg fremstår du som dum, og blir ledd av i kaffepausen. Selv om det høres ut som en uskyldig og litt morsom kommentar for deg, så tenker ikke de som sitter i kassa det samme, fordi de har hørt den kommentaren 20 ganger om dagen siden de gikk ut fra ungdomsskolen i 1973.

Og det var alt du trengte å vite for å handle på et lager. Merk at dette er basert på mine erfaringer, og derfor gjelder byggevarehandler. Forresten, en siste ting. Ikke parker bilen din slik at du åpenbart står i veien, eller slik at du stenger av en stor del av plassen. Dette også skjer langt oftere enn man skulle tro.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  14.06.05 23:18

Jeg er glad i deg.
Jeg tror jeg bare skal sende deg for å fikse alt det der.
Og jeg mistenker at truck-greia er noe du sier bare fordi du liker å kjøre truck.
Men det er greit. Du skal få handle alt likevel. Og jeg kan spille undertrykt.

Are,  15.06.05 00:32

Hehe, fin artikkel. Meget underholdende!

Anders G.,  17.06.05 00:43

Veldig morsom lesing! :)

Are,  17.06.05 02:51

Jeg synes Anders skal følge opp med "hvordan handle i bokhandel".

Tor,  18.07.05 23:27

Ja Anders, hvor blir det av oppfølgeren?

Anders K.,  26.01.06 01:20

Er det meg? Jeg har ikke peiling. Men jeg kan fortelle deg hvordan du spør etter ting på et bibliotek, som blir omtrent det samme. Du kan for eksempel si «Hvilke bøker er bra?».

Eventuelt kan du spørre etter kasssuksessen Farvel Rune av Marit Kaldhol. Når du får den, kan du si med lidende og sorgtynget stemme: «Åh, sukk, jeg synes den er så trist.»

Flotte observasjoner, Tor. Men du glemte dem som går rett bort til ei vogn som en ansatt driver og stabler opp et kolli på, og etter å ha løftet opp og kikket litt på enden av planken, begynner å forsyne seg av lasset. For ikke å snakke om dem som prater mandig i vei om en masse dimensjoner og power tools og hva de skal gjøre med dem etterpå, men ikke selv orker å plukke plankene ned fra reolen.

Kjellove,  26.01.06 02:35

Þor glemte å nevne innvielsesritualet på Malo, som er å kjøre en planke hardt inn i magan på den nye fyren og late som ingenting.

Anders K.,  26.01.06 18:39

Mye hyggeligere innvielsesrituale på Geitanger Bygg: Å få et klapp på skuldra og en personlig skrekkhistorie når man har mistet og pulverisert sitt første kolli sponplater.

Tor,  26.01.06 20:08

De høres veldig vennlige ut på Geitanger Bygg. På Malo bunket jeg borti en sponplate med trucken den første sommeren min. Det var altså en enkelt sponplate, og den ble ikke ødelagt. Da var det en eldre ferievikar som fortalte meg, med helt alvorlig ansikt, at jeg måtte ta med meg platen inn på kontoret, for å fylle ut et taps- og skade-skjema, så de kunne trekke det fra lønna mi.

(jeg gikk ikke på den)

Anders K.,  26.01.06 21:15

Vel, det er opp og ned. En gang under en varetelling prøvde de å få meg til å telle spiker. Da jeg avskrev ordren ti ganger på rad, men de fortsatt ville ha en god historie om rookien, tvang de meg, for så å si «Ha, ha, du gikk rett på, da!»
Category
Miscellaneous
Tags
Views
4592