Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Julenøtter - Fjerde sett

Aiaiai, enda flere julenøtter. Jeg skulle egentlig postet et sett i går også, men da var jeg stort sett opptatt med viktige ting som å drikke kaffe, lese, ta bilder av skadene etter Dagmar nede ved stadion og i det hele tatt. Juleferieaktiviteter.

Dagens kategorier er:
  • Julekaker
  • Jane Austen
  • Name the tool
  • Wheel of Time
  • Amerikanske presidenter

Første oppgave er ingen sak for den som har gjort sin plikt og bakt syv sorter til jul, i alle fall hvis en av de syv var kaken vi skal frem til i denne oppgaven, og her må jeg påpeke at jeg bruker begrepet kake om noe jeg ikke egentlig tenker på som en kake. Hva heter kaken som har form som det man ender opp med hvis man deformerer et rektangel som indikert av figuren?

Julen er en utmerket tid for afternoon tea og kostymedrama, og i neste oppgave handler det om den mannlige hovedrollen i en av Jane Austens bøker. Han er litt reservert og fordomsfull til å begynne med, til tider direkte frekk, men etterhvert innser han at vår heltinne egentlig er ganske trivelig og mye smartere og mer interessant enn de damene han vanligvis henger med. Hva heter huset til mannen med ti tusen i året?

I dagens verktøyoppgave skal vi frem til navnet på en hendig liten sag. Denne er mye brukt til å kappe lister, sinking og annet presisjonsarbeid, og er en nødvendighet i enhver seriøs verktøykasse. Hva heter verktøyet på bildet?

Kjekk å ha

Det som er så bra med Wheel of Time er at det aldri tar slutt, og at det tar så lang tid å lese hele serien at du kan begynne på nytt igjen når du er ferdig. Har du Wheel of Time på hylla trenger du aldri mangle lesestoff. I bok 8 sender Rand en ung mann for å hente Callandor, som er et avgjørende øyeblikk siden profetiene har litt å si om dette:
Into the heart he thrusts his sword,
into the heart, to hold their hearts.
Who draws it out shall follow after,
What hand can grasp that fearful blade?

Hva er etternavnet til han som henter Callandor i The Path of Daggers

Siste spørsmål handler om amerikanske presidenter og deres minnesmerker. Amerikanerne er skikkelig glade i minnesmerker til kriger, slag og presidenter og i Washington DC kryr det formelig av dem. Hva er etternavnet til presidenten hvis minnesmerke er markert med en pil på bildet?

Sett sammen løsningene som indikert av figuren, og du får løsningsordet, som er noe vi hadde i gamle dager, men som vi ikke likte. Alt var ikke bedre før.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  29.12.11 17:31

1 L Du regner ikke smultringer som julekaker, vel? Og de er uansett ikke rektangler. Tenk.

2 PEmberley

3 BakKsag

4. NariShma

5. JeffErson


Løsning: Lekse.

Anja,  29.12.11 18:55

Drill!
Camilla, Tor likes this

Jørgen,  29.12.11 22:54

1. Smultring. L.
2. Pemberley. E.
3. Bakksag. K.
4. Narishma. S.
5. (Franklin, ikke Theodore) Roosevelt. E.

Løsningsord: LEKSE.
Tor,  31.12.11 21:56

Løsningen på første oppgave var naturligvis smultring, til tross for protester om at smultring ikke er en julekake, og at smultringer ikke dannes ved å brette rektangler. Jeg er naturligvis oppmerksom på vi snakker i beste fall borderline julekake, og til det med rektangelet vil jeg bare si at litt abstrakt tenking er en nyttig ting å kunne. Camilla påpekte at hvis man deformerer som indikert får man en spindeltorus og ikke en ringtorus, og til det sier jeg bare kunstnerisk frihet.

Boken er naturligvis Pride and Prejudice, og mannen med fordommene (og stolthet, forsåvidt) er Fitzwilliam Darcy. Han er stinn av gryn og har en nokså flott kåk med egen innsjø og gode greier, og huset, som ble spilt av Lyme Hall i 1995-BBC-utgaven heter Pemberley.

Verktøyet er en bakksag, men jeg aner ikke hvorfor det heter det. Man bruker den jo fremover som en annen sag. Med mindre det er en japansk bakksag, som skal trekkes. Siden den trekkes trenger ikke bladet være tykt og stivt nok til å motstå noe stress, og man får derfor japanske bakksager med bladtykkelse ned i 0,2 millimeter. Jeg ønsker meg en slik til bursdagen min.

Mannen med krystallsverdet heter Narishma, og det er mye spenning knyttet til ham når siste bok kommer ut til neste år. Foreløpig later han til å være en trivelig fyr som har gjort et par enkle oppdrag for Rand, men man blir ikke nevnt i profetier bare fordi man er en trivelig fyr, så jeg forventer noe mer.

Til sist hadde vi enda et bilde der man kan skimte en diger bauta i bakgrunnen. Tanken var at man skulle slutte derfra til at dette måtte være Washington DC, så skulle man kikke litt på kartet og komme frem til at vannet må være Tidal Basin, og så skulle man ta enda en kikk på kartet og se hvilket minnesmerke som ligger ved den sørøstlige bredden av denne dammen. Svaret var Jefferson.

Greide man alle eller nesten alle kom man forhåpentligvis frem til løsningsordet LEKSE, som er noe jeg ikke savner fra gamle dager.
Category
Quiz
Tags
julenøtter
Views
5078
Last edited by
Tor, 31.12.11 21:56