Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

America! Fuck yeah!

Jeg har nå reist til USA for første gang, og det har i grunnen vært en helt kurant opplevelse. 8 timer på fly er litt i lengste laget synes jeg, men ikke så ille som jeg hadde forestilt meg. Grensekontrollen var heller ikke så ille som jeg hadde forestilt meg. Paul Anton fortalte om sist han kom hit, da han fikk spørsmål som (se for deg at dette er sagt med bred Texas-aksent for ekstra humor) «What is the purpose of your visit?» og når han svarte at han var her for å forske fikk han oppfølgingsspørsmålet «Where are the item or items you will be doing research on?». Jeg synes det er veldig festlig at det tas høyde for at det kan bedrives forskning på en eller flere gjenstander, men ikke for at man forsker på null gjenstander.

Uansett, jeg fikk spørsmål om hvorfor jeg skulle hit (for å dra på en konferanse), og hva som var formålet med konferansen (diskutere numerisk fysikk), og da var det i grunnen greit. Jeg er litt usikker på om han tenkte at numerisk fysikk hørtes ut som et tema det var sannsynlig at man kunne ha en konferanse om, eller om han bare har blitt trent til å anholde alle som sier de skal forske på biologiske våpen eller noe slikt. Utspørringen tok i alle fall under fem minutter, pluss kanskje ti minutter i kø, og det er jo ikke så verst. Det som er verst er naturligvis at USA nå har bilde av meg, fingeravtrykkene mine og passinformasjonen min, men det er vel ikke til å unngå.

Vi reiste via Amsterdam og Detroit til Knoxville, hvor vi leide en bil (en Jeep Compass, for den som er interessert i denslags) og kjørte til Gatlinburg, og allerede i løpet av denne kjøreturen fikk jeg bekreftet en hel haug med fordommer om USA. Veiene er brede, det er digre biler overalt, og fast food-sjapper overalt. Dette var imidlertid ganske sent i går kveld, så det var ganske mørkt og ikke så mye trafikk, og ikke så mye å se. Det mest spennende som skjedde var at vi stoppet rødt lys, og så begynte en fyr i nabobilen å rope «Bro!» for å få oppmerksomheten min. Da vi åpnet vinduet spurte han «What's the MPG on that thing?», og da jeg trakk på skuldrene utdypet han ved å forklare at MPG betyr Miles Per Gallon.På dette tidspunktet ble lyset grønt, og vi kjørte videre, men vi innså etterhvert at det kanskje var en grunn til at han spurte. I dag morges oppdaget vi at gårsdagens kjøretur, på rundt 50 miles, hadde brukt en kvart tank, som virker ganske mye.

Uansett, vi skal være i USA en stund til, og kjøre litt rundt og kikke på ting. Oppdateringer følger.

-Tor Nordam

Comments

Finn Arne,  31.10.11 06:10

Det er verdt å la seg fascinere av det amerikanske veisystemet. Man skal ikke kjøre mye langs de store motorveiene for å innse at dette er faktisk USA - det er det som gjør en samling stater til et land. Uansett hvor man drar så ser det helt likt ut, med de samme fastfoodkjedene, de samme motellene, de samme butikkene og stort sett de samme bilene.

Kanskje vi treffes til uken, jeg flyr til USA i morra. Cleveland, Ohio, via Chicago, i morgen tidlig. Vi er jo i samme land da, og det er jo ikke hver dag det hender!
Camilla,  31.10.11 09:58

Det høres ut som om bilen var en ekte bona fide SUV, og at mannen som snakket til dere antydet at dere var miljøsvin som kjørte den. Har dere tenkt å kjøre den bilen helt til Washington D.C.?

Christian,  31.10.11 21:00

I ekte USA stil er det vel på sin plass å lufte en konspirasjons-teori. Her er mitt forslag: Utleieselskapet som leide dere Jeep'en fører lobby virksomhet med benzin-gigantene, og har en innbyrdes avtale om kun å leie ut biler med høy MPG til mindre oppmerksomme turister.

Are,  31.10.11 21:44

Gjevt. Keep the updates coming!
Tor,  01.11.11 01:11

Jeg tror vi valgte den nest minste av de tilgjengelige bilene. Grunnen til at vi ikke tok den minste er at vi har en del bagasje som skal være med, og at vi ønsker å redusere sjansene for å dø i en kollisjon med en diger pickup. Og at vi ville ha den autentiske amerikanske opplevelsen, skjønt da burde vi egentlig gått for noe større.

Han mannen som lurte på vår MPG satt forøvrig i en enda større bil selv, så jeg tviler på at han var ideologisk motivert.

Jeg kan forøvrig melde om at høy MPG er bra, lav er dårlig. Det er litt forvirrende at de snakker om lengde pr drivstoffenhet, mens vi snakker om drivstoffenhet pr lengde, men de er litt rare her borte.
Kjellove,  03.11.11 20:09

Jeg har hørt at du ble kroppsskannet i tollen og at bildet nå er å få på kaffekrus – dvs., det ser ut som du er påkledd; men når man heller varm væske i koppen, preller plaggene av
Tor,  04.11.11 00:35

Det er ikke utenkelig. Jeg ble i allefall nakenscannet, etter å ha svart nei på slike spørsmål man må svare nei på selv om svaret helt åpenbart er ja, som for eksempel «Do you have in your luggage any battery powered devices, to which other people could have had access?».
Kjellove,  04.11.11 10:45

Kunne du velge beføling som alternativ, eller?
Tor,  13.11.11 18:09

Det kunne man. En «thorough pat down» tror jeg de kalte det. Jeg valgte scanning. Teknologien er forøvrig ikke perfekt, kan jeg rapportere. Det er en skjerm som viser en siluett av personen, med potensielt suspekte ting markert i gult. For eksempel markerte den at jeg hadde noe i lommen, som viste seg å være bankkortet mitt, men fyren bak meg, som gikk i t-skjorte, dukket opp med gule markeringer på begge underarmene, der han helt åpenbart ikke hadde noe.

Forøvrig, på vei hjem måtte vi gjennom sikkerhetskontrollen på Schiphol, fordi de som har designet den flyplassen er idioter, og de som ikke greide å ta ut alt av metall fra lommene der ble straffet med den grundigste kroppsvisiteringen jeg har sett på en flyplass. Drastiske greier.
Category
Travel reports
Tags
USA
CCP2011
fordommer
Views
3880