Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 4 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Matspalte: Panis focacius

Jeg planla en lettvint middag her en dag, noe ost, brød og vin eller noe slikt, men da jeg var innom butikken på vei hjem hadde de ikke noe brød som fristet. Jeg bestemte meg derfor nokså spontant for å lage focaccia, ettersom det angivelig skal kunne lages veldig raskt. Jeg hadde ikke faktisk laget focaccia selv tidligere, men jeg har sett flere av mine venner lage det ved flere anledninger, og det ser ikke spesielt vanskelig ut, så jeg googlet etter en oppskrift, og skred til verket.

Vanligvis pleier jeg å være ganske slepphendt med mål og vekt når jeg baker brød, men siden dette var fremmed territorium bestemte jeg meg for å følge en oppskrift og ta notater. Dette funker for meg:
  • 1/2 kg mel
  • 3,6 dl vann
  • 1/4 pakke gjær
  • 1 liberal dasj olivenolje
  • Overraskende mye snobbete havsalt

Rør sammen deigen, som kommer til å bli nokså klissete, og la den stå lengst mulig, innen rimelighetens grenser. Deretter tømmer du den over i en langpanne, sørger for at den har sånn passe jevn tykkelse, og lar den heve litt til. Pensle med olivenolje og sleng på enda litt mer salt før du steker den på 200 grader, eller kanskje litt mindre, i rundt 20 minutter.

Frisk basilikum.

Det er fint å putte gode ting som oliven, soltørket tomat og basilikum på eller i deigen, spesielt hvis man skal ha brødet alene som snacks. Hvis det skal være til mat må man nesten vurdere det etter maten. Det er sikkert mye annet man kan ha i som også vil smake fortreffelig.
Første gangen jeg prøvde dette, som var i forigårs, var jeg ganske sulten, så jeg lot ikke deigen forheve noe særlig, og det ble egentlig ganske dårlig med etterheving også. Fordelen med dette er at man kan ha brødet ferdig på under tre kvarter, ulempen er at det ikke blir så godt som det blir når det får heve lengre. I går prøvde jeg samme oppskriften på nytt, men denne gangen med en god time forheving og en halvtime etterheving, og det ble naturligvis mye bedre.

Ufrisk basilikum. Smaker fortreffelig.

Mitt neste skritt er å sette deig i kveld før jeg legger meg, og så sette den i kjøleskapet til i morgen tidlig, og steke den til frokost. Det er naturligvis et ork, men jeg gjør det for vitenskapen. Og froksten og lunsjen, så klart.

-Tor Nordam

Comments

Det viser seg at det jeg ikke liker er brød med basilikum og oliven og soltørket tomat og greier. Ren focaccia, med bare salt, var kjempegodt til ost og et eple. Jeg følte meg veldig rustisk.

Fine illustrasjonsbilete, Tor, som alltid. Her kjem nokre venlege vink som du sjølv kan røyne. Eller ikkje. Alt ettersom.

Vink ein. Bland to delar kaldt vatn med tre delar kveitemjøl i ein bakebolle. Dekk til med lokk eller noko tilsvarande, og la det stå i romptemperatur til dagen etter. På bakedagen er det berre å blande ut gjær i nokre matskeier lunka vatn, og ha det i deigen, saman med salt (sjøvlsagt utan å blande saltet direkte i gjæret). Kna i veg. Derifrå gjer ein som vanleg.

Vink to. Ikkje sleng på salt før du steiker. Vent heller til du tek ut brødet. Pensle det med olivenolje over heile skorpa og dryss over salt.

Vink tre. Eg vil tru at i underkant av to hundre grader i kun tjue minutt er vel lågt og kort. Har du prøvd å skru opp varmen til nærmare 230 grader, og kanskje strekke steiketida til 30-40 minutt? Årsaken til at eg spør, er at brødet ser litt vel bleikt ut på biletet.
Category
Food
Tags
brød
matspalte
gjærbakst
focaccia
Views
3963