Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 4 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

The JCMB

Bygningen jeg sitter i akkurat nå heter the James Clerk Maxwell Building, eller the JCMB blant venner. Som navnet antyder er den oppkalt etter James Clerk (uttales Clark) Maxwell, som var undergrad-student her på midten av 1800-tallet. Det virker kanskje litt merkelig å oppkalle en bygning etter en fyr som bare studerte her i tre år, og aldri kom tilbake, men Maxwell har jo blitt ganske berømt etterhvert, så jeg forstår forsåvidt at universitetet gjerne vil assosieres med navnet hans, og de er heller ikke de eneste som ønsker dette. Jeg sakser inn en liste over ting som er oppkalt etter Maxwell fra wikipedia:


  • The maxwell (Mx), a compound derived CGS unit measuring magnetic flux.
  • Maxwell Montes, a mountain range on Venus, one of only three features on the planet that are not given female names.
  • The Maxwell Gap in the Rings of Saturn.
  • The James Clerk Maxwell Telescope, the largest submillimetre-wavelength astronomical telescope in the world, with a diameter of 15 metres.
  • The 1977 James Clerk Maxwell Building of the University of Edinburgh, housing the schools of mathematics, physics and meteorology.
  • The James Clerk Maxwell building at the Waterloo campus of King's College London, in commemoration of him being Professor of Natural Philosophy at King's from 1860 to 1865. The university also has a chair in Physics named after him, and a society for undergraduate physicists.
  • The £4 million James Clerk Maxwell Centre of the Edinburgh Academy was opened in 2006 to mark his 175th anniversary.
  • James Clerk Maxwell Road in Cambridge, which runs beside the Cavendish Laboratory.
  • The University of Salford's main building was named after him.
  • Maxwell bridge, a bridge circuit involving resistors, a capacitor and an inductor.
  • A street in Aberdeen's Kincorth area is named after him.


I tillegg kommer naturligvis Maxwells ligninger, som nok er det han er mest kjent for, i alle fall blant studenter i dag.

Dette er den andre sommeren jeg har vært innom denne bygningen, og det er også den andre sommeren jeg har observert at det pågår ganske drastiske bygningsarbeider her. Jeg er ikke den som er redd for å slutte fra to til mange, så i lunsjen i går spurte jeg de andre her hvordan det har seg at de slår ned og bygger opp igjen deler av bygningen hver sommer, og om det ikke ville være mer rasjonelt å bare rive hele skiten og begynne på nytt.

Det siste var naturligvis ment som en spøk, jeg vet jo sånn omtrent hvordan det er med penger i akadimia, i alle fall når man ikke er på et amerikansk eliteuniversitet, og spesielt nå som de konservative skal kutte i budsjettene (uten at jeg sier at det er en dårlig ting å kutte i budsjettene). Jeg fikk imidlertid vite at når denne bygningen ble satt opp tenkte man faktisk fremover, så så den er basert på at mellom de bærende søylene står det forholdsvis pinglete vegger, som gjør at det faktisk er mulig å rive og bygge opp igjen bygningen bit for bit, eller slå ned en vegg hvis man vil ha større lab, eller bygge på en fløy uten for mye stress. Og faktisk, hvis man går langs korridoren utenfor kontoret her kommer man plutselig til et område der den ene innerveggen i korridoren ser mistenkelig ut som en yttervegg.

Det som har skjedd her er at man har følt for å utvide bygningen, så man har rett og slett bygget en ny del inntil den gamle, og så slår man hull i en vegg og setter inn en dør, og vips har man en ny fløy. Slett ikke verst.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  30.06.10 12:27

Jeg har lyst til å slå en vits om økende entropi, men jeg klarer ikke helt å formulere en. Jeg skal tenkte på det og hvis du er heldig kommer jeg tilbake med mer senere.

Tor,  30.06.10 12:46

Jeg venter i spenning.
Category
Miscellaneous
Tags
Maxwells ligninger
JCMB
James Clerk Maxwell Building
Views
4366
Google hits
1
Last google search
clark maxwell's fire likninger