Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Hendrick's Gimlet

For mange år siden ga min mor meg en bok om lystbetont rengjøring. Det står mye fornuftig i den, men en av de tingene jeg virkelig festet meg ved var at det sto at man skulle sørge for å ha alt man trengte for å mikse seg en gimlet i etterkant.

Belønning er viktig i alle livets avenyer, og det er ikke alltid et rent hus alene er nok.

Nå har jeg egentlig aldri vært en stor tilhenger av gin. Med unntak av Hendrick's Gin, som det vel passer ekstra godt å drikke her i Edinburgh. Men Hendrick's Gin går ikke så bra sammen med lime (en av de vanligste ingrediensene i en gimlet) -- en Hendrick's gin&tonic, for eksempel, vil tradisjonelt ha en agurkbit istedet for den mer tradisjonelle limebåten. Jeg har derfor ennå ikke benyttet meg av denne glimrende idéen. Men så kom jeg over en oppskrift på en Hendrick's agurk-gimlet. Her.

Man skreller og kutter opp en agurk.

Deretter kjører man den i en blender. Eller i en slik fancy tupperware-dings som mamma skaffet meg, som gjør samme nytten med håndkraft. I så fall kan man sette på noe gammel swing-musikk og danse rundt mens man vrir og vender på den, intil agurken er meget, meget finhakket. Deretter kjører man den så gjennom en sil, slik at man bare får den fineste agurk-saft.

Det var ingen som sa det skulle være enkelt.

Man skal nå ha ca én dl agurksaft.
Bland det så med et par t-skjeer fersk limejuice. Og et par t-skjeer sukker. Og en halv dl Hendrick's gin. Ha i noen isbiter, og rist til alt er blandet.


Ha så i et glass og se ut over ditt nyryddede og nyvaskede kjøkken.
Ikke slå av Glenn Miller.

Comments

Tor,  11.06.10 07:54

Det var et rimelig kult bilde av den flasken.

Men hvorfor kan man ikke bare lage en vanlig gimlet med Hendrick's gin? Altså med lime, men uten en halv agurk.

Forøvrig:

Nå jeg åpner siden i firefox synes ikke denne artikkelen. Jeg refresher og refresher, men den forrige artikkelen dukker alltid opp øverst. Men, det som er skikkelig sært er at firefox får med seg endringer i lynforumet, så det kan ikke være at den henter hele siden fra cache heller. Mystifistisk.

Tor,  11.06.10 07:55

Dette er seriøst merkelig. Selv nå, etter at jeg har kommentert, ser jeg ikke denne artikkelen på forsiden i firefox, men det står til venstre at denne artikkelen har en ny kommentar. Skikkelig sært.

Camilla,  11.06.10 10:30

Kanskje firefox har en sponsoravtale med Gordon's gin?

Tor,  11.06.10 10:39

Den funker i firefox på macen på kontoret. Samme versjon, og samme versjon av OS X. Spess.

Tor,  11.06.10 22:38

Det viste seg at grunnen var at jeg hadde valgt å kun vise engelske artikler. Så ikke så mystisk likevel.

Jørgen,  12.06.10 11:30

Fantastisk, Camilla! Dette skal jeg jammen teste, bare været snur og blir bedre igjen. Noe jeg vet ikke kommer til å skje med det første, siden dette er Trondheim vi snakker om. Hendrick's er helt klart min favoritt, foran både Tanquary, Gordon's, Old Raj, Plymouth, og Tanquary 10, og selvsagt havner den milevis over tulle-gin à la Bombay Sapphire, Hammer, Finsbury og G'Vine. Du burde absolutt prøve Hendrick's blandet med Fentiman's Tonic Water og et par stilker agurk, nå som sommeren har forbarmet seg over dere på de skotske øyer.

Camilla,  12.06.10 12:07

Fentiman's Tonic Water tror jeg aldri jeg har sett. De har ganske stort utvalg her, trodde jeg, men det er altså noe som mangler. Jeg trodde dandelion and burdock ville være blant de mer eksotiske.

Jørgen,  12.06.10 20:11

Jeg har nå prøvd denne miksturen, og må si at førsteinntrykket var at drikken hadde en nokså spesiel smak, og ginen ble godt maskert av agurken. Det smake voldsomt av agurk, men på en svært annen måte en hel agurk. Det var rett og slett mer fyldig enn ordinær agurk. Dette visste jeg egentlig fra før av, og burde ha forventet det. Jeg har nemlig laget en del tzatziki i løpet av min tid i kafébransjen, og har selvsagt forsøkt å drikke agurksaft. Derfor visste jeg vel på forhånd, og burde ha husket, hvor fyldig den er på smak. Først tenkte jeg at denne inkarnasjonen av den klassiske gimlet ikke var noe for meg, men den vokste seg bedre etter andre nipp, og jeg tror absolutt at den kan finpusses til en god, sommerlig drikk. Tor og jeg konkluderte likevel med at det ikke er en gimlet, men heller en ny kreasjon som fortjener et eget navn. Hovedegenskapene jeg ser etter i en gimlet er friskhet og syrlighet. Det var noe denne drinken manglet, nesten fullstendig, om det ikke hadde vært for det lille strøket av lime. Alt i alt vil jeg si at det var en spennende drikk, og at jeg gjerne kunne ha drukket den igjen ved en senere anledning, men da helst med visse modifikasjoner. Jeg ikke hva de modifikasjonene skulle ha vært ennå. Her må det tenkes litt først.

Når det gjelder tonicen til Fentiman, skal jeg sende noen over med Tor eller Posten, om du ikke greier å skaffe det til veie på egenhånd.

Tor,  12.06.10 20:18

Jeg er helt enig i det Jørgen sier her. Litt spesiell og uventet smak (i motsetning til Jørgen har jeg ikke laget noe særlig tzatziki, og aldri drukket agurkjuice), men ikke ille. Hvis jeg skulle drukket den igjen tror jeg at jeg ville hatt i litt mer lime.

Hvor kjøper du Fentiman's tonic water?

Camilla,  12.06.10 20:20

Jeg er egentlig litt enig med dere. Den var litt for fyldig til å egentlig passe som gimlet-alternativ. Jeg vil gjerne høre forslag til modifikasjoner hvis du kommer på noe.

Angående Fentimans er jeg ganske sikker på at det nok vil være lettere å bare bestille dem direkte hit hvis jeg ikke klarer å finne dem i butikkene. Transport og alt det der. Men takk for tilbudet.

Jørgen,  12.06.10 20:25

Langermannen i bakgården vår ... nei. Jeg kjøper det hos Gutta på Haugen, i Oslo. De er de eneste jeg vet om som selger det i butikk. Jeg vet at det kan kjøpes ved flere av Kaffemisjonens utsalgssteder i Bergen, men det er jo strengt tatt kaféer og serveringssted, så man ender nok opp med å betale litt mer enn hos Gutta på Haugen. De holder for øvrig til på St. Hanshaugen.


Vis større kart

Jørgen,  12.06.10 20:52

Jeg lurer på om drikken kunne trengt noen mynteblad i seg, eller eventuelt kunne man gjort den enda snålere og hatt i kaldt wakame-avkok. I tillegg tror jeg at det kunne ha vært en idé å bytte ut lime med sitron, og kutte sukkeret, siden agurken har mer enn nok sødme fra før av. Her er det virkelig mange muligheter, og mange retninger å gå i (skal det bli en drink, i stedet for en cocktail? skal den bli friskere eller beholde fylden?). Idéen min er nå som følger: ha en teskje sitronsaft og 5-8 mynteblad i en shaker, mos det godt sammen med en muddler. Tilsett agurkjuice, gin og isbiter. Rist godt og sil over i avkjølt cocktailglass. Eventuelt kunne det ha gått an å bytte ut deler av agurkjuicen med saften fra en Cantaloupe-melon. Det kan gjøre smaken noe mer kompleks, og bygge opp under ginens mer velutviklede karakter. Bare gjør som med agurken. Mos den. Jeg tror også man bør gjøre noe med forholdene i den originale oppskriften, om det skal gå for å være en cocktail. Da ser det slik ut for meg:

5 cl gin
3 cl agurkjuice (eller 2 cl, og 1 cl melonjuice)
1 dæsj sitronsaft
6 mynteblad
isbiter til risting

Camilla,  12.06.10 20:57

Kanskje vi kan lage det i jazzen en gang? Jeg holder fortsatt på håpet om å få organisert en eller annen slags fest i hagen/på terrassen til mamma en kveld.
Camilla,  13.06.11 13:14

Når det gjelder Hendrick's-baserte drinker tror jeg Roseleafs "Rosebud" kommer høyt på listen.

Jeg har forøvrig i mellomtiden funnet to andre gin-typer jeg liker godt. Jeg visste allerede om Blackwood's, men i løpet av det siste året har også Sipsmith dukket opp på radaren min i større grad.

Av de vanligere er heller ikke Tanqueray så verst. Det viser seg i alle fall at grunnen til at jeg trodde jeg ikke likte gin var at det hadde blit forestillet meg at Bombay Saphire var representativ.

Jørgen,  13.06.11 14:30

Bombay Sapphire kom visst godt ut i en test D2 hadde for litt siden. Ikke at det forandrer min oppfatning av skvipet, men men. Kunne tenke meg å prøve Monkey 47, som visstnok skal være en god gin. Mistenker likevel at det er mer markedsføringsjippo, enn en faktisk ekstraordinær gin.

D2?

Camilla,  13.06.11 14:35

Hva er det?

Alle google hits så langt på denne artikkelen har vært etter Fentimans.
Hører dere, Maxi? Og alle dere andre?
Ikke Red Bull. Fentiman's. Nuh.
Category
Food
Tags
gin
gimlet
Hendrick's Gin
agurk
Views
8269