Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 3 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 3 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 10 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 9 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years
50 book challenge
Camilla, 3 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Linux - fy faen for noe skrot

Et kjent uttrykk er at linux er bare gratis hvis tiden din ikke er verdt noe, og en annen velkjent påstand er at linux gir deg frihet til å gjøre hva du vil. De to utsagnene henger tett sammen. Linux er nemlig helt kurant hvis du ikke vil gjøre noe spesielt. Jeg vil faktisk tro at alle som har en pc som de bruker stort sett til surfing og epost, egentlig kunne greid seg helt fint med linux. Det er lett å installere, det ser bra ut, og nå for tiden funker det meste av maskinvare helt av seg selv. For noen år siden var trådløse nettverkskort et notorisk problem, nå tror jeg den biffen er i boks, mens blåtann har tatt over som det store uløste problemet. Men utenom det er det lite å klage på.

Problemene oppstår når du ønsker å modifisere noe som er litt sært. Det har jeg gjort en del av i vår. Jeg kjøpte min første mac over et år før jeg begynte på mastergraden, som betyr at jeg har jobbet ekslusivt med mac så lenge jeg har drevet seriøst med fysikk. Jeg ønsker derfor at linuxboksen på kontoret mitt skal ligne mest mulig på macen min. Og jeg innser at det er mulig å få til det meste, men problemet er at når du skal gjøre noe litt avansert ender det gjerne opp med at du bruker halve dagen på å google og lese forum. Og det er ikke bare enkelt.

Min erfaring er at veldig ofte vil ca halvparten av postene i en tråd i et linux-forum fortelle deg at du bruker feil distro og/eller window manager og/eller program. Den andre halvparten består stort sett av folk som forteller om et muligens relatert problem som ikke nødvendigvis hjelper deg, eller som forteller om sin personlige hack, eller workaround, som omgår problemet på en uortodoks måte mens man venter på en oppdatering. I det hele tatt får jeg stadig mer inntrykk av at linux er laget av hundrevis av nerder som ikke er helt enige om hvordan ting bør være, og som ikke snakker sammen så veldig ofte.

En stund trodde jeg faktisk at jeg var i ferd med å bli venner med maskinen min. Jeg hadde fått satt den opp stort sett som jeg ville, med unntak av et par tåpelige ting som for eksempel at ctrl + q for å lukke program ikke funker i alle program. Men jeg var villig til å leve med dette. Men så begynte maskinen seriøst å krangle og henge seg og jeg vet ikke hva, og det kom til et punkt der jeg ikke fikk logget på fysisk, fordi påloggingsvinduet på skjermen ikke var synlig. Jeg logget på med ssh, som gikk helt fint, og ba maskinen om å restarte. Ok, sa den, og gjorde ingen ting. Så da røsket jeg ut stikkontakten og startet den på nytt, og da må jeg sette opp blåtann-tastatur og -mus på nytt (for det er ikke snakk om at denslags kan funke av seg selv etter en restart). Og det å sette opp blåtanngreier er ikke bare bare, for det avgenger av at maskninen er i godt humør, og derfor har jeg ikke brukt den siden da.

Jeg tror problemet mitt er at jeg er vant til Mac. Hvis man kommer fra windows burde det ikke være et problem å venne seg til linux, for linux funker jo tross alt mesteparten av tiden, men når man kommer fra Mac blir det verre. Jeg innser naturligvis at Mac heller ikke er perfekt på alle måter, men hvis jeg skal få linux til å funke slik jeg vil må jeg legge ned ganske mange timer og takle ganske mye frustrasjon, og til det er tiden min verdt for mye.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  03.05.09 23:36

Jeg husker fortsatt med en vag følelse av panikk den perioden da vi forsøkte oss med linux på pc'en min. Vel, jeg sier ``vi'' selv om jeg vet at du gjorde stort sett alt arbeidet, og det er fordi jeg bidro med nettopp panikkfølelsen. Det var ekle saker og jeg tror ikke jeg kommer til å forsøke meg i den retning igjen.

Carl Andreas,  04.05.09 22:55

hmmm. Bare for å få et par ting på plass:
Hvilken distro kjører/kjørte du?
Hvilke programmer ville ikke fungere med universelle hotkeys?

Tor,  04.05.09 23:19

Aha! Jeg greide å lokke deg frem fra skyggene.

Maskinen står fortsatt og durer, og kjører Fedora Core 10. Jeg husker ikke akkurat hvilke program det er snakk om, men for din skyld kan jeg sjekke det i morgen. Selv om det innebærer å koble opp blåtanntastaturet igjen, noe som kan bli meget smertefullt.

Carl Andreas,  05.05.09 00:25

Hehe, var eivind som tipsa meg på grunn av vår evigvarende lille linuxfeide :P Av en eller annen grunn falt calcuttagutta ut av bokmerkelisten min et sted på veien.

Fedora, ja.. Er det nå jeg skal ta den vanlige varianten og mumle noe om feil distro? Guess so. Altså, Fedora er fint og flott og bleeding edge, og det har både sine fordeler og ulemper. Ulempene er primært at ting er lite testet, og derfor kan systemet bukte seg på uante måter når man minst venter det. Fedora er på en måte testbenken til Red Hat sin RHEL som koster penger. Altså, det skjer vanvittig mye utvikling i Fedora, men alt er best med måtehold.

Derfor vil jeg anbefale deg å prøve ut Ubuntu 9.04, eventuelt Kubuntu 9.04 som mildt sagt er jævlig pent og fancy og digg, men på min gamle traver er det vanlig Ubuntu som duger best og det er der jeg er best egnet til å hjelpe.

Unetbootin (håpløst navn) er et fiffig lite program som lar deg slenge en distro inn på minnepenn og gjøre den bootable. Det er det raskeste og beste alternativet. Ubuntu-teamet gjør en eksepsjonelt god jobb med perifere enheter og blåtann, og dette er en av grunnene til at Ubuntu har blitt såpass populært i tillegg til at de har et usedvanlig stort og vennlig brukersamfunn. I tillegg er Ubuntu 9.04 den nyeste og mest oppdaterte av de store distroene nå, så sjansen for at blåtann-støtten har tatt steget opp fra versjon 0.8.32 til 0.9 og dermed fikser alle perifere blåtannenheter automagisk for deg er absolutt til stede, uten at jeg har sjekket det nærmere.

En teori jeg har om at enkelte programmer ikke støtter dine hotkeys kan være at du har installert et gnome-program under KDE eller vice versa. Time will show.

Beklager et forferdelig klurete skrevet innlegg. Trøtt, nå.

Carl Andreas,  05.05.09 00:26

Anbefaler også å alltid ha et usb-knastatur liggende og slenge, just in case. Murphys lov, og alt det der.

Tor,  05.05.09 00:48

Gnome program under kde høres kjent ut. Det har jeg syslet litt med.

Ellers er det slik at jeg ikke har anledning til å velge distro selv. Maskinen er en del av klyngen som alle kan bruke, med hjemmekatalog lagret sentralt og noe greier. Nå vet ikke jeg om det nødvendigvis er slik at man må ha samme distro for å få til dette, men det var i alle fall en fyr som satte den opp slik, fordi det er slik de pleier å gjøre det.
Category
Technology
Tags
linux
tastatur
Views
3813
Google hits
1
Last google search
nerder bruker Linux?