Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Skal vi finne oss i at bensinen koster 16-17 kroner literen?

Fra venner og bekjente med Facebook-konto har jeg fått vite at det i disse dager arrangeres en protest mot bensinprisen, og nå kan man faktisk lese om det på dagbladet.no også. Det er ikke helt klart hva protesten går ut på, men «gruppen» har i alle fall fått over 80.000 medlemmer, som altså synes det er hårreisende at bensinen koster så mye som den gjør, og som ikke vil finne seg i dette.

Siden menneskene bak denne gruppen formodentlig er ganske enkle, og tydeligvis ikke så veldig handlekraftige, tenkte jeg at jeg skulle komme med et forslag til en ting man kan gjøre for å prøve å påvirke bensinprisen. Jeg tror nemlig ikke at noe særlig kommer til å skje bare fordi 1,6% av befolkningen melder seg inn i en Facebook-gruppe med dårlig skrevet manifest.

Det jeg vil foreslå er at alle som vil at bensinprisen skal ned, slutter å kjøpe bensin. Boikott er en grunnleggende og fin metode enhver aktivist bør ha i verktøykassen sin. Så bør alle som deltar i denne boikotten skaffe seg en t-skjorte med påskriften

Hvis det skal være på den måten
kan jeg ta bussen, jeg, tenk!

og busse, gå eller sykle helt til de som selger bensin innser at de ikke kommer til å få solgt noen ting, så lenge de legger prisene på et helt latterlig nivå. Da regner jeg med de kommer til å skjønne alvoret rimelig kjapt.

Hvis dette viser seg å ikke funke, finnes det naturligvis andre løsninger. En av de enkleste er kanskje å flytte til Saudi Arabia. Det er et trygt og godt land å bo i, med gode sosiale støtteordninger for Saudiske borgere, og en bensinpris på omtrent 60 øre literen. Med andre ord en slags FrP-utopi. Dessuten har ikke kvinner lov til å kjøre bil, så trafikken flyter antagelig mye bedre.

Mange vil kanskje se det som en ulempe at alkohol er forbudt, at det er dødsstraff for fyllekjøring, at politiet stort sett ikke snakker engelsk og at man risikerer å bli torturert litt i ny og ne, men i dette tilfellet er disse tingene faktisk en fordel. Det bidrar nemlig til å vise Shell og Statoil og de andre at man er villig til å gå til drasitiske skritt for å få billigere bensin.

Hvis noen som har slik Facebook-konto kunne tenke seg å videreformidle denne artikkelen til rette vedkommende, ville det vært fint. På forhånd takk.

-Tor Nordam
Camilla, Tor likes this

Comments

Camilla,  26.05.08 13:45

Jeg støtter forslagene. Det er jo slik en viktig sak. Jeg er glad Calcuttagutta tar tak i den.

Ulf,  26.05.08 14:03

Jeg kan opplyse om at en motaksjon er i ferd med å materialisere seg. Jeg siterer:

«Oss som har større drømmer enn billig bensin

Mens alle øyne i Norge er rettet mot bensinpumpene og bensinprisen, sulter millioner av mennesker. Akkurat nå lever over 1 milliard mennesker i ekstrem fattigdom, og 30 000 barn under 5 år dør hver eneste dag av sult og sykdommer vi enkelt kunne leget.

Det å senke bensinprisen vil gå ut over andre formål. Som f.eks å utrydde fattigdom - noe som vi vet er mulig! Fra 1990 og frem til nå har antallet ekstremt fattige i u-land sunket fra 28 til under 20%. Forventet levealder globalt sett er gått opp med 20 år i løpet av en generasjon. Og stadig flere barn får mulighet til å gå på skule. Med enda større innsats vil enda flere få det bedre.

Det er lett å tenke at man vil ha billigere bensin. Men det har sin pris. Også for miljøet. Dessuten har Norge en av verdens billigste bensin i forhold til hva vi tjener. Denne gruppen er for de som har større drømmer enn billig bensin.»

Anders K.,  26.05.08 14:38

Bensinpris-protester over hele landet! skriker de. Facebook -- som er en hyppigere kilde i db enn både NTB og YouTube tilsammen -- er vel riksdekkende? Jeg vil til og med tro internasjonal. Men Bensinpris-protester overalt på internett! høres jo akkurat like useriøst ut som det er.

Anne Berit,  26.05.08 16:21

Jeg som bor "på landet" lurer litt på dette bussopplegget... Å ta buss for meg er tilnærmet et dagsprosjekt...en vei! Så skal man jo helst hjem igjen også! Jeg stemmer for å bygge ut kollektivtilbudet, men så lenge det ikke gjøres får jeg vel håpe bensinprisen i det minste stabiliserer seg på et eller annet nivå.

Tor,  26.05.08 17:30

Tja. Det er jo de som sier oljeprisen skal opp til 200 dollar pr. fat.

Nå står det jo noen spare-tips i den artikkelen på dagbladet da:

Seks av ti amerikanere vil bruke mindre penger på sommerferien i år enn før, 72 prosent av dem oppgir bensinprisen som den viktigste grunnen til dette, skriver Christian Science Monitor. Avisa gir i dag leserne ti gode råd for å få ned bilens bensinforbruk.

Det første av dem er å gi Michelinmannen nok luft. Amerikanske myndigheter har regnet ut at landets innbyggere vil kaste bort over 1,5 milliard dollar på drivstoff i sommer på grunn av for lite luft i dekkene.

Videre bør du ikke feste bagasjen på taket av bilen. Det skaper større motstand, og fører dermed til et større bensinforbruk.

Er du en hyppig kunde hos hamburgerkjedenes luke for bilister, bør du også følge med. Glem drive-in, parker heller bilen og gå inn i restauranten, oppfordrer avisa. Om du ikke orker å gå ut av bilen, bør du i alle fall slå av motoren mens du venter på maten.

Kristian,  27.05.08 14:16

Argumentasjonen i denne artikkelen er särdeles festlig, men også ekstremt billig. Å före Argumentum ad Arabium, er dårlig argumentasjon.

Forresten, jeg stötter höyere bensipris av hele mitt hjerte, men det denne mottaksjonen prater om er helt tåpelig. Lavere bensispris har visse negative konsekvenser globalt, men skinnhellig moralisme kan vi alle spare oss for. Det er veldig mange andre ting som også kan endres for å gjöre noe med verdens fattigdom.

Tor,  27.05.08 16:21

Jeg må innrømme at jeg gikk mer for festlighet enn saklighet.

Knut,  27.05.08 19:37

@Kristian: Og det som hjelper mest er selvfølgelig å klage på alle som kommer med forslag.

Kristian,  27.05.08 20:30

@Tor: Det er greit.
@Knut: Hva er forslaget? Å bruke bensinavgift på bistand?
Johannes,  27.05.08 23:06

Litt backup til Tors innlegg:
I den glimrende og barnevennlige økonomilæreboka "Principles of Microeconomics" av erke-amerikaneren N. Gregory Mankiw kan man på side 91 lese om priselastisitet med bensin som eksempel: "When the price of gasoline rises, the quantity of gasoline demanded falls only slightly in the first few months. Over time, however, people buy more fuel-efficient cars, switch to public transportation and move closer to where they work. Within several years, the quantity of gasoline demanded falls substantially."

Ellers sier forskning rundt dette gjort på slutten av nittitallet (som jeg i farta ikke husker kilden til, men snart bør finne i og med at dette kommer på eksamenene mine) at med mindre bensinprisene brått blir justert opp rundt 30 prosent eller mer, så vil det få forsvinnende små konsekvenser for folks forbruk (på kort sikt, jfr. Mankiw). (Jeg er ikke sikker, men mistenker at dette ble gjort med et "Hvor mye må bensinprisen stige før du endrer praksis?"-spørreskjema.)

Til slutt et annet, mer ideologisk basert innspill fra min gode, venstrevridde, franske klassekompis, Leo Giordano: Han mener endring til mer miljøvennlige biler ikke gjør noe med problemet i og med at man på den måten fortsetter å støtte samfunnsordningen utstrakt bilbruk fører til. Spørsmålet man kanskje bør stille seg er altså om man har "rett" på bil og et høyt privat mobilitetsnivå dersom man velger å bosette seg usentralt. Et kontrende oppfølgingsspørsmål blir jo da om man ønsker at distriktsbosetningen skal opprettholdes slik den er i dag.

Til slutt koker dette ned til spørsmål à la høyhus i Bjørvika: Bør man bygge tett i byene for å få plass til flest mulig nær kollektivknutepunkter for å unngå at de bygger hus i randsonen rundt byene og kjører privatbil inn?

I begge tilfellene ender man gjerne opp med estetiske versus praktiske hensyn: 1.høyhusbebyggelse, fortetting av byer, noe som igjen styrker kollektivtrafikken vs. trivelige småhus med garasje i suburbia og som legger opp til privatbilisme.
2. gjengrodde landsbygder hvor svært få bor fordi de har flytta inn til byen og tar buss vs. levende og estetisk (relativt) innbydende landsbygder hvor folk kjører bil som bare pokkern.

Ellers er jo det å tilby folk arbeidsplasser hvor de bor også et alternativ, om enn vanskelig gjennomførbart mange steder og for mange bransjer.

Om jeg skal komme med noe forslag, så må det bli at det bileierene betaler ekstra i bensinavgift bør øremerkes f.eks. utbedringer i kollektivtransport (for alt jeg veit er det slik allerede, men isåfall er det fantastisk dårlig markedsført av regjeringas informasjonssjefer). Dette er i dag praksis i London (congestion charge-inntektene, avgift bilister betaler for å ta bilen inn i det sentrale London, går direkte til kollektivutbedringer), og funker bra ved at kollektivtilbudet er drastisk forbedret de siste årene. Nå har imidlertid Londonerne gjødsla på leggen og valgt en konservativ borgermester, så nå går det vel åt skogen, men foreløpig har denne praksisen altså gitt resultater.

Nå må jeg lese.
Category
News commentary
Tags
bensinprisen
tullinger
Facebook
Views
4875
Google hits
4
Last google search
priselastisitet på bensin