Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Mormons bok

Vi husker vel alle at Robert Jordan, forfatter av Wheel of Time-serien gikk hen og døde tidligere i høst, uten å ha ferdigstilt den siste boken i serien sin. Det ble tidlig sagt at boken kom til å bli ferdigstilt av noen andre, etter at Harriet, Jordans kone og redaktør, hadde roet seg ned og fått ting litt på avstand.

Den 10 desember ble det offentliggjort at de har valgt noen som skal skrive ferdig boken. Det ble en annen fantasy-forfatter, en herre ved navn Brandon Sanderson, som ble valgt fordi Harriet ble så rørt av en av bøkene hans. Personlig har jeg ikke lest noe han har skrevet, så i mangel på noe fornuftig grunnlag tenkte jeg å basere denne artikkelen på fordommer mot religionen hans.

I følge Wikipedia er denne mannen «a member of the LDS church». Det er ikke akkurat en forkortelse jeg er vant med. Etter at jeg hadde overbevist meg selv om at det ikke stod «LSD church», klikket jeg på linken, og oppdaget at det dreier seg om «The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints», også kjent som Mormonerne.

Jeg har Mormons bok forresten. Jeg fant en hjemmeside som gjerne ville sende meg en helt gratis, og det gjorde de. Og ikke har de sendt noe spam i ettertid heller. Bra gjeng.

Men jo, det var denne forfatteren. Ikke bare er han med i denne klubben, han har også gått på det lokale klubb-universitetet, Brigham Young University, der han ble ferdig med sin mastergrad i «creative writing» i 2005, og sannelig gav han ikke ut debut-boken, Elantris sin samme år. Slett ikke verst. Det står forresten også på Wikipedia at yrket hans er forfatter og professor, men det håper jeg er bull. Med mindre han tok en doktorgrad i noe helt annet før han tok master i kreativ skriving. I såfall må han ha blitt professor før han ble 30, og det ville være imponerende.

Men jo, det står videre på Wikipedia at

Sanderson's writing is noteworthy for its epic fantasy tone, unique settings, precision magic systems, and variety of characters


og det lover jo godt. Jeg har forresten basert meg på en kilde til, utenom Wikipedia, og det er et intervju gjort av en eller annen på Dragonmount, en WoT-fanside. Stort sett virker han som en normalt fornuftig fyr, men det var en ting jeg reagerte på. Intervjueren spør om han på noen måte kontaktet forlaget eller redaktøren for å tilby seg å skrive ferdig boken, og da svarer han:

After I got over the shock of his death, I did think "Wow. I wish I could help out on this project somehow." I loved the books, and if someone was going to be involved in finishing the series, I wanted to be there. However, I didn't feel it was appropriate to solicit work on it. There are a couple of reasons why.

1) I figured that Harriet, Tom, and the people at Tor would be busy grieving as I was, and it just didn't feel right to me to respond to Mr. Jordan's death with a play for the series. As I noted in the essay I wrote about his passing, with Mr. Jordan's death, the fantasy community suddenly changed. There would be time for thinking about the final book later. For now, it was time to think about what this man had meant to the genre and its readers.


Og da sier jeg bare at han må være en utrolig empatisk fyr, hvis han sørger like mye over en tilfeldig forfatter som kona til den tilfeldige forfatteren gjør.

Uansett, boken kommer, og den kommer på høsten i 2009, så det er bare å smøre seg med det man måtte ha for hånden av tålmodighetsalve. I mellomtiden vil jeg anbefale folk å lese bøker. For eksempel de tre Brandon Sanderson har skrevet, eller gjerne noe helt annet. Det er ikke så farlig egentlig, så lenge man ikke kaster bort fer mye tid på internett. Det blir man nemlig dum av, sier Doris Lessing. Særlig blogging, det er det verste.

An interwiev with Brandon Sanderson

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  13.12.07 14:15

Oooh. Ikke glem det navnet. Jeg fikk nemlig anbefalt Elantris for et års tid siden, men jeg har aldri klart å huske hva forfatteren het når jeg befinner meg i en bokhandel. Og jeg har forsøkt.

Are,  13.12.07 22:26

Elantris er en stand alone-bok - wow! Det er jo i seg selv et argument for å lese den.

Jeg har ellers på følelsen at denne Brandon-fyren vil gjøre en fin jobb.
Tor,  20.02.11 14:15

Nå som vi lever i fremtiden vet vi altså hvordan det gikk, og jeg vil absolutt si at han har gjort en temmelig god jobb. Er det noen andre enn meg som fortsatt leser serien, mon tro?

Jon Krohn,  14.04.12 02:49

Syntes Brandon har gjort en utmerket jobb med begge bøkene han har skrevet i Wheel of Time serien. Gleder meg VELDIG! til MoL. Det kan bli helt sykt :D. Så ja, du med fremtidsbriller. Jeg er helt enig med deg. De bøkene han har skrevet alene syntes jeg er bra også. Så ja løp å kjøp :P

Nydelig serie generelt :)

Are,  14.04.12 10:08

Tor sin kommentar her gikk meg jo hus forbi. Jeg leser absolutt serien fremdeles, og ser veldig frem til neste bok!
Og er selvfølgelig meget tilfreds med at magefølelsen min slo til.
Camilla,  14.04.12 10:11

Jeg leste den for noen år siden. Den har et veldig, veldig interessant premiss. Men den er ikke spesielt velskrevet. Mye tynne karakterer og til tider veldig kjedelig språk (av og til direkte ubekvemt).

Jeg har imidlertid latt meg fortelle at han skriver bedre i de senere bøkene (jeg tror Elantris er den første, eller i alle fall en av de første).
Are likes this
Category
Literature
Tags
Wheel of Time
Brandon Sanderson
Robert Jordan
mormonere
Views
5502
Google hits
7
Last google search
elantris ga wiki