Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Kafékultur

Jeg har nevnt før at jeg hadde store planer om å dra i gang en kafé-ting på søndager. Jeg blir imidlertid hardt motarbeidet. I morgen er den første søndagen så langt i år der jeg ikke er bortreist, syk eller travelt opptatt med panikklesing, og jeg foreslo derfor kafébesøk klokken fire. Det burde være sent nok til at de som driver med denslags har greid å karre seg opp etter lørdagens strabaser, og for min egen del er det så sent at jeg rekker trening fra ett til tre. Jeg innser at jeg kanskje har et dårlig utgangspunkt når jeg planlegger å trene midt i det mange sikkert vil kalle kjernetiden for kafébesøk, men søndagstreningen pleier å være veldig bra, og det var dessuten noen andre som foreslo klokka fire først.

Det jeg egentlig ønsker å få til her er en slik kafékultur som onkelen min har i Bergen. De har et fast tidspunkt, klokka ett på lørdag, og en fast kafé, Høyden tror jeg den heter, og der dukker man bare opp. Dette er de såpass mange som er inneforstått med, at det er alltid en liten (eller stor) gjeng der. Per Ivan og Patrick og hva de nå heter alle vennene hans. Den store fordelen med dette er naturligvis at man slipper en avtale. Avtaler er nemlig stress. Ikke bare koster det masse penger i SMS og telefon å lage en avtale med mange parter, men for hver enkelt er det stress fordi man må dukke opp hvis man har avtalt det. Mye bedre å bare bestemme seg sju åndedrag på tolv. Pluss den tiden man trenger for å komme dit, sa klart.

Nettopp en slik ting vil jeg ha i Trondheim, og jeg innser nå, etter at halvparten av de jeg hadde tenkt å gå med har lagt andre planer, at jeg kanskje burde være litt mer åpen. Være en bedre lytter, og la være å prøve å styre opplegget fra kulissene, for det er jeg åpenbart ikke noe flink til. Jeg lanserer derfor en poll i dag, der jeg ber dere være med å bestemme hva som er det beste tidspunktet for fast kafébesøk. Pollen er i utgangspunktet tiltenkt personer som både bor i Trondheim, og som kunne tenke seg å gå på kafé med meg. Ikke sånn å forstå at jeg prøver å sette meg selv opp som eneveldig leder for et hemmelig nettverk eller noe i den dur.

Det andre som må avgjøres er hvilken kafé man bør gå på. Jeg må bare innrømme at jeg ikke vet om så mange andre alternativer enn Dromedar, så her vil jeg gjerne ha innspill fra mine mer bevandrede og urbane venner. Det må imidlertid være et sted som har ekte espressomaskin, ikke en sånn med egen cappucino-knapp, og det bør være bord med plass til mer enn fire, i tilfelle dette blir en suksess.

Om du ikke bor i Trondheim kan du forsåvidt stemme likevel, hvis du har en sterk mening. Så får vi en vitenskapelig og fin undersøkelse, og kanskje en opphetet debatt. Aiaiai, det hadde vært noe.

-Tor Nordam

Comments

Arne,  24.02.07 20:25

Jeg skulle gjerne ha slengt meg med på en sånn deal hadde jeg bodd i Trondheim i alle fall. Da jeg bodde der oppe var det en gjeng som hadde en sånn åpen løsning med å møtes på Bambus for å spise billig kinamat hver søndag kl.17. Det var en bra greie.

På Høyden er et bra sted forresten. Jeg har vært der et par ganger på søndager, for da pleier de alltid ha en liten konsert i lokalene. Kanskje jeg til og med har vært der samtidig med Paul Ivan og Fitzpatrick eller hva de heter?

Camilla,  24.02.07 20:39

Jeg stemte klokken 14, for det føler jeg er det ideelle kafé-tidspunkt, men siden jeg ikke bor i Trondheim, eller hvis jeg hadde bodd i Trondheim nok hadde vært på søndagstreningen og dermed ikke vært innstilt på trening klokken to, kan du ignorere det hvis du vil.

Jeg skal forøvrig møte Tim og Rebekah i morgen klokken ett, noe jeg også føler er et bra tidspunkt.

Tor,  25.02.07 11:39

Hvem i alle dager er alle disse menneskene som ikke går på kafé?

Are,  25.02.07 19:09

Jeg går ikke på kafé. Ikke av prinsipp, men fordi det rett og slett bare ikke skjer. Imidlertid bor jeg heller ikke i Trondheim, og jeg måtte jo velge en av de alternativene, og valgte da "bor ikke i Trondheim", siden jeg aldeles ikke har noe prinsipielt imot å gå på kafé.

Eivind,  25.02.07 20:42

Jeg har fått et kjempe kafé-abstinens etter å ha flytta til Hamar, for her er det nemlig ingen som vil være med på kafé! Det skjer riktignok at jeg går på kafé alene, men det blir bare ikke helt det samme-

Kjellove,  25.02.07 20:49

Kafé etter røykeloven? Nei takk.

Tor,  25.02.07 21:52

Du kan jo alltids slutte?

Jeg har hørt at det er gratis, og dessuten bra for helsa. Høres ut som om det er for godt til å være sant, men det kan være verdt å sjekke ut.

Arne,  26.02.07 16:04

Ser jammen ut som de fleste av leserne ikke bor i Trondheim. Det er kanskje ikke tidenes bombe, men at nr.2 på listen er 'går ikke på kafé' overrasker meg mye. Kaféer er jo perfekt egnet som samlingspunkter for folk i byen. Selv om du bor på et sted uten kafé eller ikke har noen å gå med bør man likevel være interessert i å ta en tur på kafé dersom anledningen byr seg. Du trenger ikke kjøpe fancy kaffe. Jeg kjøper alltid svart kaffe uansett fordi det er best. Spillkaféer er det beste, da man lettere kan overbevise folk om at det er en god idé å bli med. Ta Edgar på samfunnet f.eks. Der sitter det vel alltids noen kjentfolk og spiller TP? Og TP er jo verdens gøyeste spill ikke sant?

Tor,  26.02.07 16:58

Arne, min gode mann. Hvis du tilfeldigvis er i Molde mot slutten av juni må du komme i bursdagen min. Der får du antagelig bryne deg mot andre som har samme forhold til dette makkverket av et spill.

Arne,  26.02.07 19:17

Det hadde vært fantastisk artig :) Det blir dristig å love allerede nå i februar at jeg har ærend i Molde i juni, men vi kan jo alltids håpe!

Matteus,  26.02.07 19:36

Eivnd, jeg vet hvordan du har det. Narvik har én kafé som ikke er en slik åpen løsning på et kjøpesenter, altså ingen kafé i det hele tatt, men et sted for slitne shoppere å spise et rundstykke. Den kafén som finnes er også det eneste utestedet for folk under 40, og bærer litt preg av det. Da den eneste jeg kjente i Narvik som faktisk likte å gå på kafé med ujevne mellomrom dro til Sør-Amerika i tre måneder, så er jeg vel like langt uansett. Narvik er nemlig ikke byen for å gå på kafé alene.

Are, når du var i Australia, var du innom Galleon Café i St. Kilda, Melbourne? Den er blant favorittkaféene mine i verden.

Tor,  26.02.07 19:55

Jeg tror kanskje min favorittkafé i hele verden er et sted i Paris jeg ikke husker hva heter. Vi satt ute, så jeg aner ikke hvordan det ser ut der, men de hadde den beste café au lait jeg noen gang har drukket. De serverte den i litt store kopper med en skvett espresso nederst, og en liten mugge med varm melk til hver, så man kunne ha i så mye man ville.

Arne,  26.02.07 20:20

Den beste kaffen jeg har smakt kjøpte jeg på en kafé på Linderud senter på Oslo øst. Sykt eller? Kanskje den smakte så godt fordi jeg hadde forventninger langt under frysepunktet.

Arne,  26.02.07 20:21

Om forventninger og temperatur følger samme skala og hvilket frysepunkt jeg tenker på skal jeg diskutere med de som er interessert.

Kjellove,  26.02.07 22:03

Det beste møtestedet er jo bar, ikke kafé. Paris er ellers stedet med den verste kaféen jeg noensinne har besøkt.

Skybert,  27.02.07 21:38

"verste", Kjell?

B,  27.02.07 22:04

Min favorittkaffè i utlandet er den uten navn på Piazza Municipo i Terracina i Italia. Ikke fordi at ting var så jævlig gourmet, tvert om. Det var den lokale kaffeen som alltid har vært der, med en barrista som hadde dress og forkle og var ca. 60 år. Han ser ut som han er dratt ut av en hvilken som helst italiensk film.
Der kunne man enten kjøpe kaffedrikker og få det i ordentlige kopper og sitte ute på piazzaen, men man kunne også få take-away i sånne plastkopper som man får for å skylle ut hos tannlegen. Med lokk riktignok. Noe vanvittig sjarmerende med den totale mangelen på kvalitet i espressoens hjemland.
I Norge er min favoritt kaffè fremdeles og ubestridt På Høyden i Bergen, nummer to Lille Kaffekompagniet også i Bergen og så Stockfleths ved Tinghuset her i Oslo. Jeg synes også å huske at mormors eller noe i Trondheim virket koselig, men jeg kan ikke huske om de serverte kaffe der, de serverte rødvin ihvertfall. Det er vel omtrent det eneste jeg husker fra den dagen. Bortsett fra Karsk i en rockabillykjeller.

Anders K.,  27.02.07 23:11

Høyden+Kaffecomp. Den er grei. Frem til de sluttet med marshmallows i kakaoen, cirka i 2003/04 en gang.

Kjellove,  28.02.07 00:09

«Verste», Trond.

Anders K.,  28.02.07 11:49

«Kaféen», Kjell?

Ragnhild,  28.02.07 13:46

Verdt å merke seg, og selvfølgelig å smake, er kakaoen på en spesiell kafé i gamle Quito. De har kanel og ost oppi.

Spisestedet På Høyden: ingen over, ingen ved siden. Jeg har vært vaskekjerring der i flere år, og fikk være med på julebord, blåtur med mer. Klassereiser er selvsagt der i gården. Du føler deg som adelig ved bordet. Dessuten har de nydelig mat og drikke.

Kjellove,  28.02.07 14:07

«Kaféen», Anders.

Ragnhild,  28.02.07 21:47

Men dog: Kaffekompaniet har bedre åpningstider. Er det fordi det er så lite areale å vaske?
Takk for at jeg fikk blande meg inn.

Kirsti Marie,  10.03.07 11:49

Blir det kafe i dag? Jeg sitter hjemme og ser på at kjøleskapet blir litt mindre isfylt.
Are,  10.03.07 22:08

Matteus, jeg var ikke i Melbourne overhodet, dessverre. Må si at det lokker litt å besøke Australia igjen - jeg har ikke vært noe i sør eller vest, bare vært i Cairns, Townsville, Sydney, the Blue Mountains, Alice Springs.

Og hadde jeg vært i Melbourne hadde jeg nok forsømt å sjekke ut den kaféen. Men nå når du har nevnt det skal jeg få den med meg når jeg en vakker dag kommer dit!
Category
Miscellaneous
Tags
kafé
kafékultur
Views
4692